Nova vest
Fudbal 1

2.8.2024.

8:35

Vojvodina shvatila šta je Evropa

Nakon poraza i eliminacije uglavnom pljušte kritike, ali ih Vojvodina ovoga puta nije zaslužila, bar ne u prevelikoj meri.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Starsport

Novosađani su ispali u drugoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope od slavnog Ajaksa, koji je posle amsterdamskih 1:0, slavio i u Bačkoj Topoli rezultatom 3:1.

Pozitivan utisak koji su ostavile "lale" na TSC areni možda je malo uprljan olako primljenim golovima u finišu, ali je tim Božidara Bandovića bio sasvim solidan u ovom dvomeču.

Prošle sedmice Voša je na stadionu "Johan Krojf" pala u samoj završnici, tek u 86. minutu, kada je mrežu Lazara Carevića pogodio Branko van den Bomen.

Ovoga puta je situacija bila donekle slična, pošto je ekipa Frančeska Fariolija trijumf "zapečatila" tek u poslednjih desetak minuta revanša.

Da je Vojvodina bila jako tvrd orah pokazuje i interesantna situacija kojoj smo prisustvovali u hodniku stadiona u Bačkoj Topoli.

Nakon konferencije Fariolija, a potom i Bandovića, Italijan je prišao 54-godišnjem stručnjaku iz Nikšića i zamolio ga za broj telefona kako bi ostali u kontaktu.

Farioli, koji je "pekao zanat" u Turskoj, ali i u Nici, pre nego što je sa samo 35 godina preuzeo "kopljanike", kroz razgovor je odao priznanje Bandoviću na odlično pripremljenom dvomeču.

Ajaks, koji u poslednje vreme proživljava krizu, ipak je pokazao klasu, te potvrdio činjenicu da u evropskim duelima sitnice odlučuju.

Vojvodina je igrala hrabro, borbeno u revanšu, s tim da su koncentracija i konkretizacija u poslednjoj trećini i te kako nedostajali.

Jednu od takvih prilika u prvom poluvremenu, pri rezultatu 0:0, imao je i mladi Mihailo Ivanović (19), napadač za kog su u Novi Sad već u nekoliko navrata stizale višemilionske ponude.

"Možda malo koncentracije u završnici, ti šutevi, prvo moj, u prvom poluvremenu. Da sam malo bolje primio, možda bih dao gol. Sve je to fudbal", rekao je Ivanović.

Kapiten Njegoš Petrović deluje da je sazreo, da je drugačiji igrač nego što je bio svojevremeno u Crvenoj zvezdi. Međutim, ni "pogibija" na sredini terena nije bila dovoljna u duelu sa Ajaksom.

Prekaljeni Džordan Henderson, nekadašnji kapiten Liverpula, diktirao je ritam u veznom redu, potpomognut klincima u vidu Keneta Tejlora i Kijana Fic-Džima.

"Taktički su nas nadigrali. Sa dva prednja vezna su nas raširili, neutralisali su naš visok presing, koji nije bio baš kao u prvoj utakmici. Fale nam ove utakmice, to se videlo u poslednjih 15 minuta", rekao je Petrović.

Nakon gola, a potom i autogola Josipa Šutala delovalo je da bi Vojvodina u poslednjih pola sata mogla da "zakuva" utakmicu, ali nešto je falilo.

Možda upravo ta taktika, ali i smirenost, iskustvo koje su gosti "pozvali" u pomoć, odbivši nalet Vojvodine, koji nije bio naročito snažan, tačnije konkretan.

Nekako je olako ispuštena šansa da se napadne holandski tim, koji je znao kako da iskoristi otvoreni prostor, kikseve, ali i činjenicu da su domaći očigledno fizički pali.

Lepim golom Džorela Hata, a onda i rutinskom egzekucijom Bertrana Traorea u nadoknadi, režiran je rezultat koji definitivno nije baš oslikavao pravo stanje na terenu.

"Taj drugi gol je presudio. Da ga nisu dali, poslednjih 10 minuta bi bilo jako zanimljivo, možda bismo i postigli drugi gol", rekao je Petrović.

"Lale" su definitivno napravile jako interesantnu ekipu, koja je već u finišu prošle sezone pokazala obrise da bi mogla da postane ozbiljniji konkurent "večitima", ali i Čukaričkom i TSC-u.

Kenijski štoper Kolins Sičenje pokazao se kao odlična investicija iz švedskog AIK-a. Deluje da će isto moći da se kaže za Lazar Nikolića iz Crvene zvezde.

Ugovor Petrovića je otkupljen od Granade, a u klub su se vratila i deca "Stare dame" – Marko Poletanović i Slobodan Medojević.

Tu su već uveliko Vukan Savićević, Aleksa Vukanović, Andrija Radulović, dok bi krilni napadač Kejleb Zadi Seri mogao da bude najbolji igrač u predstojećoj sezoni.

Predsednik kluba Dragoljub Zbiljić smatra da je Vojvodina uz Crvenu zvezdu najkvalitetniji tim u ligi, stoga i ne čudi želja da se u sezoni 2025/26. napadne i titula.

To je svakako dugotrajan i kontinuiran proces, za koji treba raditi, ići utakmicu po utakmicu. Prva naredna je već u nedelju na Brdu protiv Čuke.

Što se tiče Evrope, Vojvodina se "spustila" u kvalifikacije za Ligu konferencije, gde će u trećoj rundi odmeriti snage sa slovenačkim Mariborom.

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

3 h

Novo Sport Video Menu