Nova vest
Fudbal 11

17.9.2024.

8:00

Neka nova Liga šampiona

Prvi utisak – pad kvaliteta.

Dušan Đukanović
Profimedia

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Sa novokomponovanom Ligom šampiona su se podudarila iznenađenja u "ligama petice" i doprinose izostanku sa premijere nekih od najvećih evropskih klubova.

Bolonja u Italiji, Đirona u Španiji, Brest u Francuskoj, Štutgart u Nemačkoj, Aston Vila u Engleskoj su samo neki od primera.

I iako ni za jedan od tih klubova ne možemo reći da ne predstavljaju osveženje (dva od pet pobrojanih su po prvi put u Evropi) ili istorijski važan klub (kao kada je reč o evropskom šampionu iz Birmingema), ipak je činjenica da je to dodatno doprinelo utisku o nešto slabijem takmičenju ove sezone. Naravno, u potpunosti subjektivno.

Sofascore

Čak dva tima iz Austrije i po jedan iz Češke, Srbije, Slovačke, Ukrajine, Švajcarske, Hrvatske i Škotske dodatno dodaju utisku da je pre reč o Ligi Evrope, još ako vam je žreb naklonjen možete sa drugim timom do druge faze kao što će verovatno Čelsi u Ligi konferencija.

Prošle godine je u grupnoj fazi bilo pet timova iz pomenutih zemalja i niti jedna nije prošla dalje. Seltik – Slovan ili Brest – Šturm, su mečevi prvog kola koji nam se posledično promenama plasiraju kao elitni. Srećom, ne i jedini.

Dobili smo kvantitet na konto kvaliteta, reklo bi se. Da vidimo kako će to tačno izgledati.

Novi format

Profimedia

Zaboravite na grupe od po četiri tima, jer je od sezone 2024/25 to stvar prošlosti.

Po prvi put ćemo u Ligi šampiona videti ligaški format, donekle sličan onom u košarkaškoj Evroligi. Glavna razlika? Ne igra svako sa svakim.

U skladu sa novinama, članovi elitnog takmičenja biće 36 klubova, koji će mečeve prve faze igrati u osam kola. U svakom kolu biće odigrano po 18 utakmica.

Ligaška faza Lige šampiona počinje danas i trajaće do 29. januara 2025 godine. Za to vreme biće odigrano ukupno 144 utakmice, koje su ranije utvrđene žrebom.

Svaki tim je dobio osam protivnika. Četiri meča se igraju kod kuće, a četiri u gostima.

Osam prvoplasiranih ekipa će obezbediti direktan plasman u osminu finala, dok će klubovi od 9. do 24. mesta igrati baraž za plasman u osminu finala. Poput plej-ina koji smo videli prošle sezone u pomenutoj Evroligi.

Ekipe od 25. do 36. mesta automatski završavaju sezonu što se tiče međunarodnog fudbala. Više nema seobe u Ligu Evrope.

Nokaut faza počinje 4. marta. Finale će se igrati 31. maja na "Alijanc Areni" u Minhenu.

Klubovi koji su došli do ligaškog dela su prihodovali 18,62 miliona evra plus dodatni novac na osnovu koeficijenta. Za svaki remi će dobiti još po 700 hiljada, a za svaku pobedu po 2,1 milion.

Na kraju te faze se dobija dodatan novac pošto se 275.000 evra množi sa pozicijom obrnuto proporcionalnom onoj koju je klub zauzeo. Tako će poslednjeplasirani, 36. tim dobiti upravo taj iznos, dok će prvoplasirani množiti 275 hiljada sa 36 i dobiti još gotovo 10 miliona.

Oni koji obezbede prolaz direktno u osminu finala dobijaju dva, a učesnici baraža milion evra.

Što bismo menjali nešto što nije pokvareno? Zar ne, UEFA?

Ko su favoriti?

EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Dežurni krivci su jedini tačan odgovor kada se ovo pitanje postavi.

Fudbaleri Real Madrida su po 15. put prošle sezone osvojili Ligu šampiona i kod nas nema sumnje da su glavni kandidat da taj uspeh još jednom ponove.

Toni Kros je napustio ekipu i igrača poput Nemca sigurno nema na tržištu. Nemac je čak pet puta podizao "ušati" trofej i opet nije igrač koji je to najviše puta radio u dresu "kraljevskog kluba".

Luka Modrić i Dani Karvahal su po šest puta bili šampioni Starog kontinenta i zajedno sa najtrofejnijim trenerom u istoriji Karlom Ančelotijem (5), koji je ujedno i jedini koji na klupi ima više od 200 mečeva u ovom takmičenju, će predvoditi svlačionicu punu mladih igrača svetske klase.

Pre svih tu mislimo na Džuda Belingema, Vinisijusa i novopridošlog Kilijana Mbapea koji se nešto sporije navikava, ali mu ipak treba dati da se aklimatizuje na novu sredinu i ulogu. Ne manjka ni onih iz drugog plana – Valverde, Kamavinga, Čuameni, Rodrigo... Gotovo da ne postoji igrač iz Realovih startnih 11 koji ne bi imao mesto u postavi nekog drugog kluba.

Ipak, ne misle svi kao mi. Specijalizovana kompanija (uz napomenu britanska) Opta prednost daje Mančester sitiju u možda i poslednjoj sezoni Pepa Gvardiole na klupi tog kluba.

Španac je pre dve sezone "građanima" doneo prvu i do sada jedinu titulu Lige šampiona i čini se da uprkos problemima tog kluba namerava da i petu sezonu uzastopno dominira Premijer ligom.

Nagađanja oko njegovog ostanka kao i početak suđenja u vezi sa kršenjem 115 pravila finansijskog fer-pleja (između 2009. i 2018. godine) mogli bi iznutra da poremete ekipu, što na početku nove sezone  nije slučaj pa tako imaju sve četiri pobede u engleskom šampionatu.

Siti i Real se izdvajaju od ostatka ekipa za koplje ili dva, ali nikada se ne zna. Ono što znamo da jaz u skorije vreme nije bio veći, pa tako vlasnici tima iz Mančestera imaju još jedan svoj klub (Đironu) kojem je umalo zabranjeno da se zbog toga takmiči.

Možda se nekome "otvori" žreb kao Borusiji iz Dortmunda prošle sezone, a utakmica finala je ipak samo to – jedna.

Ne treba ići daleko u prošlost da bismo našli primer. U sezoni 2020/21 Tomas Tuhel je sa Čelsijem slavio. Iako bi termin "autsajder" bio prejak za ekipu takvog renomea, malo ko im je davao šanse protiv Sitija. Od tada se smenjuju – Real, Siti, Real... pa, videćemo ima li taj niz nastavka.

Inter, Arsenal i Bajern su možda ekipe sa najvećim izgledima da zaprete pomenutom tandemu. Liverpul je već pokazao da ima potencijal pod Arneom Slotom, ali pitanje je da li i konstantnost. Barselona prvo mora da reši sve interne i finansijske probleme koje ima, dok PSŽ treba da završi svoju tranziciju u transfer politici i prvo dočeka da dovedeni mlađi fudbaleri stasaju.

Zanimljivo je i kako Opta kao petog favorita vidi Bajer iz Leverkuzena. Ispred njih su samo Arsenal, Inter, Real i Siti.

Zvezda u Ligi šampiona

Srdjan Stevanovic/Starsport

Zvezdin raspored

19. septembar (18.45), C. Zvezda – Benfika
1. oktobar (21.00), Inter – C. Zvezda
22. oktobar (18.45) Monako – C. Zvezda
6. novembar (21.00) C. Zvezda – Barselona
27. novembar (18.45) C. Zvezda – Štutgart
11. decembar (21.00) Milan – C. Zvezda
21. januar (21.00) C. Zvezda – PSV
29. januar (21.00) Jang Bojs – C. Zvezda

Svog predstavnika će imati i Srbija.

Sa povratkom Vladana Milojevića vratila se i Liga šampiona u Ljutice Bogdana. Četvrti put u poslednjih sedam sezona, od čega je u tri navrata srpski stručnjak predvodio crveno-bele.

Iako mu mnogi zameraju na stilu igre, Vladanovi rezultati ne mogu da se ospore. Garant za Evropu.

Otpisani u Norveškoj, heroji iz Beograda. To je bio put crveno-belih. Od 28. avgusta i gola Uroša Spajića za 2:0 samo su još jači. Ne pamti se finiš prelaznog roka u našem fudbalu kao ovog leta.

Iako su tvrdili da Hvang neće otići, to se ipak desilo. Kompenzacija za taj propust (jer puštanje ponajboljeg igrača na kraju prelaznog roka to jeste), bilo je dovođenje Radeta Krunića i pride Silasa Mvumpe ("devojačko Vamangituka) i Nemanje Radonjića.

Bilo je i nerezonskih poteza. Dovođenje Nemanje Stojića i Pume Rodrigesa, pa njihova prodaja, tj. pozajmica, istog leta.

Sofascore

I pored toga trenutni tim Zvezde pred početak sezone važi za jedan od, ako ne i najbolji koji je taj klub imao u 21. veku. Najveći problem će im predstavljati adekvatna priprema za mečeve u Ligi šampiona, pošto u superligaškim rivalima to neće naći.

Žreb? Ni povoljan ni nepovoljan. Štaviše, Opta je izračunala da Zvezda uz Monako i Benfiku ima najlakši raspored. Protiv oba tima će crveno-beli igrati i to će biti mečevi u kojima će tražiti bodove.

Videćemo i koliko će biti realno da se do njih dođe kada Štutgart ili PSV budu gostovali u srpskoj prestonici, kao i kada u poslednjoj rundi budu igrali u Bernu.

Protiv Intera, Milana i Barselone će biti daleko teže.

Prema procenama (na osnovu više od 10.000 simulacija), 15 poena će biti dovoljno za direktan prolaz dalje, a devet za baraž. Tri pobede ili kombinacija pobeda i remija.

Na kraju, ako ništa drugo, barem ćemo imati nekog našeg da pratimo kroz osam, nadamo se i nešto više utakmica.

Liga šampiona, 1. kolo:

Utorak

18:45 Juventus - PSV
18:45 Jang Bojs - Aston Vila 
21:00 Bajern - Dinamo Zagreb 
21:00 Milan - Liverpul
21:00 Real - Štutgart
21:00 Sporting - Lil

Sreda
18:45 Bolonja - Šahtjor 
18:45 Sparta - Salcburg
21:00 Klub Briž - Borusija Dortmund
21:00 Seltik - Slovan 
21:00 Mančester siti - Inter 
21:00 Pari Sen Žermen - Đirona

Četvrtak
18:45 Crvena zvezda - Benfika
18:45 Fejenord - Bajer Leverkuzen
18:45 Atalanta - Arsenal
21:00 Atletiko Madrid - Lajpcig
21:00 Monako - Barselona
21:00 Brest - Šturm

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 11

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu