Nova vest
Fudbal 23

22.8.2024.

8:00

Poslednja šansa, ali stvarno

Partizan ovog četvrtka od 20.15 na praznom sopstvenom stadionu dočekuje Gent u prvom susretu dvomeča koji bi mnogima, pa i samom klubu, mogao da odredi dalju sudbinu.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Odavno se nad Humskom ulicom postavlja pitanje egzistencije, koja u velikoj meri zavisi od uspeha u Evropi. Zato je suvišno pričati koliko je bitan dvomeč protiv Belgijanaca.

Nije tajna da je UEFA često bila najveći "sponzor" crno-belog kluba, pa bi ostajanje bez nove grupne faze, makar i u Ligi konferencije, bilo ravno katastrofi. Iako to u Humskoj ne bi mnogi tako shvatili, niti predstavili.

Paradoks je, stoji, činjenica da TSC kao trećeplasirani tim Superlige ima zagarantovanu grupnu fazu, dok bi Partizan kao vicešampion lako mogao da ostane bez iste.

Dinamo Kijev je bio prejak u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, dok je u trećoj rundi ka Ligi Evrope Lugano sa igračem manje u produžecima uspeo da se izmigolji crno-belima.

Sada je na redu četvrto kolo kvalifikacija za Ligu konferencije, takozvani, plej-of kao poslednja stepenica pred grupu. Partizanova treća šansa. Da li će biti srećna? Ne znamo, ali svakako je poslednja.

Partizan kao Čelsi

Ne samo za finansijsku dobit i opstanak kluba, već i zbog činjenice da Partizan tek mora da uradi ono nužno. A to je rasterećenje igračkog kadra koji trenutno broji 33 igrača.

"Imamo 30 igrača i tri golmana. Teško je raditi sa tolikim brojem igrača i napraviti pravi balans. Ja bih odavno smanjio broj igrača, ali neki od njih imaju jake ugovore i nije lako izaći iz njih. Klub mora da reši određene situacije, da se rešimo određenih igrača, oslobodimo prostor za neke druge i da možemo da radimo kako bih ja voleo", izjavio je Stanojević dan pred meč sa Gentom.

Čak 33 igrača za srpske uslove je previše. Skoro kao Čelsi u Premijer ligi, po čemu bi se svakako mogla napraviti paralela.

Čak ni velika ulaganja i gomilanje realno prosečnih igrača (naravno, srazmerno nivou takmičenja), nisu jedina sličnost između Partizana i Čelsija.

Oba tima se u narednih sedam dana bore za ulazak u Ligu konferencije, ali ih već duži niz godina vezuje i izostanak željenih rezultata. Odnosno, drastičan pad u odnosu na to što su i jedni i drugi nekada bili.

Srdjan Stevanovic/Starsport

Partizan se, upravo, zbog izostanka redovnog učešća u grupnim fazama, finansira od prodaje igrača, a ukoliko ostane bez rezultata, moraće u poslednjim danima i satima prelaznog roka da deli igrače šakom i kapom. Razume se, za "siću".

I tim igračima će ovaj dvomeč protiv Genta biti poslednja šansa, da ostave bilo kakav utisak skautima iz Evrope (ako ih uopšte ima) i da ih svojim dobrim igrama pozovu da pobegnu iz Partizana.

Prvi u redu odavno stoji Mateus Saldanja kome je obećano da će otići nakon plej-of runde, ali je transfer zbog njegovih slabih partija ovog leta u sve većoj magli.

Kapiten Svetozar Marković ima na stolu ponudu Rajo Valjekana (možda ju je već prihvatio). I tu se priča o Partizanovim igračima interesantnim Evropi završava. Što dovoljno govori dokle je klub dogurao.

"Kovač" Partizanove sreće?

Aldo Kalulu je privremeno suspendovan (što nije neka novina u Humskoj), pa bi i on mogao da potraži izlazna vrata. Koga još Partizan može da "utopi"? Teško je reći.

Ali bi zato Stanojević da dovede još igrača i to je najavio za narednih desetak dana.

Poslednji u nizu koji je stigao je Stefan Kovač, bivši igrač Crvene zvezde koji je u Partizan došao iz Čukaričkog. Trener "parnog valjka" se nada da bi baš on mogao da doprinese ravnoteži u njegovoj, kako je sam izjavio, "potpuno disbalansiranoj ekipi".

"U dilemi sam. Ne znam još. Kovač je počinjao na treninzima, ali samo su dva dana zajedno, ne poznaju se dobro, a važna je utakmica... Možda probamo sa Zahidom uz Arijagu, da igramo kroz posed iz zadnje linije, ali bismo onda imali problem napred. Ako Kovač bude igrao sa Arijagom, Zahid će biti ispred njih", rekao je Stanojević.

Do sada vezni red nije izgledao najbolje, pa bi možda upravo Stefan mogao biti "kovač" Partizanove sreće. Nada, kažu, poslednja umire.

FK Partizan

Stanojević tvrdi da je Partizan u usponu, bolji nego što je bio. Ali, da bi se suprotstavio timu iz lige poput belgijske Župiler, pa makar on bio i trenutno sedmoplasirani Gent, moraće da bude mnogo bolji nego pre sedam dana u Švajcarskoj.

Ujedno ćemo saznati i da li je pomogao odmor od Superlige Srbije i odlaganje čak dva vezana meča domaćeg prvenstva, protiv niškog Radničkog i Spartaka u Subotici narednog vikenda.

Sve je, dakle, podređeno Evropi i plasmanu u grupnu fazu, te eventualnom prihodovanju preko potrebnih miliona od UEFA.

Posebno ako imamo u vidu da je klub samo ovog avgusta u ozbiljnom minusu prema Evropskoj kući fudbala zbog kazni koje na adresu Humske 1 stižu gotovo svakodnevno.

Ništa novo, ni ovog puta Partizan neće imati pomoć sa tribina. Na žalost ili sreću, igrači su se već navikli, pa im takva atmosfera već postaje domaćinska.

Nešto će se ove večeri iz toga izroditi – ili treća sreća ili će bruka biti još veća.

Podeli:

Komentari 23

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu