Nova vest
Fudbal 14

14.8.2024.

8:00

Zvezda neka povede računa – Murinja su ponizili

Fudbaleri Crvene zvezde nalaze se, figurativno rečeno, na korak do plasmana u Ligu šampiona. Ili dva.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia

Bukvalno, najpre ih čeka dug put u norveški Bode, oko 2.500 kilometara, a onda i revanš na svom stadionu "Rajko Mitić".

Rival prvaku Srbije u plej-ofu kvalifikacija za elitno takmičenje biće Bode/Glimt, koji je bio prejak za poljsku Jagjeloniju, eliminisavši je ukupnim rezultatom 5:1.

Trostruki šampion ove skandinavske zemlje može se reći da je opravdao ulogu favorita i apsolutno zasluženo, ali i naoštreno, izlazi na megdan izabranicima Vladana Milojevića.

Bode je, za razliku beogradskih crveno-belih, morali da krenu od drugog kola kvalifikacija, a pre Jagjelonije, izbacili su letonski RFS.

Prvo su ih deklasirali sa 4:0 na "Aspmira" stadionu, kapaciteta nešto većeg od 8.000 sedišta, da bi onda i u revanšu bili sigurni (3:1).

Prednost Bodea tokom leta, baš kao i ostalih timova sa ovog podneblja, jeste činjenica da su igrači maltene na vrhuncu, pošto sezona uveliko traje.

Norveški šampionat je počeo prvog dana aprila, mala pauza napravljena je samo tokom EURO u Nemačkoj, da bi potom takmičenje nastavljeno.

Bode/Glimt odlično stoji, prvi je na tabeli sa 41 bodom, ima osam više od Vikinga i Brana, od kojih ima i jedan odigrani meč više.

Kup Norveške im ove sezone nije očigledno bio prioritet, tako da ni poraz u maju od Lilestroma u 1/16 finala (4:2) ne treba da čudi.

Poslednji neuspeh u prvenstvu, jedini nakon onog poraza od HamKama (1:0), dogodio im se pre mesec dana na gostovanju kod Sanderfjorda (2:1).

Od tada, uz ove četiri pobede u Evropi, mogu da se pohvale i sa još dve na svom terenu. Prvo nad Odom (3:1), a onda i protiv Haugesunda (4:2).

Ono što im je malo pokvarilo opšti utisak u poslednje vreme jeste remi sa ekipom KFUM Oslo (1:1). Nerešeno identičnim rezultatom u gostima kod Vikinga, takoreći u derbiju, sigurno da može da ih raduje.

Primetno je da se Bode uglavnom oslanja na domaće snage, uz tek poneke internacionalce u svojim redovima.

Tu je ruski golman Nikita Haikin, Šveđanin Samjuel Burakovski, Slovenac Nino Žugelj, te trio iz Danske – Vilads Nilsen, Adam Sorensen i Kasper Heg.

Osim spomenutog Hega, najvažniji igrači su upravo Norvežani – najbolji strelac Albert Grenbek sa osam golova, te najbolji asistent Hokon Evjen, sa sedam završnih dodavanja, ako gledamo nacionalno prvenstvo.

Ipak, na Grenbekovu pomoć neće moći da računaju, pošto je krajem jula, u rekordnom transferu (15 miliona evra), prešao u francuski Ren.

Upravo Grenbek drži rekord i kada je dolazni transfer u pitanju, pošto je pre dve godine za 4,8 miliona stigao iz Arhusa.

Nikako ne treba zaboraviti na kapitena Patrika Berga, kao ni na Fredrika Sjevolda, Jensa Petera Haugea i Fredrika Bjerkana.

Generalno gledano, cifre koje se vrte oko Bodea nisu naročito visoke, posebno ako govorimo o pojačanjima.

Ovog leta treba izdvojiti dolazak Isaka Mate iz Groningena za 600 hiljada evra. Upravo je u revanšu protiv Jagjelonije postigao debitantski gol.

Bode-Glimt, što u prevodu sa norveškog znači "Munja", osnovan je davne 1916. godine, s tim da do pred kraj sedamdesetih nije imao naročitih uspeha.

Igrao je dva puta u Kupu pobednika kupova tada, jednom devedesetih, da bi potom mogao da se pohvali nastupima u Kupu UEFA.

Poslednji je imao u sezoni 2004/05, kada je, paradoksalno, ispao iz elitnog ranga u drugu ligu, koju je igrao u ovom milenijumu čak sedam puta.

Ne tako davne 2017. godine, kada se i vratio u Superligu. Najpre je završio na 11. mestu, onda bio vicešampion, da bi 2020. po prvi put u istoriji se okitio krunom.

Godinu dana kasnije nisu uspeli da se plasiraju u Ligu šampiona, ali jesu u Ligu konferencija, u kojoj su eksplodirali.

Najveću pobedu u istoriji definitivno su ostvarili u okviru grupne faze nad italijanskom Romom. Četu Žozea Murinja razbili su rezultatom 6:1.

Potom su zasijali u prvoj rundi nokaut faze protiv Seltika (ukupno 5:1), a onda i protiv AZ Alkmara (4:3).

Osveta rimske "vučice" usledila je u četvrtfinalu. Još jednom je Bode slavio, ovoga puta u prvom meču (2:1), ali je Roma nadoknadila zaostatak u revanšu (4:0), a nešto kasnije i osvojila ovo takmičenje.

Te 2022. interesantno nisu osvojili titulu. Ona je otišla u ruke Moldea. Ta, 2022/23. u Evropi nije bila naročito uspešna.

Dinamo Zagreb ih je sprečio da uđu u Ligu šampiona. U Ligi Evrope su završili kao treći u grupi sa Arsenalom, PSV Ajndhovenom i Cirihom, da bi im glave u 1/16 finala Lige konferencija došao poljski Leh.

Lineups provided by Sofascore

Do iste faze ovog takmičenja su stigli i u minuloj sezoni, samo što im je snove tada srušio Ajaks, posle uzbudljivog dvomeča, okončanog posle produžetaka.

Prošlogodišnja titula im je i donela priliku da se ove 2024. opet bore za Ligu šampiona. RFS i Jagjelonija su eliminisani, na putu im stoji još samo Crvena zvezda.

Bode je specifična ekipa, koja je od aprila maltene bez prestanka u takmičarskom ritmu. Ni "čudnovata" veštačka podloga terena svakako nije nešto na šta su beogradski crveno-beli navikli.

Norvežani se uzdaju i u trenera Ćetila Knutsena (55), koji je na ovoj funkciji od 2018. i najzaslužniji je za sve uspehe kluba proteklih godina.

Zvezda jeste favorit, ali to će morati da pokaže, kao i uvek, na terenu. Najpre u dalekom Bodeu, narednog utorka (21.00), a onda i 28. avgusta u Beogradu (21.00).

Podeli:

Komentari 14

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu