Nova vest
Fudbal 25

19.9.2024.

9:30

Sudar bivših evropskih prvaka – Zvezda sanja 1984. na Marakani

Fudbaleri Crvene zvezde dočekuju Benfiku od u prvom meču ligaškog dela - novog formata Lige šampiona.

Aleksandar Stajkovac
Peđa Milosavljević/Starsport

Utakmica između crveno-belih i portugalskog predstavnika je na programu od 18 časova i 45 minuta na stadionu “Rajko Mitić”.

Izabranici Vladana Milojevića su ostvarili cilja, a to je plasman u elitno takmičenje među 36 ekipa. To su uspeli pobedom protiv Bode Glimta u dvomeču plej-ofa. Sa druge strane Benfika je kao vice šampion Portugala direktno izborila mesto.

Ekipa iz Lisabona i Zvezda imaju nešto zajedničko, a to je da su obe ekipe uspele da osvoje pehar Lige šampiona. Crveno-beli 1991. godine u Bariju, a Benfika u dva navrata 1960/61 i 1961/62. godine. Bilo je to davno, ali ovo možemo da okrakterišemo kao duel nekadašnjih evropskih šampiona.

Ono što je zanimljivo, Zvezda se dva puta sastajala sa Benfikom u Ligi šampiona, davne 1984/85. godinu. Iako je tada portugalski predstavnik prošao u osminu finala zbog (gde je ispao od Liverpula), posebno je bio zanimljiv duel na Marakani.

Zvezda je na poluvremenu gubila 2:0, a onda je na pauzi pred početak drugog dela meča ušao Rajko Janjanin i het-trikom rešio meč u korist Zvezde - 3:2. Ipak, u Lisabonu je slavila Benfika sa 2:0 i tako poršla dalje. Ipak, oba tima imaju po jednu pobedu u međusobnim susretima.

Crveno-beli su u dobroj formi pred duel sa Benfikom, ostvarili su pet uzastopnih pobeda u šampionatu i nalaze sa na prvom mestu sa ukupno 19 bodova posle sedam odigranih utakmica. Sa druge strane, Benfika je tek peta u portugalskom, imala je je nešto lošiji start i već u prvom kolu je poražena od Famalikaa sa 2:0.

Ipak, pre oko nedelju i po dana uprava je smenila trenera Nemca Rodžera Šmita i na njegovo mesto je stigao Bruno Laž, Portugalac koji je već predvodio Benfiku ranije (u sezoni 2019/20). Već u prvom meču promenio je izgled tima i slavio protiv Santa Klare sa 4:1 na svom debiju.

Šta možemo da očekujemo od Benfike?

Profimedia/xMaciejxRogowskix slbsantaclara-20

Portugalski velikan uglavnom nastupa u ofanzivnoj varijanti formacije 4-3-3. Da li će biti promena u odnosu na prethodne utakmice, videćemo. Sve zavisi šta je Laž spremio za ovaj sususret.

Među stativama je mesto rezervisano za mladog ukrajinskog golmana Anatolija Trubina, dok će ipsred njega stajati Antonio Silva, mladi reprezentativac Portugala i prekaljeni Nikolas Otamendi.

Raspolažu i sa odličnim bekovima, a to su Danac Aleksandar Bah i talentovani mladi Španac Alvaro Kareras, koji je sa 17 godina prešao iz Real Madrida u Mančester junajted, ali pošto nije dobio nikakvu šansu promenio je sredinu.

Zvezda veznog reda Benfike je turski fudbaler Orkan Kokču. Prošao je školu Fejenorda, a pored toga je i standardni član reprezentacije Turske u poslednje vreme, uz njega se u sredini očekuju Portugalac Florentino Luis i Argentinac Bendžamin Rolhajser.

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

U ofanzivnoj liniji su i prekaljena zvezda svetskog fudbala Anhel Di Marija, još jedan turski reprezentativac Kerem Akturkoglu, fudbaler koji je na poslednje dve utakmice postigao četiri gola (het-trik protiv Islanda za Tursku), a najistureniji je grčki centarfor Evangelos Pavlidis.

Prve opcije sa klupe za trenera Bruna Laža su Zeki Amdouni, Artur Kabral, Andreas Šjeldrup, Tomas Arauho...

Tim Zvezde

Neće Milojević mnogo menjati u odnosu na ostale utakmice, Glazer se konačno opravio i očekuje se da će on stati među stative. Ispred njega, trebalo bi da se nađu Drkušić i Điga. Očekujemo da će Slovenac dobiti šansu pre iskusnog Uroša Spajića zbog brzine.

Bekovske pozicije su rezervisane za Seola i Mimovića, a u centralnom delu terena u paru će biti Krunić, koji je stigao kao zamena za In-Bom Hvanga i Elšnik.

Ispred njih će delovati novo pojačanje crveno-belih Silas kao levo krilo, Ivanić kao plejmejker i Olajinka desno. Pozicija centralnog napadača je rezervisana za Duartea, koji je zacementirao svoje mesto dobrim igrama od starta sezone. Na sedam utakmica je postigao pet golova uz dve asistencije.

Džokeri sa klupe bi mogli da budu Šerif Endijae i Nemanja Radonjić, kao i brzonogi Milson.

Zvezda (4-2-3-1): Glazer – Seol, Drkušić, Điga, Mimović – Krunić, Elšnik – Silas, Ivanić, Olajinka – Duarte

Reči trenera

Starsport

Vladan Milojević:

"Ponosan sam na plasman u Ligu špampiona jer nam je to bio cilj. Uvek je teško kada idete iz kvalifikacija da se dočepate jednog ovakvog takmičenja kakva je Liga šampiona. Sa druge strane znate da je nov format, polako sa jučerašnjim utakmicama počinjemo da se navikavamo na novu fudbalsku eru. Zbog toga sam ponosan što je Zvezda učesnik novog formata u novoj eri evropskog fudbala. Borili smo se za ovo. Velika nam je čast što ćemo ugostiti ovakve timove. Ne postoji manji tim od ovih 36 ekipa koje učestvuju u ovom formatu. Spremamo se kao za svaku utakmicu. Igračima sam rekao da treba da uživamo u ovakvim utakmicama iz razloga što su oni to doneli i doveli ovakve ekipe. Veliki je uspeh za jednu zemlju, mi nismo velika zemlja, ali da možemo da nosimo ponosno grb našeg kluba i predstalvjamo grad Beograd, gde će svi moći da se uvere u njegovu lepotu. Mi predstavljamo zemlju Srbiju, koja će se u ovom trenutku takmičiti sa najboljim ekipama u Evropi. S obzirom da su ekipe u Evropi i najbolje na svetu. Moćićemo svi da uživamo i sa našim navijačima. Želimo da napravimo spektakl."

Bruno Laž:

"Nemam vremena da gubim vreme, moje vreme je tako kratko, imamo jednu utakmicu i pripremamo se za drugu. Ambicija koju imam je dinamika pobede i da nastavimo da radimo i da gradimo taj kulturu pobede. To je moja briga i nemam vremena, neću da gubim vreme, moja ekipa nema vremena da gubi, da razmišljamo šta će biti."

Ko sudi?

Engleski sudija Majkl Oliver biće glavni arbitar na meču.

Oliver je sudija Premijer lige i jedan je od najpoznatijih u svetu, sudio je brojne važne evropske i svetske utakmice.

Njegovi pomoćnici biće Stjuart Bart i Den Kuk, dok je UEFA za četvrtog sudiju odredila Tonija Haringtona. U VAR sobi biće takođe Englezi Stjuart Atvel i Džared Džilet.

Utakmica između Crvene zvezde i Benfike igra se od 18.45 časova na stadionu "Rajko Mitić".

Kakvo je vaše mišljenje, dali crveno-beli imaju šanse protiv Benfike?

Podeli:

Komentari 25

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu