Nova vest
Fudbal 3

17.9.2024.

12:00

Debitanti i povratnici – evo ko sve igra u Ligi šampiona

Pred nama start još jedne sezone u Ligi šampiona koji će se dosta razlikovati u odnosu na prethodna izdanja, pre svega zbog novog formata koji će biti na snazi od ove takmičarske sezone.

Srđan Novaković
Profimedia

Naime, više nećemo gledati grupnu fazu, sada su timovi raspoređeni u jednu tabelu i poput običnog prvenstva će na osnovu svojih rezultata određivati dalji nastavak takmičenja. 

Velika razlika je u tome što od ove sezone Liga šampiona broji 36 klubova, od ranije standardnih 32, i druga novina jeste da pošto smo spomenuli da više nema grupne faze, već jedinstvene tabele, neće se igrati po principu svako sa svakim, već je žrebom utvrđeno ko će igrati protiv koga. 

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Naravno da su neki oduševljeni, a neki sa druge strane i ne baš toliko ovim novim formatom, ali videćemo kako će to zaživeti i kako će ono što je najbitnije klubovi reagovati.

Sigurno da deluje interesantno, a videćemo kakvi će viti utisci posle prvog kola. 

Ovaj novi format otvorio je vrata nekim klubovima koje nemamo prilike da svaki put gledamo u evropskoj fudbalskoj eliti. 

Od ekipa koje će se po prvi put takmičiti u Ligi šampiona tu su Bolonja, Brest, Đirona i Slovan iz Bratislave.  

Sve ove ekipe su do elite stigle zbog plasmana u svojim prvenstvima i zbog toga imaju priliku da se takmiče sa najboljim timovima evrope. 

Možda od svih pomenutih klubova najveće pohvale zaslužuje ekipe Slovana iz Bratislave koji se preko kvalifikacija domogao učešća u Ligi šampiona. Slovan je tako četvrti klub iz Slovačke, koji će se takmičiti u elitnom evropskom fudbalskom takmičenju. 

Sada im sledi jedno novo poglavlje u istoriji, jer će se po prvi put suočiti sa izazovom igranja u Ligi šampiona, pa je veliko pitanje kako će se to odnositi na rezultate u domaćim okvirima. 

Kada pogledamo rasporede utakmica prvog kola, deluje da najveće šanse da se domognu prvih bodova ima Brest koji će na svom terenu dočekati ekipu Šturma iz Graca. 

Dok sa druge strane najteži posao čeka ekipu Đirone, koja će u Parizu igrati protiv PSŽ. 

Posle novajlija u novom formatu Lige šampiona učestvovaće i ekipe koje određeni period nismo gledati u društvu najboljih. 

U tu grupu timova spadaju ekipe poput Aston Vile, Šturma iz Graca, Sparte Prag i Štutgarta. 

Od svih timova najveće ime je naravno tim iz Birmingema.

Aston Vila se posle dužeg vremena vraća u Ligu šampiona, tačnije po prvi put će igrati u ovom takmičenju pod ovim imenom, dok su u sezoni 1981/82 bili prvaci Evrope. U prvom kolu ih očekuje duel protiv ekipe Jang Bojsa. 

Sparta iz Praga se posle više od 20 godina vraća u Ligu šampiona. Ranije su imali bezbroj pokušaja da se ponovo postanu članovi društva najboljih, ali im to nikako nije polazilo za rukom (ili nogom).

Sada su do elite stigli eliminisavši prvo Šamrok, potom FCSB i na kraju ekipu Malmea, pa ćemo tako gledati tim iz Praga, gde igra i srpski reprezentativac Veljko Birmančević u Ligi šampiona. 

U prvom kolu ih očekuje duel protiv nezgodne ekipe Salcburga. 

Kad smo več spomenuli ovi austrijsku ekipu, red je i da kažemo da će i Šturm Grac takođe učestvovati u novom formatu Lige šampiona. 

Ekipa iz južne pokrajine Austrije je uspela da prekine višedecenijsku vladavinu Salcburga i tako automatski obezbedi plasman u Ligu šampiona. 

Austrija će tako po prvi put imati dva predstavnika u društvu najboljih timova Evrope. 

Tim iz Graca će u prvom kolu igrati protiv Bresta na gostujućem terenu. 

I za kraj ekipa koja najviše interesuje domaću javnost je tim Štutgarta. 

Ekipa iz grada Mercedesa i Poršea će u ovom formatu Lige šampiona za protivnika imati i ekipu Crvene zvezde, a taj susret će se odigrati na stadionu Rajko Mitić. Taj meč će biti na programu 27. novembra. 

Tim je pretrpeo promene u letnjem prelaznom roku, pa je glavni golgezer ekipe Serhu Girasi prešao u Dortmund, dok je njegovo mesto preuzeo bosanskohercegovački napadač Ermedin Demirović koji igra u sjajnoj formi od starta sezone. On je ovog leta stigao u Štutgart iz Augzburga u transferu vrednom 21 milion evra. 

Nije Štutgart sjajno počeo ovu sezonu, pa posle tri kola zauzima deseto mesto.

Dugo Štutgart nije igrao u Ligi šampiona, a sada su posle sjajne prošle sezone, koju su okončali na drugom mestu ostavivšu iza sebe jedan Bajern Minhen obezbedili da se takmiče u Ligi šampiona. 

Nije Štutgart mogao da ima teži posao na startu takmičenja, jer će ekipa Sebastijana Henesa gostovati Real Madridu na Santjago Bernabeu. 

Liga šampiona, 1. kolo:

Utorak:
18:45 Juventus - PSV
18:45 Jang Bojs - Aston Vila 
21:00 Bajern - Dinamo Zagreb 
21:00 Milan - Liverpul
21:00 Real Madrid - Štutgart
21:00 Sporting - Lil

Sreda:
18:45 Bolonja - Šahtjor 
18:45 Sparta Prag - Salcburg
21:00 Klub Briž - Borusija Dortmund
21:00 Seltik - Slovan Bratislava
21:00 Mančester siti - Inter 
21:00 Pari Sen Žermen - Đirona

Četvrtak:
18:45 Crvena zvezda - Benfika
18:45 Fejenord - Bajer Leverkuzen
18:45 Atalanta - Arsenal
21:00 Atletiko Madrid - Lajpcig
21:00 Monako - Barselona
21:00 Brest - Šturm Grac

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu