Nova vest
Fudbal 28

23.8.2024.

8:00

Da, ima nešto gore i od poraza

Porazi čak i ne moraju da budu nužno najlošija stvar. Mnogo je gore ako naviknete na njih, pa vam postanu sasvim normalna, očekivana pojava.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Srđan Stevanović/Starsport

Fudbaleri Partizana doživeli su još jedan evropski neuspeh, Gent je odneo pobedu rezultatom 0:1 i time su crno-beli "sačuvali" maksimalan učinak od tri poraza u Humskoj, bez ijednog postignutog gola.

Ta serija je još veća ako zahvatimo i prošlu sezonu, kada je Nordsjeland izbacio "parni valjak" pobedom od 0:1 u Beogradu (posle 5:0 u Danskoj).

Dakle, na snazi je Partizanov niz od 0-0-4 na domaćem terenu u evropskim takmičenjima, uz gol razliku 0:6.

Pritom je svaki taj duel bio propraćen minimalnim brojem navijača ili se igralo skroz bez gledalaca zbog kazne UEFA, kao prethodne večeri.

Svaki je meč Partizana postao kao indigom preslikan i budi isto osećanje – kao da smo ovo već juče doživeli.

Srđan Stevanović/Starsport

Ti "dani mrmota" su učinili da svaki poraz postane očekivan. Da se potone u duboku apatiju i da ne budi nikakvu emociju, srdžbu ili ljutnju.

Šta više, recimo, kod trenera Aleksandra Stanojevića budi veliko zadovoljstvo. Jer, da je bilo publike... Ma znate šta bismo im uradili.

"Uneli bismo loptu i protivnika u gol. Nije bitno da igraš dobro, već moraš da uneseš loptu u gol. Mora da neko pojede tu loptu. Pobednik i šampion ne možeš da budeš ako nisi na pravom mestu. Moraš da si uvek tu. Stalno kritikujem, ali večeras ne mogu da budem negativan", reči su Aleksandra Stanojevića posle novog poraza.

Partizan je, dakle, sada na rubu treće eliminacije u razmaku od mesec dana, što ovog leta nije pošlo za rukom ni timovima iz malih fudbalskih sredina koje tako nadobudno nazivamo amaterskim ili poluprofesionalnim.

Ako Partizan ispadne sledeće srede, biće jedini klub u Evropi koji je leto počeo u kvalifikacijama za Ligu šampiona (u drugom kolu), a da će ostati bez grupne faze bilo kog takmičenja.

Klupski i nacionalni koeficijent je nastavio da pada sve većom brzinom i čini se da se to neće još dugo zaustaviti. Kada budemo dotakli dno – čuće se.

Nahvalio je Stanojević i Mateusa Saldanju, prezadovoljan time što je ušao u šanse, pritom pohvalivši njegovu nikada viđenu realizaciju istih (0/4).

"Za raziku od Lugana kada je bio odsutan, sada je bio u šansama i ja sam zadovoljan. Ima izuzetnu završnicu, kakvu odavno nisam video. Danas nije iskoristio šanse, ali ne mogu da mu zamerim jer se barem nalazio u prilikama".

Mogao bi Saldanja, poput kolege Šerifa Endijaea iz Crvene zvezde, da uokviri svoju ocenu sa utakmice, pa da se pohvali na Instagramu. Statistički, dobio je 6,8, što u praksi jasno oslikava onu izreku o "statistici i bikiniju".

Bravo za trud, Mateuse, ali je i vrapcima na grani, pa i nama u istočnoj loži bilo jasno da si igrao isključivo za sebe i svoj transfer. A fudbal je timska igra i ume da opeče, baš kao što će kazniti i Saldanju i Partizan izostankom već viđenih miliona.

Srđan Stevanović/Starsport

Kapiten Svetozar Marković je, pak, verovatno već rešio svoj prelazak u špansku LaLigu. Stoga ne čudi što je ceo meč odigrao u stilu "samo da se ne povredim".

Ksander Severina, Jungdžun Goh, Zubairu Ibrahim, Nejtan De Medina, starteri su kojima bi se koliko danas trebalo zahvaliti na saradnji, po ceni bilo kakvih "penala" i gubitka novca.

Ako Stanojević želi da se reši igračkog kadra, više nema vremena za uigravanje i formiranje mišljenja kroz neozbiljnosti na ozbiljnim utakmicama.

Potreban je rez. Sada i odmah. A ne samozadovoljavajuće izjave i pohvale onima koji su zaslužili "berbu ušiju".

Srđan Stevanović/Starsport

Ali, ako se osvrnemo na mesece i godine za nama, otprilike to je postala priča Partizana. Ne samo ovog leta u Evropi, već i godinama unazad u domaćim okvirima.

Nekadašnji velikan iz Humske je u tolikom padu da se više niko ni ne upušta u pomisao o šampionskoj trci, čak ni kada se tim nalazi na prvom mestu.

Pomirili su se svi da će i osmu godinu zaredom titula ostati pusti san, a da ni treće po redu UEFA takmičenje nije "dovoljno loše" za Partizan.

Na kraju krajeva, porazi čak i ne moraju da budu nužno najlošija stvar. Mnogo je gore ako naviknete na njih, pa vam postanu sasvim normalna, očekivana pojava.

Onda više niste veliki klub. Promenila se DNK. Postali ste gubitnički.

Podeli:

Komentari 28

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu