Nova vest
Fudbal 0

1.8.2024.

23:30

Rekordan skok crnogorskog fudbala na UEFA listi

Zahvaljujući odličnim rezultatima klubova iz Crne Gore u aktuelnoj evropskoj sezoni ova zemlja će uskoro najvjerovatnije imati četiri predstavnika u takmičenjima pod okriljem UEFA.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport

Crna Gora ovih dana beleži vrtoglavi uspon na Uefa listi klupskih koeficijenata nacionalnih asocijacija.

"Prolazak Mornara preko Dinama iz Tbilisija i Radničkog iz Kragujevca u 3. kolo kvalifikacija za Ligu konferencija, prolazak Dečića u 3. kolo preko Dinamo Batumija, prolazak Budućnosti u 2. kolo preko kosovske Mališeve, doneo je Crnoj Gori ovogodišnji koeficijent od 1,833, što ne samo da je najveći do sada kada su u pitanju evropska fudbalska leta crnogorskih klubova, već je trenutno treći najveći u Evropi među 30-ak zemalja čiji su klubovi počeli kvalifikacije od najnižih rundi", sabiraju sve ovoletošnje uspehe CG klubova Vijesti.

Veći koeficijent od crnogorskih klubova za sada su sakupili samo mađarski i jermenski - po 1,875.

I tu, naravno, nije kraj, Budućnost (večeras) ima šansu u revanšu protiv CSKA 1948 da sakupi nove bodove za crnogorski fudbal i prođe u 3. kolo kvalifikacija za LK, gde se već nalaze Dečić i Mornar - i čekaju ih utakmice sa Helsinkijem i, najverovatnije, Pakšijem iz Mađarske.

Klupski koeficijenti nacionalnih asocijacija računaju se tako što se za pobedu dobija bod, za remi pola boda, dobijena suma deli se potom sa brojem predstavnika na evropskoj sceni - u crnogorskom slučaju, to je sada tri.

Dakle, dve pobede Mornara i jedan remi, jedna pobeda i dva remija Dečića, jedna pobeda Budućnosti, doneli su CG klubovima 5,5 bodova, što kada se podeli sa tri donosi koeficijent od 1,833.

Poređenja radi, koeficijent timova iz Bosne i Hercegovine ovog leta (četiri predstavnika) iznosi 0,750, iz Severne Makedonije (tri predstavnika) 0,66, Albanije 1,125, Gruzije 1,125, Kosova 1,375...

Profimedia

Srpski klubovi su u dosadašnjih pet mečeva u sezoni 2024/2025. zabeležili četiri poraza (Partizan dva, Vojvodina i Radnički) i tek jednu pobedu (Radnički).

Dakle, srpski klubovi su do sada sakupili tek jedna poen koji se deli sa brojem predstavnika u Evropi. Pa vi računajte koliko je to mizeran koeficijent. 

Elem, konačan plasman na listi Uefe dobija se kada se saberu koeficijeni iz ove i prethodne četiri evropske sezone.

Iako su crnogorskih klubovi prethodna četiri leta imali loše rezultate (koeficijenti su iznosili 1,625 za sezonu 2020/21, 0,750 za sezonu 2021/22, 1,000 za sezonu 2022/23, 1,333 za sezonu 2022/23) ovogodišnji koeficijent doneo je Crnoj Gori skok od pet mesta.

Umesto poražavajuće 53. pozicije (treće otpozadi) iz prošle sezone, ili 54. od pre dve godine (slabiji je tada bio samo San Marino), crnogorski klubovi zbirno sada zauzimaju 48. poziciju.

Crna Gora je ovog leta skočila pet mesta i već je pretekla Belorusiju, Andoru, Vels, Severnu Makedoniju i Gruziju!

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

6 h

Novo Sport Video Menu