Nova vest
Fudbal 16

15.8.2024.

23:15

Partizan na skeneru B92.sport: De Medina "ubio" crno-bele

Fudbaleri Partizana eliminisani su i iz kvalifikacija za Ligu konferencije, pošto nisu umeli ni sa igračem više da pobede Lugano.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
FK Partizan

Izabranici Aleksandra Stanojevića su nadoknadili 0:1 iz prvog susreta i golovima Gajasa Zahida i Svetozara Markovića stigli do 2:1 i produžetaka.

Čak su na poklon dobili i igrača više u svih 30 i kusur minuta, ali im ni to nije bilo dovoljno jer su u odbrani imali čoveka koji je sve to prosuo u trenu.

Nejtan De Medina je odlučio da ne ide na centaršut, već da pusti Mahmuda da postigne odlučujući gol na meču.

Time je Partizan poslat u plej-of za Ligu konferencije, gde će igrati protiv belgijskog Genta.

U nastavku smo analizirali pojedinačan učinak svih igrača Partizana, uz trenera Stanojevića.

Golman i odbrana:

Aleksandar Jovanović – Možda u domaćem prvenstvu još uvek nije kapitulirao, ali mu se u Evropi to redovno dešava. Najčešće ne njegovom greškom, baš kao što nije ni ovog puta, ali je nekako "razmazio" navijače da naniže nekoliko zicer odbrana na svakom meču. Na kraju ih je i imao, posebno u 82. i 87. minutu kada je čistim refleksom spasao Partizan u dva navrata.

Nejtan de Medina – I dalje je nejasna ideja sa njim na desnom boku u svakoj bitnoj utakmici Partizana na startu nove sezone. Apsolutno bezopasan u ofanzivi, a ni pozadi nije dovoljno kvalitetan da bi bio vredan trpljenja na poziciji koja nije njegova. Ovo je bio meč u kom je Partizan trebalo da napada, a ne da zatvara rupe, kojih ima i sa De Medinom. To se na kraju i pokazalo kada je odlučio da pusti Štefena da postigne odlučući pogodak. Zašto? Samo on zna.

Profimedia

Svetozar Marković – Golom u 67. minutu samo se "iskupio" za neshvatljivo izletanje u 48. i "fintu" sopstvenoj odbrani kojom je ostavio prostor iza leđa Štefenu, a što Mujakić nije stigao da pokrije. Lugano je izjednačio i tu se još uvek vidi da nema dovoljne uigranosti štopera Partizana. U većini ostalih situacija Marković je bio na visini zadatka.

Nihad Mujakić – Prati Markovića i čini se da napreduje iz meča u meč. Nije se bojao da uđe u duel, dovoljno je bio čvrst u njima, a najviše ih je imao sa Štefenom. Upuštao se i u trku sa nižim i bržim rivalima, pa je i tu uspevao da parira. Deluje da bi mogao biti solidno pojačanje srpskog vicešampiona.

Mario Jurčević – Vidi se da je moderan bek, mnogo više ofanzivno orijentisan od kolege mu na desnoj strani. Ipak, kao da krila Partizana to još uvek ne razumeju i ne "ispoštuju" njegovo utrčavanje po levom boku kao u situaciji kada je Zubairu izabrao povratnu za Arijagu umesto Jurčevića koji bi iza leđa svima izašao potpuno sam ispred gola.

Vezni red i napad:

Kervin Arijaga – U prvoj utakmici je bio jedan od najboljih u timu Partizana, ali ove večere to nije uspeo da ponovi. Istina, borio se na sredini terena, puno pretrčao, ali nije bilo tačnih pasova ka ofanzivcima. Umesto toga, više je pokušavao da tuče sa distance i nije bio ni blizu mete.

Tanjug/Peter Klaunzer/Keystone via AP

Gajas Zahid (do 89. minuta) – Konačno njegov pravi doprinos, "opipljiv". Iako i dalje igra predaleko od gola, van svoje prirodne pozicije. Njegov pogodak sa distance krajem prvog poluvremena je mogao da pogura crno-bele ka preokretu, ali je primljeni gol iz prve akcije Lugana u nastavku sve "sasekao". Zahid kao strelac jedinog gola je zaslužio prelaznu ocenu za večerašnju partiju, ali će mu to biti slaba uteha.

Jungdžun Goh (do 45. minuta) – Očigledno Aleksandar Stanojević vidi nešto što mi svi ne spoznajemo, pa je čak Korejac ove večeri u Tunu zaigrao kao centralni zadnji vezni igrač. Tako je kompletirao sve moguće pozicije na sredini terena i opet pokazao da mu tu nije mesto. Nije nikakvo "čudo" što je ostao u svlačionici već na poluvremenu.

Ksander Severina (do 89. minuta) – Znamo od ranije da je Holanđanin talentovan, ali taj kvalitet ne pokazuje u kontinuitetu, već samo na bljeskove. Tako je igrao i ove večeri, tek sa nekoliko dobrih poteza i započetih akcija. Nedovoljno da nečim konkretnim doprinese "parnom valjku".

Zubairu Ibrahim (do 64. minuta) – Dobija sve više minuta fudbaler iz Gane, ali se i dalje čeka da nešto uradi u novom timu. Mlad je, treba ga sačekati, ali pitanje je koliko Partizan ima vremena?

Aldo Kalulu – Probao ga je Stanojević kao najisturenijeg na početku, kao "lažnu devetku", ali to nije dalo rezultata. Saldanja je morao u igru već u nastavku, a Kalulu se vratio na krilo. I tu je bio mnogo efektniji. Dobro, ne mnogo, ali svakako sigurniji i na svojoj teritoriji.

Tanjug/Peter Klaunzer/Keystone via AP

Izmene:

Mateus Saldanja (od 46. minuta) – Bio je povređen, tek u sredu prvi put trenirao i nije se od njega moglo puno očekivati. Posebno ako uzmemo u obzir da je glavom, verovatno, već napustio klub i možda smo ga ove večeri poslednji put gledali u Partizanovom dresu.

Žoao Grimaldo (od 64. minuta) – Jedini koji je uneo pravu živost svojim ulaskom sa klupe, ali nisu ga ispratili saigrači, pa je i on ostao nedorečen.

Leonard Ovusu (od 89. minuta) – Zadnji vezni je ušao umesto ofanzivnijeg igrača u situaciji kada je Partizan imao igrača više i 30 minuta da to iskoristi. Zašto Ovusu?

Nemanja Trifunović (od 89. minuta) – Imao je u samoj završnici produžetaka nekoliko prilika da se proslavi, ali je uvek kasnio za po jedan ili dva koraka. Kao da mu ovaj nivo i brzina fudbala nisu "legli".

Bibars Natho (od 113. minuta) – Neshvatljivo prekasno ušao u igru.

Peđa Milosavljević/Starsport

Trener:

Aleksandar Stanojević – Opet je imao krajnje nerazumne odluke, poput De Medine na desnom boku, iako smo svi videli da nije dorastao tom zadatku ni pre sedam dana, a ni ove večeri. Isto tako, izmena Ovusu umesto Zahida je vrlo kritična, a tek šta reći da je čovek koji bi mogao da donese prevagu, Bibars Natho, ušao u igru tek u 113. minutu. Stanojevićev Partizan ne ume u Evropi ni kada ima igrača više i činjenica je da nije ni za Ligu Evrope. A pitanje je i da li je za Ligu konferencije.

Podeli:

Komentari 16

Podeli:

Tenis

Nadal će igrati?

David Ferer, kapiten Dejvis kup reprezentacije Španije, izjavio je da postoji šansa da se Rafael Nadal pridruži timu u novembru na završnom turniru tog takmičenja u Malagi.

B92.sport

16:26

25 min

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu