Nova vest
Fudbal 9

22.8.2024.

22:33

Partizan na skeneru B92.sport: Natho za 10 sekundi može više nego svi ostali

Partizan je doživeo i treći evropski poraz u trećoj utakmici ovog leta u Humskoj, a najbolnije od svega je što deluje kao da su svi već na to navikli.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Srđan Stevanović/Starsport

I Gent je doprineo raspadu sistema crno-belih, koji i dalje ne znaju ni kako izgleda postići gol na svom stadionu u bilo kojim kvalifikacijama.

Liči da će ova biti i poslednja u ovoj sezoni, ali da sačekamo još taj revanš u Belgiji, pa da podvučemo konačnu crtu.

Za sada, dobili smo jasnu situaciju kada je u pitanju neprofesionalizam Mateusa Saldanje, anemičnost veznog reda i nedostatak kvaliteta većine defanzivne linije.

U nastavku smo pojedinačno analizirali učinak svakog aktera, uz trenera Aleksandra Stanojevića.

Golman i odbrana:

Aleksandar Jovanović – Da je u 28. minutu primio gol, kada se okliznuo sa loptom u nogama, bio bi to njegov verovatno jedini kiks od kako je stao na gol Partizana. Ovako, ponovo je odbranio ono što je bilo do njega i svoj posao odradio koliko je mogao.

Nejtan de Medina – Ne znamo više ni sami do kada ćemo se pitati isto pitanje: zašto ovaj čovek igra u Partizanu, a onda i zašto baš desnog beka? Levi bek Genta Arči Braun, imena kao iz filma Gaja Ričija, potpuno ga je uništio pokraj aut-linije. Fijukali su centaršutevi sa te strane i samo pukom srećom nije bilo više golova u mreži Jovanovića.

Profimedia/BELGA PHOTO NIKOLA KRSTIC

Svetozar Marković – Još jedan igrač koji je mislima van kluba, što kao kapitenu ne bi smelo da mu se toleriše. Ali, ruku na srce, treba ga i razumeti, jer je i njemu preko glave da uvek bude na braniku u užasnoj situaciji kakva je u klubu. Ni za šta ni on nije kriv, ali sve bi bilo najbolje da što pre ode.

Nihad Mujakić – Vrlo, vrlo nesiguran. U par navrata je radio ono što i De Medina u Švajcarskoj propuštajući čistu loptu na glavi. Ni u pasu nije bio ništa bolji, već su to bila gotovo panična ispucavanja pravo u noge rivalima. Paradoksalno, najviše intervencija imao je po zemlji, i to u trku, kada se u par navrata dobro postavio ispred napadača.

Mario Jurčević – Najstabilniji član poslednje četvorke. Iako je u većem delu susreta igrao sa žutim kartonom (na čemu treba da zahvali nonšalanciji Arijage), bio je daleko bolji i sigurniji na svojoj strani, od kolege sa suprotne.

Vezni red i napad:

Kervin Arijaga – Vrlo izvesno jedan od gorih mečeva do sada u dresu Partizana. Pravio je čiste kontre igračima Genta, predavao im lopte u noge. Čak i ta njegova čvrstoća na sredini terena je kao rukom nestala. Jedino kada je zablistao bila je dijagonala za Severinu nakon čega je Saldanja promašio još jedan u nizu zicera.

Gajas Zahid (do 75. minuta) – Ponovo je krenuo kao zadnji vezni, ali se povredom Goha brzo vratio na pravog organizatora igre. Ni to mu nije pomoglo, jer je gotovo ostao bez lopte, te je i izostala bilo kakva kreacija sa njegove strane. Čak ni onda kada ju je imao u nogama, nije pronalazio put do saigrača, već je tražio samo šut, pa šta bude. Nije bilo ništa.

Ksander Severina (do 75. minuta) – Za pojedine momente nonšalancije bi u svakom ozbiljnom klubu bio ozbiljno kažnjen. Kad god bi primio loptu odjekivao je prazan stadion rečima: "left leg". I kada su mu igrači Genta zatvorili tu levu nogu, desnu je Severina negde izgubio. I tu se završavao svaki njegov pokušaj, kao i učinak na ovoj utakmici.

Profimedia/BELGA PHOTO NIKOLA KRSTIC

Zubairu Ibrahim (do 64. minuta) – Od pojačanja iz Jedinstva sa Uba od početka sezone nema apsolutno nikakvog doprinosa. Jedina "korist" je to što predstavlja "bonus" igrača u domaćem prvenstvu. Ali, da li je to razlog da počne jednu od najvažnijih utakmica u sezoni i opet ne pokaže ništa?

Jungdžun Goh (do 21. minuta) – Nije lepo reći, ali pošto za četvrt utakmice nije pokazao ništa, njegova povreda je samo pomogla" Partizanu. Zamenio ga je Stefan Kovač koji je Zahida napokon "gurnuo" na svoju prirodnu poziciju, a Zubairua pomerio na krilo.

Mateus Saldanja (do 64. minuta) – Rešio je po svaku cenu da "sili" loptu, sve kao u želji da golom sebi podigne cenu. Zapravo ju je samo dodatno srozao i, ako je ova utakmica bila presudna za njegov transfer, verovatno ga nikada neće ni biti. Plakaće i Brazilac i svi u Humskoj za onih osam miliona od Fenerbahčea, ako je takva ponuda ikada i bila na stolu.

Izmene:

Stefan Kovač (od 21. minuta) – U nekoliko situacija kao da su mu pertle bile vezane sa Arijaginim. Sudarali su se i međusobno isecali. U drugom poluvremenu su bili nešto bolji u paru, ali ćemo na Kovačevu ocenu tek morati da sačekamo jer je najmanje fer da u svom ovom sivilu Partizana novajlija deli krivicu sa drugima.

Srđan Stevanović/Starsport

Đorđe Jovanović (od 64. minuta) – Ne zna se više koliko je promašio stopostotnih šansi ove sezone. Kao i u dosadašnjem toku sezone, tako i u ovih pola sata: jedno veliko ništa.

Žoao Grimaldo (od 64. minuta) – Od igrača plaćenog 1.400.000 evra se očekuje više od trčanja sa loptom u aut, dodavanja iza leđa u čistoj kontri i tek ponekog centaršuta nikome.

Bibars Natho (od 75. minuta) – Za 10 sekundi u igri je namestio zicer Lazareviću. I pokazao ko je i šta u ovom Partizanu. A i dalje igra na "kašičicu".

Milan Lazarević (od 75. minuta) – U prvom kontaktu sa loptom je imao stoprocentnu šansu, ali je poslao fudbal nebu pod oblake. Neko reče u loži na Istoku: "pa dobro, tek je ušao". Znači, dok se dovoljno ne zagreje ne mora da zna ni da šutne loptu? Uz dužno poštovanje, tužno je što Partizanu sa klupe u napad ulazi momak koji je po vokaciji desni bek i koji nije ni blizu ovog nivoa.

Srđan Stevanović/Starsport

Trener:

Aleksandar Stanojević – Možda iz njegove vizure Partizan napreduje, ali činjenično stanje je da nije dao nijedan gol u tri domaće utakmice u Evropi i na putu je da ispadne i iz trećeg dvomeča, te da završi evropsku odiseju u "sezoni kupanja". Iz našeg ugla, ovaj Partizan nigde ne napreduje, već su igrači sve lošiji, u padu i po govoru tela, i po ponašanju, i po svojim izdanjima na terenu. Ako je Igor Duljaj izvlačio maksimum iz njih, Stanojević radi suprotno. A ni sam pokraj klupe nema onu energiju i entuzijazam koji ga je krasio u prethodnim mandatima. To se više ne može sakriti.

Podeli:

Komentari 9

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu