Nova vest
Fudbal 38

1.9.2024.

16:57

Problem za Zvezdu u Ligi šampiona

Kako će raspored domaćeg takmičenja i Lige šampiona uticati na Crvenu zvezdu?

Stefan Nikolić
EPA-EFE/Mats Torbergsen

Crvena zvezda je nakon dvomeča sa Bode Glimtom izborila plasman u Ligu šampiona gde će imati "paklene" rivale u vidu Barselone, Intera, Milana, Benfike, PSV Ajdhovena, Jang Bojsa, Štutgarta i Monaka.

Sistem takmičenja je znatno promenjen, nema više onih standardnih grupa, više je ekipa i pomalo podseća na neke ranije verzije UEFA Kupa i Intertoto kupa.

Po novom formatu svaki tim će igrati osam utakmica u novoj ligaškoj fazi, ali ne sa četiri kod kuće i u gostima, već sa osam različitih timova – četiri rivala na domaćem i četiri na gostujućem terenu.


Grupna faza traje do 29. januara, po rasporedu koji je i zvanično objavljen u subotu, a Zvezda će u tom poslednjem kolu igrati protiv ekipe Jang Bojsa u Švajcarskoj.

Do sada se grupna faza Lige šampiona uglavnom završavala pre kraja prvog dela sezone, odnosno pre zimske pauze, a sada će trajati i nakon nje što je veoma interesantano.


Pogledajmo to iz prizme Crvene zvezde:

Zvezdin poslednji ligaški meč je 21.12.2024. godine protiv Čukaričkog, a potom sledi pauza koja bi obično bila namenjena za pripreme za prolećni deo sezone koji će početi 1.02.2025. godine kada Crvena zvezda bude išla u Bačku Topolu na duel sa TSC.

Zvezda će između duela sa Čukaričkim i TSC imati više od mesec dana pauze, ali baš krajem januara (21. januara tačnije) je čeka duel protiv PSV Ajndhovena na stadionu Rajko Mitić.

Ovo će definitivno uticati i na planove crveno-belih što se tiče pripremnog perioda za zimu jer se ne sme rizikovati nikakva povreda niti preterani umor igrača zbog utakmica Lige šampiona, pošto posle PSV Zvezdu čeka poslednje kolo protiv Jang Bojsa.

Nakon tih mečeva Lige šampiona će se nastaviti takmičenje u Superligi Srbije pa bi izostanak priprema mogao da se odrazi i na ove utakmice, s tim što je Zvezda previše veliki favorit u srpskom fudbalu pa i ima luksuz da bira kako će se spremati za nastavak takmičenja.
 

FK Crvena zvezda


Zvezdina poslednja dva protivnika su PSV i Jang Bojs, kako smo već naveli, a kod njih je situacija za nijansu drugačija. Dakle, PSV će poslednji meč prvog dela sezone igrati 22. decembra protiv Fejnorda.

Njihova zimska pauza je neuporedivo kraća, pa će protiv AZ Alkmara igrati već 12. januara, a pet dana kasnije im dolazi Cvole i 21. januara dolaze u Beograd na meč sa Zvezdom.

Jasno je da će PSV imati dve utakmice u Erediviziji pre susreta sa crveno-belima dok Zvezda neće imati nijedan osim ukoliko ne organizuje neke prijateljske susrete ili se posveti pripremama.

PSV će morati da brine o NAC Bredi posle Zvezde, dok u poslednjem kolu Lige šampiona imaju duel sa Liverpulom na "Filips Areni" u Ajndhovenu.
 

EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Jang Bojs u poslednjem kolu čeka Zvezdu na svom stadionu i pred domaćom publikom će "spustiti zavesu" grupne faze Lige šampiona, a oni su u sličnoj situaciji takođe.

Dakle, igraće protiv Serveta 14. decembra u poslednjem meču prvog dela sezone, da bi posle nešto više od mesec dana igrali sa Vinterturom, utakmica zakazana za 18. januar i potom 22. igraju protiv Seltika da bi 25. januara imali meč sa Grashopersom i tek onda čekali Zvezdu, a dva dana nakon Zvezde igraju protiv Lozane u šampionatu Švajcarske.

Pre utakmice sa Zvezdom će Jang Bojs igrati čak tri utakmice, dok će PSV imati dve, a meč sa Lozanom u domaćoj ligi bi mogao da im bude veoma značajan što bi Crvena zvezda mogla da iskoristi.
 

Profimedia/Hakan Akgun/Anadolu


Ruku na srce, rezultati će igrati veliku ulogu u pripremi ovih utakmica kako za Zvezdu tako i za Zvezdine protivnike tako da što se tiče nekih ozbiljnijih analiza u tom pogledu nije zahvalno praviti prognoze.

Kako će ova zimska pauza uticati na Crvenu zvezdu? Šta će uraditi tokom pripremnog perioda? Kako će izgledati?

Vladan Milojević i njegovi saradnici će morati da odgonetnu sve te stvari i naprave jasan plan, dakle sve je na njima.

Podeli:

Komentari 38

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Dosta je bilo izvinjenja"

Tokom poslednjih 20 godina Zakerberg i Facebook prošli su kroz brojne uspone i padove, a zbog jedne stvari osnivač ove kompanije naročito žali.

Zimo

13:30

3 h

Novo Sport Video Menu