Nova vest
Fudbal 10

28.8.2024.

20:40

Partizan na skeneru B92.sport: Poruka mnogima – da se ne ljubimo

Partizan je i treći put ove sezone eliminisan iz evropskih kvalifikacija i po tome je prvi klub u istoriji UEFA takmičenja.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
FK Partizan/Miroslav Todorović

Posle Dinamo Kijeva na putu ka Ligi šampiona, Lugana u kvalifikacijama za Ligu Evrope, bolji od crno-belih bio je i belgijski Gent.

Možda će Aleksandar Stanojević da nađe opravdanje da njegov tim nije koristio šanse, kojih je zaista i bilo, ali ako za 180 i kusur minuta ne iskoristiš nijednu šansu, nema tog opravdanja koje bi moglo da te "opere".

I ove večeri je Partizan imao zicere, poput onih koje nisu koristili Gajas Zahid, Aldo Kalulu, Đorđe Jovanović... Te će zasluženo u nastavku sezone igrati samo domaća takmičenja.

Međutim, Partizan će čekati teška budućnost, bez finansijske dobiti i sa ugroženim mnogim transferima koji bi mogli da obezbede budućnost kluba.

Zbog toga će mnogim igračima morati da se zahvali i da im se kaže ono iz Evrope već drugu godinu uzastopno kažu čelnicima u Humskoj:

"Da se ne ljubimo..."

U nastavku smo analizirali pojedinačan učinak svih igrača, kao i šefa stručnog štaba Stanojevića.

Golman i odbrana:

Aleksandar Jovanović – Dosta dugo je bio besposlen, a onda u finišu, kada su njegovi saigrači trebalo da napadnu i oteraju igrače Genta od svog gola, još jednom je vadio loptu iz mreže. Opet prima gol sa distance, što postaje učestalo, iako se ne može mnogo staviti na njegovu dušu.

Nejtan de Medina (do 57. minuta) – Za divno čudo, bio je najstabilniji od početka sezone i nismo videli ponavljanja po njegovoj strani kao u Beogradu. Ove večeri više je "stradao" kolega sa suprotne strane, a De Medina je u rodnoj zemlji odigrao, verovatno, najmanje loš meč od kako je došao u Partizan. Potom je izašao zbog povrede.

Svetozar Marković – Promašivao čiste lopte, propuštao igrače. Kapiten više nije glavom u svom timu, što je uglavnom kobno u utakmici ocenjenoj kao meč sezone ili prekretnica. Čini se da je njegova prekretnica prošla i da su mu karte već čekirane za selidbu u Španiju.

Nihad Mujakić – Nije se mnogo isticao, ni u dobrom i u lošem smislu. Teško njemu kada ode ionako prosečni Marković, pa bude morao ponovo da se uigrava sa novajlijim, verovatno mladim Izraelcem iz Šahtjora.

Mario Jurčević – Fadiga mu je pravio velike probleme svojom brzinom i odbrana crno-belih uglavnom je pucala po toj, levoj strani. Slovenac je bio na ozbiljnim mukama i odigrao je jedan od najlošijih susreta od svog dolaska, ali se mora istaći da se ni Zubairu nije preterano istakao u defanzivnoj pomoći.

Vezni red i napad:

Kervin Arijaga (do 57. minuta) – Rani žuti karton mu je stavio ozbiljan teret na leđa, ali se u nastavku dobro snašao i konsolidovao. Ipak, morao je da bude žrtva ofanzivnije taktike, pa je već početkom drugog poluvremena morao van igre.

Stefan Kovač – U početku je ostavljao preveliki prostor između veznog reda i odbrane što, srećom po njega, igrači Genta nisu kažnjavali. Kasnije se stabilizovao i bio čak opasan i u napadu, ali u jednoj situaciji pri šutu sa distance nije imao ni sreće da uz odbitak zatrese mrežu.

Srđan Stevanović/Starsport

Ksander Severina (do 57. minuta) – Televizijski kadar iz tunela pre početka meča prikazao je opuštenog Severinu, kao da ima "milion" ovakvih utakmica u nogama. Ali, kada je ona počela, videli smo uplašenog Holanđanina, bez ikakve energije i zato nije izdržao na terenu ni punih sat vremena. Sa razlogom.

Gajas Zahid (do 75. minuta) – Konačno smo dobili Gajasa Zahida na poziciji "desetke" i on je pokazao da se tu najbolje snalazi. U pojedinim situacijama prvog poluvremena "leteo" sa loptom u nogama. Baš mu se igrao fudbal, ali nije imao sreće, kao u 22. minutu kada mu je Torunariga gotovo slučajno izblokirao šut ili 40. kada je prebacio ceo gol u zicer šansi.

Zubairu Ibrahim (do 66. minuta) – Kao kada nemate dovoljno igrača na terminu, pa ubacite klinca koji se trudi, trči svuda, ali se odbija od starijih i ne može da im parira. Još jednom se pokazalo da je previše "tanak" za evropski fudbal, a samim tim i Partizan sa njim kao startnim krilnim napadačem.

Aldo Kalulu – Igrom slučaja, usled povrede Saldanje, počeo je utakmicu kao najistureniji napadač. Međutim, to nije njegova pozicija i u najvećem broju slučajeva nije znao gde treba da bude, te je bio odsečen. Zablistao je samo u 40. minutu kada je "izlomio" Vatanabea jedan na jedan, ali je prekasno šutirao.

Srđan Stevanović/Starsport

Izmene:

Đorđe Jovanović (od 57. minuta) – Opet je imao veliku šansu, ovog puta se sam izborivši za nju, ali je opet reagovao sporo i bio lako izblokiran. Teško Partizanu ako ostane samo na njemu, kada bude bio bez Saldanje.

Žoao Grimaldo (od 57. minuta) – Opet je ušao sa klupe i uneo kakvu-takvu živost. Ali činjenica da Partizan opet nije postigao gol govori u prilog tome koliko je mladi Peruanac bio produktivan.

Aleksandar Filipović (od 57. minuta) – Zamenio De Medinu i ponovio se nekoliko puta na protivničkoj polovini. Možda je trebalo da krene od početka, ako je Partizan imao želju da napadne.

Bibars Natho (od 66. minuta) – Najbolji igrač Genta je Kums, koji je vršnjak sa Nathom. Kums je bio starter, a Partizanov Izraelac dobio tek pola sata. Odmah po ulasku u igru je pripremio zicer za Jovanovića, ali opet nije vredelo.

Nemanja Nikolić (od 75. minuta) – Ušao kao poslednja nada Partizana, ali je i ona vrlo brzo nestala.

Dušan Milenković/Starsport

Trener:

Aleksandar Stanojević – Stanojević je opet ostao dosledan defanzivnom De Medini i nije od njega ništa dobio, ali je u veznom redu sa ofanzivnijim Zahidom profitirao i stvorio nekoliko dobrih šansi. Žaliće zbog toga što one nisu iskorišćene, a ostaće i ono čuveno "šta bi bilo, kad bi bilo", da je Saldanja mogao da igra. Belgijanci su opet bili kobni po Stanojevića, a polako bledi onaj Anderleht koji ga "drži u životu" kroz celu trenersku karijeru. Šta će u nastavku sezone biti i sa njim i sa Partizanom, u mnogome zavisi od toga kome će se trener Partizana zahvaliti i ko će mu ostati u timu. Optimizma više u Humskoj nema.

Podeli:

Komentari 10

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu