Nova vest
Fudbal 53

28.8.2024.

9:35

Vikinški test – da li je Zvezda dorasla LŠ?

Fudbaleri Crvene zvezde dočekuju Bode Glimt iz Norveške u revanš meču plej-ofa Lige šampiona.

Aleksandar Stajkovac
EPA-EFE/Mats Torbergsen

Crveno-beli su u prvom meču u Norveškoj poraženi sa 2:1 i sada na svom stadionu žele da poprave utisak i plasiraju se u grupnu fazu elitnog takmičenja.

Zvezdu očekuje težak zadatak s obzirom da nije uspela da obezbedi pozitivan rezultat pred ovaj duel, ali ima velike šanse pred svojim navijačima da nadoknadi minus od jednog gola.

Trener crveno-belih Vladan Milojević zna kako se igraju i pobeđuju ovakvi mečevi jer je sa Zvezdom uspješno prošao svih 12 kvalifikacionih rundi u prvom mandatu, a sada u novom želi da nastavi niz.

Zvezda nije ostavila najbolji utisak u Norveškoj, Bode je bio bolji skoro čitav meč, ako izuzmemo nekih 15tak minuta u završnici kada su crveno-beli preuzeli inicijativu i napali Norvežane.

Sofascore

Očekujemo da će izabranici Vladana Milojevića u ovom meču od starta da napadnu Norvežane, jer samo sa jakim pritiskom na poslednju liniju mogu da izazovu greške rivala i iskoriste u svoju korist, kako bi prvo došli do poravnanja, a potom da pojure preokret.

Kapiten ekipe Uroš Spajić je na konferenciji za medije istakao da ono što smo videli u Norveškoj nije bio maksimalan kapacitet crveno-belih i da možemo da očekujemo reakciju.

Ono što se takođe razlikuje na ovom u odnosu na prethodan meč jeste i teren, na stadionu Bodea je veštačka trava, a u nekoliko navrata smo videli da se crveno-beli ne snalaze najbolje na “veštaku”.

Velika je razlika kada je ekipa navikla na veštačku podlugu i timovi koji su prilagođeni na prirodnu travu. Videla se njihova brzina, kontrola lopte i brži ritam.

Sada na svom terenu koji se razlikuje i pred svojim navijačima, Zvezda bi mogla da ima prednost u odnosu na prvi meč.

Bode/Glimt

EPA-EFE/Mats Torbergsen

Ekipa iz Norveške ima sistem pod kojim igra još od 2017. godine, s obzirom da radi sa trenerom Ćetilom Knutsenon od tada. Bio je asistent prve, a već od 2018. godine vodi samostalno ekipu, što je nekih šest godina.

Milojević je na konferenciji istakao da zna kako Bode Glmit igra i da je sistem isti, dok se samo igrači menjaju.

Na golu se nalazi Rus Nikita Hajkin. Prvu liniju odbranje u timu norveškog šampiona čine Fredrik Ševold i Fredrik Bjerkan po bokovima, odnosno na štoperskim pozicijama Odin Lauras Bjertuft ( strelac gola u prvom meču ) i Joštejn Maurstad Gundersen.

Na sredini terena se nalaze Hakon Evjen, Patrik Berg i Sondre Fet, koji čine glavnu sponu između odbrambenih i ofanzivnih fudbalera.

Berg je možda jedan od najboljih igrača u redovima Bodea, a ko prati Ligu 1, mogao je da ga vidi u Lensu pre par sezona.

Na krilima deluju Isak Meta i Jens Hauge, dok je najistureniji igrač tima Kasper Heg.

Pored Berga, najzvučnije ime je Jens Hauge, talentovani fudbaler kojia ima 24 godine, a oprobao se u Seriji A, igrajući za Milan, potom i u Bundesligi nastupajući za Ajntraht, s imao je i epizodu u belgijskom Gentu.

Šansu sa klupe vrebaju novi- stari fudbaler Norvežana Zinkernagel, Oklend, Saltnes, Sorensen, kao i novo pojačanje tima na poziciji desnog beka Mihal Tomič.

Crvena zvezda

EPA-EFE/Mats Torbergsen

Kada je u pitanju tim crveno-belih, trener Vladan Milojević verovatno neće mnogo eksperimentisati u utakmici sezone. Moguće su male korekcije u sastavu poput Omrija Glejzera, za kojeg se pominje da se oporavio od povrede i spreman je za duel, iako strateg nije hteo da otkriva "karte" i kaže da li će Izraelac biti u sastavu tima.

Pored toga, šansu od starta bi mogao da dobije i Ognjen Mimović, koji je postigao pogodak na prethodnom meču u Norveškoj.

Što se tiče odbrane, mesta su rezervisana za Uroša Spajića i Nasera Đigu, dok će po boku uz Mimovića najverovatnije biti Jong-vu Seol.

Kada je u pitanju vezni red, mesta su rezervisana za Timija Maksa Elšnika i In-bom Hvanga, dok bi u ulozi plejmejkera mogao da se nađe Mirko Ivanić.

Umesto Luke Ilića koji je prošli meč bio starter, Milojević bi mogao da proba sa Milsonom, koji bi u paru sa Piterom Olajinkom delovao ofanzivno po boku.

Mesto u napadu je verovatno rezervisano za Šerifa Endijaea, iako meni lično Bruno Duarte deluje kao bolja opcija, s obzirom da se nalazi u odličnoj formi, što govori da je na pet utakmica upisao četiri pogotka i dve asistencije.

Potencijalni sastav (4-2-3-1): Glazer – Mimović, Spajić, Điga, Seol – Elšnik, Hvang – Milson, Ivanić, Olajinka – Endijae.

Reči trenera

Peđa Milosavljević/Starsport

Milojević:

"Očekuje nas drugo poluvreme na našem stadionu. Poznat je rezultat svima iz prve utakmice. Veliki značaj ima ovaj meč, ulog je ulazak u LŠ. U prvom duelu Bodo je bio bolji i pobedio (2:1), ali tad je završeno prvih 90 minuta. U međuvremenu smo se oporavili, pojedini igrači su se podigli. Igramo protiv dobre ekipe, ali ovde nema loših timova. Oni imaju sistem rada i igre. Neće biti ništa manje teže nego u Norveškoj. Na nama je da budemo spremni. Imamo problema kod pojedinih igrača, ali ne tako velikih. Videćemo za sastav. Moramo da se borimo i damo sve od sebe. Igramo kod kuće, biće pun stadion. Probaćemo da odradimo što nam je taktička zamisao. Uradićemo sve da uđemo u grupnu fazu LŠ".

Izvor: Tanjug

Knutsen:

„Imamo veoma veliko poštovanje prema protivniku, ima mnogo igrača na visokom nivou. Moramo da pristupimo taktički i mentalno. Verujem da ćemo biti na nivou nivou Bode Glimta. Potrebna je hrabrost. Naš fokus je na ovom meču, a uvek je bitno naučiti nešto od ranije. Neverovatno dobra atmosfera je u timu, biće lepo izaći na ovaj stadion. Možemo u sredu da odigramo veoma dobro, čvrsto verujem u to.“

Sudije

EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Glavni sudija na meču biće italijan Davide Masa, a pomagaće mu njegovi sunarodnici Felipo Meli i Stefano Alasio. Četvrti sudija biće Fabio Mareska. U VAR sobi nalaze se Aleandro Di Paolo.

Utakmica između Crvene zvezde i Bode Glimta je na programu od 21 čas na stadionu "Rajko Mitić".

Podsetimo još jednom, Zvezda je u prvom susretu poražena od Norvežana na njihovom terenu sa 2:1 i sada mora da nadoknadi zaostatak od jednog gola kako bi se dokopala elite.

Izvor: Tanjug

Podeli:

Komentari 53

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

6 h

Novo Sport Video Menu