Nova vest
Fudbal 75

29.8.2024.

20:07

Zvezdin "pakao" u Ligi šampiona – koliko mogu crveno-beli?

Fudbaleri Crvene zvezde dobili su rivale u Ligi šampiona i evo kako su prošli na žrebu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Ove godine imamo novi format Lige šampiona, pošto će učestvovati 36 timova, a svaki će odigrati po četiri meča kod kuće i u gostima, sve sa različitim protivnicima.

Crvena zvezda već otprilike zna kada igra mečeve elitnog evropskog takmičenja, ali će se u subotu i detaljnije znati kada i sa kime će igrati u Ligi šampiona.

Ono što se već zna jeste da će na stadion "Rajko Mitić" doći Barselona, Benfika, PSV i Štutgart. Crvena zvezda će gostovati u Milanu, tačnije na San Siru i Đuzepe Meaci odnosno i Milanu i Interu i takođe će "na noge" ići Monaku i Jang Bojsu.

Samo su tri ekipe jeftinije od Zvezde u Ligi šampiona ove sezone, što nam baš i govori u kakvoj konkurenciji igraju.
 

Sofascore



Ne treba biti previše pametan pa reći da Zvezda nema velike šanse protiv Barselone, ali treba imati u vidu da će se igrati na punom stadionu u Beogradu i da će šampion Srbije biti silno motivisan u ovom meču.

Barsa je LaLigu počela sa tri pobede i postigla šest golova, a sva tri meča pobedila je identičnim rezultatom (2:1) i to Valensiju, Atletik Bilbao i Rajo Valjekano.

Podsetimo da je Hans Diter Flik novi trener Barselone, a da je Robert Levandovski sezonu počeo sa tri pogotka i najbolji je strelac ekipe.

Barselona možda više nema Lionela Mesija, ali su tu sjajni igrači poput Rafinje, Jamala, Pedrija, Fatija, Olma, na golu je Mark-Andre Ter Štegen...

U sezoni iza nas su završili drugi na tabeli sa 10 bodova manje od šampiona Real Madrida i sigurno žele da poprave utisak, dok su u Ligi šampiona eliminisani u četvrtfinalu u dvomeču sa Pari Sen Žermenom.

Od Barse se očekuje napad na šampionsku titulu i sigurno da nije ekipa protiv koje tražite svoju šansu, ali je definitivno ekipa protiv koje ste najviše motivisani...

 


Inter je šampion Italije i kada igra na svom stadionu u Milanu retko kada greši. Pogledajmo samo učinak od sezone iza nas kada su u Seriji A imali samo jedan poraz i to protiv Sasuola...

Na Đuzepe Meacu niko ne dolazi po sigurne bodove, pa tako neće ni Zvezda i isti će slučaj biti na San Siru, kada gostuju Milanu što je identičan stadion samo s drugim imenom, što svakako znate.

Dakle, ova dva gostovanja su Zvezdi definitivno najteža, ali uz meč sa Barselonom kod kuće, pa bi jedan jedini bod bio veliki kao kuća i obradovao bi mnoge navijače crveno-belog tabora.

Iz Intera će Zvezdi najviše pretiti Lautaro Martines, pa i Markus Tiram, Hakan Čalhanoglu, Pjotr Zjelinski i ostali dok će veliki izazov biti golman Jan Zomer koji i te kako zna kako da "začara" mrežu.

Što se Milana tiče, biće interesantan susret sa bivšim fudbalerom Zvezde Lukom Jovićem koji je napadač "Rosonera" dok je u odbrani bivši fudbaler Partizana Strahinja Pavlović.

Inter je sezonu počeo remijem u Đenovi i pobedom na svom stadionu, dok je Milan još lošiji i nema pobedu u prva dva kola pa su remizirali sa Torinom i izgubili od Parme.

Iako rezultati ne deluju "Bog zna šta" i dalje su ovo ekipe sa velikim ambicijama i sastavima neuporedivo snažnijim od onog koji Crvena zvezda ima, uz svo dužno poštovanje treneru i igračima.


Još jedna ekipa protiv koje će biti maltene nemoguće doći do pobede jeste Monako. Francuski predstavnik je aktuelni vice-šampion te zemlje, a u novoj sezoni Lige 1 na dva meča nisu primili gol.

Ruku na srce, igrali su protiv Liona i Sent-Etjena koji odavno nisu na nivou na kome su nekada bili, ali samo kvalitetne ekipe mogu da odigraju tako da ne prime gol na skoro 200 minuta fudbala.

Minamino je jako bitan fudbaler ovog tima, a treba spomenuti i Golovina, Embola, Vandersona, Kerera...


U gostima će Zvezda igrati protiv Jang Bojsa, švajcarske ekipe koja je jako loše počela nacionalni šampionat i poslednja je na tabeli sa tri poraza i dva remija u prvih pet utakmica!

Sezonu su počeli sa tri uzastopna poraza, a onda su dva meča zaredom došli do remija i boda.

Dakle, iako u Švajcarskoj nikoga nisu pobedili u kvalifikacijama za Ligu šampiona je situacija bila potpuno drugačija.

Uspeli su da eliminišu turski Galatasaraj u dvomeču ukupnim rezultatom 4:2, ali se za tih skoro 200 minuta svašta moglo videti i u Bernu i u Istanbulu.

Verovali ili ne, Galata je bila veliki favorit na ovim duelima, ali je Jang Bojs ponovo pokazao čvrstinu i čeličnu volju čime su zaslužili odlazak u Ligu šampiona.

Dovoljna je opomena crveno-belima da je Jang Bojs  aktuelni šampion Švajcarske sa 67 postignutih golova u sezoni iza nas.

Ipak, sa švajcarskim timom Zvezda može da igra i ne sme da ih se plaši.


Osim Barselone, Crvena zvezda će na svom stadionu u Beogradu dočekati PSV Ajndhoven, Benfiku i Štutgart.

Na ovim mečevima treba očekivati neki ozbiljniji pokušaj crveno-belih, iako su i ovo ekipe koje su potencijalne mine velikim klubovima, ali su ipak bliži Zvezdi nego gore pomenuti timovi plus se igra na stadionu "Rajko Mitić".

PSV Ajndhoven je aktuelni šampion Holandije, a u novoj sezoni ima tri pobede na tri meča uz 15 postignutih golova u sezoni 2024/25 u Erediviziji.

Za njih nastupaju igrači poput Irvinga Losana, Luka de Jonga, Ričarda Ledezme, Armanda Obispa...

PSV će biti favorit u ovom duelu, ali šanse evidentno postoje.


Ekipa Benfike se može istaći kao "kandidat" za napad Crvene zvezde na bodove u Ligi šampiona u sezoni koja dolazi jer zaista nije u zavidnoj formi, a i nekako nije više na onom prepoznatljivom nivou na kom se nalazila prethodnih godina.

Vice-šampioni Portugala su poraženi u prvom kolu od nejakog Famalikaa sa 2:0, da bi pobedili Kasa Piju i Estrelu pa iako su uhvatili priključak i dalje kaskaju za vodećima.

Doveli su Evangelosa Pavlidisa i pozajmili Renata Sančesa iz PSŽ što je sigurno najveći plus, kao i Anhel di Marija koji je prva zvezda Benfike uz Artura Kabrala i Nikolasa Otamendija.


I, za kraj, ostala nam je ekipa Štutgarta, koja je poslednji izvučeni domaći rival Crvene zvezde.

U sezoni iza nas je ekipa Štutgarta bila najprijatnije iznenađenje i bili ispred Bajerna što je oduševilo sve ljubitelje fudbala, a šampion je bio Bajer Leverkuzen.

Štutgart je morao da reaguje i doveo ozbiljna pojačanja za Ligu šampiona poput Ermedina Demirovića koji se već predstavio golom na startu Bundes lige, a tu je i Deniz Undav.

Frajburg je pobedio Štutgart sa 3:1 na startu šampionata Nemačke, a treba istaći da Zvezda i Štutgart nikada u istoriji nisu igrali jedni protiv drugih.

Podeli:

Komentari 75

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu