Nova vest
Fudbal 36

19.9.2024.

8:00

Kreće Zvezdina (ne)moguća misija: Koliko je bodova potrebno za prolaz?

Kucnuo je čas – fudbaleri Crvene zvezde protiv Benfike započinju istorijsku sezonu evropskog klupskog fudbala.

Izvor: B92.Sport

Autor: Petar Tadić

Petar Tadić
Petar Tadić
Dimitrije Vasiljević/STARSPORT

Novi ligaški format bez grupa, sa više klubova, a samim tim i utakmica [osam umesto prethodnih šest] što će, između ostalog, doneti i veći profit – kako takmičenju, tako i klubovima.

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

O novom sistemu verovatno već sve znate, najbolje klupsko evropsko fudbalsko takmičenje uveliko je krenulo, a Zvezda će svoj prvi meč odigrati protiv Benfike u četvrtak u 18.45.

Ekipa Vladana Milojevića ispred sebe ima niz ozbiljnih ispita protiv jakih rivala, a prvi od ukupno osam [ispita] na programu je u četvrtak protiv vicešampiona Portugala, Benfike.

Pored Benfike, Zvezda je na žrebu izvukla:

Prvi šešir: Barselona, Inter;
Drugi šešir: Milan, [Benfika];
Treći šešir: PSV, Jang Bojs;
Četvrti šešir: Monako, Štutgart;

Starsport

Na prvi, a generalno i drugi, treći ili deseti pogled, crveno-bele u svakom kolu čeka težak posao, uz sledeći raspored:

19.9. Crvena zvezda – Benfika
1.10. Inter – Crvena zvezda
22.10. Monako – Crvena zvezda
6.11. Crvena zvezda – Barselona
27.11. Crvena zvezda – Štutgart
11.12. Milan – Crvena zvezda
21.1. Crvena zvezda – PSV
29.1. Jang Bojs – Crvena zvezda

Navijači su kalkulacijama počeli da se bave otkako je poznat raspored, koliko je bodova realno da osvoji, šta je uopšte to realno i da li bi to bilo dovoljno za plasman među najbolje 24 ekipe?

To ni u ovom trenutku ne znamo, teško je predvideti te dve stvari [koliko bodova je realno da Zvezda osvoji i da li bi to bilo dovoljno], ali ono što se najviše provlačilo kroz analize brojnih stručnjaka jeste da bi za narednu fazu trebalo najmanje devet bodova.

Nije nemoguće da se prođe i sa osam, međutim, devet će verovatno garantovati plasman u plej-of iliti šesnaestinu finala Lige šampiona. Ili možda neće? Teško je reći, ali vodimo se logikom da će devet biti dovoljno za – najmanje – 24. mesto.

Gde će se tražiti bodovi?

U Crvenoj zvezdi stručni štab i igrači ne razmišljaju o ovoj temi, mnogo je daleko januar i poslednje kolo protiv Jang Bojsa, ali verujemo da su neke utakmice sigurno označene crvenim markerom kao mečevi na kojima će se tražiti pozitivan rezultat.

Prva takva utakmica dolazi danas, 19. septembra, kada na “Marakanu” stiže Benfika, a zatim su to, pretpostavljamo, dueli u petom, sedmom i osmom kolu, odnosno mečevi protiv Štutgarta, PSV-a i Jang Bojsa.

Ni u jednoj utakmici ekipa Vladana Milojevića neće biti favorit, jednostavno nema taj status u Ligi šampiona, ali neće biti ni autsajder, pogotovo ne u navedene četiri utakmice (Benfika, Štutgart, PSV, Jang Bojs).

U duelima protiv Monaka (gostovanje), Barselone (kod kuće), Milana i Intera (gostovanja), Zvezda će biti u podređenom položaju i svaki bod bio bi ravan senzaciji.

EPA-EFE/MANUEL DE ALMEIDA

Od navedena četiri protivnika “protiv kojih će se tražiti pozitivan rezultat”, po mnogima najteži dolazi u prvom kolu – ekipa Benfike koja bi bila apsolutni favorit da igra u Lisabonu, ali pošto dolazi u Beograd, situacija se menja.

Antonio Silva će za koju godinu biti među najboljim štoperima sveta, Kerem Akturkolu se nalazi u formi života, Keren Kokču takođe, Di Marija i Otamendi su veterani sa bezbroj ovakvih i jačih utakmica…

Istina, nisu započeli sezonu kao što znaju, remi protiv Moreirensea i poraz od Famalikaa govore da su ranjivi, međutim, to ne sme nikako da zavara navijače, stručni štab i fudbalere znamo da neće.

Benfika je u nedavnom prelaznom roku rešila veliki problem, dovela je napadača, Grka Vangelisa Pavlidisa koji je prošle sezone, uz Luka de Jonga, bio najbolji strelac Erdevizije sa 29 golova u dresu AZ Alkmara.

EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Nije najbolje ušao u sezonu, jedan gol na pet utakmica, ali čim prođe period adaptacije nema sumnje da će nastaviti tamo gde je stao u Alkmaru. Navijači Zvezde se nadaju da ta serija neće krenuti u Beogradu.

Veliko je pitanje hoće li igrati u Beogradu, iz razloga što se tek oporavio od povrede, ali ako bude dobio šansu, obratite pažnju na Andreasa Šjeldrupa – supertalentovanog Norvežanina. Tu je još mnogo kvalitetnih fudbalera, golman Trubin, defanzivni vezni Florentino, Bareiro, Kareras, Bah…

Benfika možda nema tim kao prethodnih godina, kada je redovno stizala do najboljih šesnaest ili osam ekipa u Evropi, ali je tim za poštovanje i s pravom je favorit u Beogradu. Ipak, Zvezda ovde može da traži jedan ili možda tri od potencijalnih devet bodova, uz pomoć “Marakane” je sve moguće.

(Ne)moguće misije

Posle Benfike slede tri pakleno teške utakmice, gostovanja Interu, Monako i duel sa Barselonom u Beogradu.

Inter je u sredu odigrao nerešeno protiv Mančester sitija na Etihadu, šampioni su Italije i crveno-beli će biti autsajderi na “Đuzepe Meaci”. U fudbalu se dešavaju čuda, zato je prelepa igra, ali ne događaju se često.

Da Zvezda igra kod kuće protiv Monaka, ta utakmica bi ušla u onu kategoriju na kojoj se traži pozitivan rezultat, ali ne igra, gostuje u Kneževini i tu će biti teško doći do boda, a kamoli tri.

Monako je odlično započeo sezonu, tri pobede i remi, a u pripremnom periodu su pobedili i Barselonu (3:0), rivala protiv kojeg će igrati danas u prvom kolu Lige šampiona.

Golovin, Balogun, Minamino, Vanderson, Zakarija i još mnogo kvalitetnih fudbalera nalazi se u timu Adija Hitera.

Početkom novembra očekuje nas spektakl, Barselona dolazi u Beograd prvi put od 1996. godine. Tada je na stadionu “Rajko Mitić” bilo 1:1, rezultat koji bi danas svi navijači prihvatili, ali i koji je teško zamisliti da će biti na semaforu posle 90 minuta.

Biće premija ako Zvezda izvuče bod iz tri pomenute utakmice, Inter, Monako, Barselona, o nekom boljem rezultatu da ne pričamo, ali isto tako ne treba očajavati ako se dožive porazi.

Prekretnica sezone

Zato će utakmica sa Štutgartom u Beogradu, 27. novembra biti možda i ključna za dalji rasplet u Ligi šampiona. Postoji realna šansa da Zvezda ovaj duel ne dočeka među najbolje 24 ekipe, iz već pomenutih razloga, i zato bi duel sa Nemcima mogao da bude prekretnica.

Sa dobrim rezultatom i te kako se ostaje u trci za plej-of, ali eventualni poraz, a možda čak i remi, zavisi od toga sa koliko bodova se dočeka utakmica, značio bi da je san o plasmanu među najbolja 24 kluba verovatno gotov.

Štutgart nije najbolje otvorio sezonu, dva poraza, remi i pobeda u prve tri utakmice, ali su podigli formu i propisno namučili Real u Madridu.

EPA-EFE/KIKO HUESCA

“Kraljevski klub” je tek u završnici, golovima Rudigera u 83. minutu i Endrika u petom minutu nadoknade slomio otpor Nemaca (3:1). Štutgart je zaslužio bod, bili su veoma opasni po gol Reala uputivši čak 17 udaraca, od čega sedam u okvir gola, ali nisu imali sreće i poraženi su.

Mnogo će zavisiti od momentuma u kom se ekipe budu nalazile, a ako pogledamo raspored, postoji ozbiljna šansa da Nemci budu u naletu pred dolazak na “Marakanu” – iz razloga što će od 26. oktobra pa do 27. novembra, kada igraju protiv Zvezde u Beogradu, izaći samo jednom iz Štutgarta.

26.10. Štutgart – Holštajn Kil
1.11. Bajer Leverkuzen – Štutgart
6.11. Štutgart – Atalanta
10.11 Štutgart – Ajntraht Frankfurt
23.11. Štutgart – Bohum
27.11. Crvena zvezda – Štutgart

Od drugog do 26. novembra, skoro mesec dana, neće izaći iz Štutgarta i to bi moglo nešto da znači – biće odmorni, a da li i u dobroj formi, to ćemo videti.

Svakako, protiv Štutgarta će se lomiti Zvezdina sudbina u Evropi.

Milano, pa finiš ligaškog dela

Dve nedelje posle crveno-bele čeka gostovanje u Milanu. Još jedna utakmica u kojoj će ekipa Vladana Milojevića biti, na papiru, autsajder. Rosoneri nisu jaki kao u slavnim danima, ali imaju skup i kvalitetan tim, te će biti favoriti protiv šampiona Srbije.

Otišli smo mnogo daleko, u decembar, a tu su još dva kola krajem januara kada će Zvezda ugostiti PSV i gostovati u Bernu protiv Jang Bojsa.

Ruku na srce, Zvezdu nije pogledala sreća, kako na žrebu, tako ni u rasporedu. Utisak je da bi bilo dosta lakše da se na početku igra duel sa Jang Bojsem, pa možda i sa PSV-om, koji je istina šampion Holandije i do titule je došao na veoma dominantan način osvojivši 91 bod uz 111 datih golova.

EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Pre dva dana su došli [PSV] u Torino da igraju fudbal, naišli su na tvrdo i izgubili od Juventusa, ali taj fudbal koji forsiraju bi trebalo da im da rezultat protiv slabijih rivala, što Zvezda, u poređenju na Juventus, svakako jeste.

PSV nije ništa lakši rival od Benfike ili Štutgarta, mnogi će reći i da je teži, zbog tog napadačkog i brzog fudbala, ali Zvezda će imati svoje šanse pred 50 hiljada navijača na stadionu “Rajko Mitić”, pogotovo ako i dalje bude u trci za plasman dalje.

Može da se desi da Crvenu zvezdu pobeda u Bernu, uz malo sreće, vodi među najbolje 24 ekipe u Ligi šampiona, ali o tome je zaista nezahvalno pričati u septembru.

Iz svega navedenog, doći do devet bodova, protiv ovakvih rivala, biće baš teško za Crvenu zvezdu, skoro pa nemoguće. Ako pričamo realno, šest bodova bi bio uspeh, što 99% ne bi značio plasman u plej-of, ali sam plasman u Ligu šampiona je uspeh, a da li će se napraviti i korak dalje… videćemo da li je došlo vreme i za to. Da je bio malo naklonjeniji žreb, sigurno da bismo pričali o tome, a ovako svaki bod će biti dobar rezultat, pa koliko ih se skupi.

Podeli:

Komentari 36

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu