Nova vest
Fudbal 2

11.8.2024.

10:28

Albanija opcija za domaćinstvo crnogorskom šampionu

Crnogorski fudbalski kluzbovi muku muče ovo leto sa organizacijom domaćih mečeva u Evropi jer gotovo nijedan stadion trenutno ne ispunjava UEFA norme.

Izvor: Vijesti.me

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Neverovatno zvuči podatak da četiri, odnosno šest dana uoči revanš utakmica 3. kola kvalifikacija za Ligu konferencija, još se ne zna gde će Mornar i Dečić dočekati svoje rivale, Pakši i HJK iz Helsinkija.

Barani već u utorak igraju revanš sa Mađarima u okviru 3. kola kvalifikacija za Ligu Konferencija, dok šampion iz Tuzija protiv Finaca igra u četvrtak u okviru istog takmičenja.

Sve što je sada poznato i što je sigurno pred ta dva meča jeste jedino to da i jedni i drugi igraju kao domaćini - ma gde to bilo.

Evropski uzlet crnogorskih klubova ovog leta poljuljan je činjenicom da imaju samo jednu opciju za organizaciju domaćih utakmica i to nije kao sve do sada stadion Budućnosti u Podgorici. 

"Stadion pod Goricom suspendovan je od strane Uefe zbog poražavajućeg stanja terena, tribina na stadionu kraj Bistrice u Nikšiću je tek otvorena, ali još nema dozvolu za evropske mečeve, stadion na Cetinju se “večito” radi, Pljevlja ne zadovoljavaju uslov zbog daljine aerodroma, stadion u Beranama takođe tek treba da dobije dozvolu", pišu Vijesti.

Zato je nikad prometnije bilo na "DG areni" u Podgorici, gdje je igrao Mornar utakmice 1. i 2. kola, gde je igrala Budućnost meč 2. kola, dok je Dečić za 2. rundu dobio "popust" Uefe da dočeka Dinamo Batumi u Kampu FSCG.

To, međutim, neće biti moguće da utakmice trećeg kola, gdje stadioni, uz standardnu dozvolu, moraju da dobiji i VAR sertifikat, jer se video tehnologija kao ispomoć sudijama koristi na svim evropskim stadionima za mečeve 3. runde.

Do utakmica Mornara ostala su još samo četiri dana a u tom klubu još uvek ne znaju gde će ugostiti mađarski Pakši (prvi meč 0:3).

Prema navodima crnogorskih medija, dve su opcije.

"Barani se nadaju da će moći da zaigraju kraj Bistrice, gde je u nedelju napokon otvorena moderna zapadna tribina, nakon praktično pet godina izgradnje (poslednji evropski meč u Nikšiću igrao se 2019. - Sutjeska protiv APOEL-a sa Kipra). Potrebno je, međutim, da se za kratko vreme opreme nove svlačionice na stadionu, a pitanje je da li je to moguće do utorka, odnosno ponedeljka, kada UEFA treba da da dozovolu", pišu Vijesti.
 

Prodimedia/R.R./ATAImages

Kao rezervna, ali "sigurna" opcija, Mornaru ostaje "DG arena", koja će takođe morati da dobije posebnu dozvolu Uefa za 3. kolo (da se malo snize kriterijumi, kao u Dečićevom slučaju za 2. kolo na Kampu FSCG), ali i da dobije VAR sertifikat.

Ali i tu postoji problem.

Na "DG areni” se, međutim, igra kao nikada u istoriji - u nedelju je derbi domaće lige Budućnost - Sutjeska, u utorak bi mogao da zaigra Mornar (što podrazumeva i treninge dva tima u ponedeljak), pa se postavlja pitanje da li je realno da u četvrtak igra i Dečić?

"Tuzani imaju opciju, doduše ne preveliku, da ipak istrče na teren stadiona pod Goricom. Mnogo toga će zavisiti od volje delegata meča Mornar - Pakši, koji će dobiti zadatak da u ponedeljak obiđe teren najvećeg CG stadiona. I eventualno da zeleno svetlo, pa ostaje nada da će u narednih nekoliko dana podloga makar malo pozeleneti", navodi pomenuti portal.

Starsport

Druga opcija Dečića je "DG arena" (u kakvom će tek teren tamo biti stanju nakon tolike upotrebe?), a treća - inostranstvo, to jeste Skadar i tamošnji stadion "Loro Boriči".

"Ono što je sigurno jeste da ćemo iscrpiti sve mogućnosti da igramo u Crnoj Gori", rekao je za Vijesti predsednik Dečića Paljo Drešaj.

Dečić ima šansu da prođe u plej-of rundu kvalifikacija za Ligu konferencija (izgubio 1:0 u Helsinkiju), veću nego Mornar koji je u Mađarskoj izgubio 3:0.

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu