Nova vest
Fudbal 8

18.9.2024.

20:39

Birmančević i saigrači ispisali istoriju – Sparta surovo kaznila greške Salcburga

Fudbaleri Sparte iz Praga upisali su prvu pobedu u novom formatu Lige šampiona.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Na svom stadionu su bili bolji od ekipe Salcburga sa 3:0 i tako su ispisali istoriju ovog slavnog kluba, koji je aktuelni prvak Češke. 

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Golove za ekipu iz Praga su postigli Kairinen, Olatundži i Lači, koji su doneli pobedu Sparti u Ligi šampiona posle 7589 dana. 

Sparta će sledeći meč u Ligi šampiona igrati protiv Štutgarta na gostujućem terenu, dok Salcburg će prve bodove u Ligi šampiona tražiti na utakmici protiv Bresta na domaćem terenu. 

Čekali su navijači Sparte 19 godina da njihov tim ponovo zaigra u Ligi šampiona. To su i napisali na koreografiji koju su istakli na startu meča, a njihovi ljubimci su ih poslušali i na pravi način su krenuli okršaj prvog kola protiv ekipe Salcburga. 

Nisu u skorijem vremenskom periodu imali obaveza u svojim prvenstvenim mečevima Sparta i Salcbrug. Zbog loših vremenskih prilika odložene su utakmice u Austrijskom i Češkom prvenstvu, što znači da su imali oko 18 dana od poslednje utakmice. 

Deluje da je to više odgovaralo fudbalerima Sparte, koji su mnogo energičnije ušli u ovu utakmicu. 

Nisu igrači Salcburga izdražli više od dva minuta, pa je posle izgubljene lopte Kapalda, Haraslin povukao kontru snažno šutirao sa leve strane kaznenog prostora, uspeo je Blasvič da zaustavi ovaj pokušaj, ali se lopta odbila pravo na nogu Kairinena koji je ubacio u mrežu za vođstvo Sparte u ranom delu meča. 

Profimedia

Nastavila je Sparta da diktira ritma na svom stadionu, gosti su bili malo pod utiskom rano primljenog gola, pa im je trebalo malo vremena da dođu do igre, da povežu redove. 

To su domaći mogli da iskoriste kada je Presijado bio spretniji od svog čuvara na desnoj strani terena, potom je uputio centaršut koji je išao pravo na glavu Olatundžija, ali je napadač Sparte promašio veliku šansu i tako su domaći ostali na samo jednom golu viška. 

Nepisano fudbalsko pravilo jeste da kada ne iskoristite svoje šanse, onda sledi kazna. To je moglo da se desi samo nekoliko minuta posle šanse Olatundžija. Vajzner je izgubio loptu od Kapalda, a Argentinac je sjajno uposlio svog saigrača, koji jeste zatresao mrežu, ali je taj gol bio poništen jer se pre toga nalazio u ofsajdu. 

Lukas Haraslin je bio jedan od najboljih pojedinaca u prvom delu meča, a to je mogao da potvrdi i sa golom, međutim imao je Čeh dve izgledne šanse, međutim njegovi pokušaji su završili prvo u naručju Blasviča, a drugi preko gola. 

Posle ovih šansi, usledilo je blago zatišje na Letni, gde se Sparta malo povukla što su fudbaleri gostiju mogli da iskoriste. Uspostavili su pas igru, dšli su do igre, a najbliži golu je bio Amar Dedić i Jeo, čiji su udarci otišli pored gola. 

I onda ponovo šok za goste. 

Nisu ponovo dobro izbacili loptu sa svoje polovine, ona je došla do Viktora Olatundžija, koji je iz prve fudbalski gađao, a za razliku od 15. minuta sada je bio precizan i tako je povećao prednost svog tima.

Profimedia

Mogao je Bobi Klark koji je u Salcburg stigao na pozajmicu iz Liverpula da smanji prednost Sparte pred kraj prvog poluvremena, ali je njegov udarac iz slobodnjaka otišao preko gola, tako da su fudbaleri Salcburga prvi deo meča okončali bez šuta u okvir gola. 

Još jedan bivši fudbaler Liverpula se našao na terenu, to je Stefan Bajčetić koji nije pružio bog zna kakvu partiju, tačnije utopio se u sivilo ekipe Salcburga, koja po imenima ima bolji i kvalitetnijji tim od Sparte, ali to nisu pokazali u prvom delu meča. 

Što se tiče srpskog reprezentazivca Veljka Birmančevića, nismo puno videli od njega u napadačkom delu terena, u prvom delu meča je bio upotrebljiviji u defanzivi, gde je možemo reći korektno obavio svoje zadatke. 

Energičniji ulaz u drugo poluvreme su imali fudbaleri Salcburga koji su tako pokušali da što pre dođu do gola i tako uvedu ovaj u drugačiji tok. 

Te je Amar Dedić u 51. minutu meča prvi put uputio udarac u okvir gola, ali je taj pokušaj bio isuviše slab, pa golman Sparte nije imao problema da zaustavi ovaj pokušaj fudbalera Salcburga. 

I onda slična situacija kao sa prvog dela meča kada je Salcburg bio bolji na terenu, ali je Sparta na kraju došla do gola. 

Nova greška gostiju na svojoj polovini koja ih je koštala boljeg rezutlata na ovom meču. Sada je usledila nova greška, posle koje je Olatundži došao do lopte, nije bio sebičan te je dodao loptu do Lačija koji je izveo magiju i prevario trojicu igrača Salcburga i onda mu je ostao lakši deo posla da loptu samo prosledi u praznu mrežu za novu najubedljiviju prednost svog tima. 

Profimedia

Mogao je i Veljko Birmančević da se upiše u listu strelaca, ali je njegov udarac posle solo prodora po levoj strani završio tako što je Blasvik odbranio. 

Naravno da su treneri obe ekipe u drugom delu meča pravili mnogo promena što je uslovilo da ritam meča kako se utakmica bližila kraju opadne, pa tako nismo videli neke opasne šanse na obe strane iako su se fudbaleri Salcburga pokušali da smanje štetu. 

Vredno pomena jeste da je finiš meča na terenu dočakao Petar Ratkov, on je na terenu bio od 83. minuta. 

Mogao je Adam Dagim da smanji prednost Sparte, ali je njegov pokušaj iz voleja otišao daleko pred gola, što je bila i poslednja šansa na ovom meču, u kojem je Sparta briljirala i na kraju zasluženo odnela sva tri boda. 

Kompletna dešavanja sa ova dva meča mogli ste pratiti putem našeg LAJV BLOGA.

Standings provided by Sofascore

Završeno

18:02

Sparta – Salcburg
Kairinen 2, Olatundži 42, Lači 58
  SPA   SAL  
  3 : 0  

18:01

Bolonja – Šahtjor
 
  BOL   SHA  
  0 : 0  

20:47

20:40

Kraj i u Bolonji

Utakmica u Bolonji je okončana bez golova. 

20:33

Kraj u Pragu

Fudbaleri Sparte pobedili su Salcburg u prvom meču Lige šampiona rezultatom 3:0. 

20:31

Finiš je i u Bolonji

Tu je u drugom delu meča govoto preslikana situacija kao iz prvog poluvremena, Bolonja je propustila neke neverovatne šanse, ali i dalje golova nema. 

20:29

88' Žuti karton

Vitik je prvi fudbaler Sparte koji je dobio žuti karton. 

20:27

84' Izmena i kod domaćih

Umesto strelca trećeg gola Ćazima Lačija na terenu je od sada Lukaš Sadilek. 

20:21

83' Evo Ratkova na terenu

Srpski reprezentativac na terenu je umesto Stefana Bajčetića. 

20:19

75' Šansa za Birmančevića

Solo prodor Veljka Birmančavića po levoj strani, ali je na kraju njegov udarac zaustavio Blasvik, dobila je Sparta korner posle ove šanse, ali se Salcburg odbranio. 

Podeli:

Komentari 8

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu