Nova vest
Fudbal 2

31.7.2024.

22:20

Partizan na skeneru B92.sport: Tragikomedija

Fudbaleri Partizana su, prema očekivanjima, eliminisani iz kvalifikacija za Ligu šampiona i preseliće se u treće pretkolo za Ligu Evrope.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Peđa Milosavljević/Starsport

Izabranici Aleksandra Stanojevića su u revanšu protiv Dinama iz Kijeva, pred praznim tribinama stadiona u Humskoj, poraženi sa 3:0 (1:0), ne uradivši mnogo da poprave utisak nakon debakla u Lublinu kada su poraženi 2:6.

Pokušao je trener crno-belih sa petoricom u poslednjoj liniji, odnosno, trojicom štopera, što je novina u timu koji je preuzeo ovog leta. I ta, na papiru, defanzivnija promena niti je imala previše smisla, niti mu je išta donela u ovoj utakmici.

Naprotiv, odbrana je delovala gotovo podjednako porozno, ako je to bilo ikako moguće nakon "šestice" u Poljskoj. Čak smo imali i elemente komedije u svoj tragediji koja je sa ukupnih 2:9 zadesila srpskog viceprvaka.

Popularni "parni valjak" je ovog puta bio pregažen u dvomeču i moraće da se preseli u niže po rangu takmičenje, a okršaji sa švajcarskim Luganom će dati odgovor da li je Liga Evrope prava za Partizan ili će sreću potražiti u Ligi konferencije.

Golman i odbrana

Peđa Milosavljević/Starsport

Aleksandar Jovanović – Ni njegova magija ne pomaže ove sezone. Makar ne u Evropi, gde je u dve utakmice primio devet golova. Jasno, najveći broj bez svoje krivice, ali bolno je za golmana kada mu uz ime stoji takva statistika.

Aleksandar Filipović (do 83. minuta) – Dobio šansu kao treći štoper i deluje da je i sam bio iznenađen tom odlukom trenera Stanojevića. Nesnađen u komunikaciji sa centralnim bekovima do sebe, odnosno, Lazarevićem u zatvaranju rupa na desnom boku. Imao je sreće što se ni Kijevljanima nije previše igrao fudbal ove večeri.

Svetozar Marković – Kapiten je dobio novu ulogu, da bude centralni štoper u poslednjoj liniji sa petoricom. Ali čak ni uz Dinamo, koji nije imao ofanzivne aspiracije, to nije pomoglo preterano pozitivnijem izdanju. Još jedna "mlaka" partija momka koji bi trebalo da bude komandant odbrane, pečatirana sporim vraćanjem i lošim uklizavanjem kojim je skrivio penal u 67. minutu.

Nihad Mujakić – Pratio je Markovića, s tim da on kao novajlija deluje da igra sa nešto više energije i izgubi po koji duel manje. Možda bi bolje bilo probati sa njim kao centralnim štoperom, ali je Stanojevićeva ideja da Partizan zaista "prešalta" na sistem 5-3-2. Ili je samo bila namera da se ove večeri primi što manje golova od ukrajinskog tima...

Milan Lazarević – U zvaničnom protokolu UEFA je stajalo da će igrati kao desno krilo, ali je svima bilo jasno da on to ni u snu ne može na ovom nivou i da je predviđen kao desni "ving bek". Pokušavao je da se poneki put "ponovi" na protivničkoj polovini, ali bez većeg uspeha i rezultata. Čak i kada je imao priliku, nijednom nije pronašao saigrače u protivničkom kaznenom prostoru.

Mario Jurčević (do 79. minuta) – Jedino što je Partizan uradio na ovoj utakmici bilo je inicirano centaršutom Partizanove "četvorke". Sa leve strane je lepo pogodio Mateusa Saldanju, ali Brazilac nije imao sreće da umesto stative pogodi mrežu. Njemu je nešto bolje legla uloga ofanzivnijeg beka, ali se ta razlika u odnosu na Lazarevića meri samo sa tim jednim dobrim centaršutem.

Vezni red i napad

Peđa Milosavljević/Starsport

Leonard Ovusu – Ako bi moglo da se "izmeri" njegovo najgore poluvreme od kako je došao u Partizan, onda je to bilo prvo protiv Kijevljana. Katastrofalna dodavanja, izgubljeni dueli, strah od predaje lopte, a na sve se nadovezao i Kalulu koji ga je napucao za "asistenciju" vodećem golu Dinama. Iako je u nastavku bio neprimetniji na terenu, pravo je čudo kako je ostao u igri čitav meč.

Gajas Zahid (do 65. minuta) – Najavio je prošle sezone velike domete, posebno nekim asistencijama iz "magične kutije" kao onom u "večitom" derbiju u Humskoj, međutim... Izrazito je pao u formi sa početkom nove sezone, "neće" ga lopta, a i on je previše "sili" i zbog toga mu ne vraća onako kako bi želeo. Partizanu je potreban njegov mnogo veći doprinos ako se ičemu nada u novoj sezoni.

Aldo Kalulu (da 65. minuta) – Ono malo ljudi u loži na istočnoj tribini se hvatalo za glavu u 17. minutu kada je namestio gol Jarmolenku tako što je napucao Ovusua u već gotovoj akciji Dinama. Nešto što se ne viđa ni na "pikanju" ispred zgrade. Ali nije slučajno što se to desilo baš u prvoj "domaćoj" utakmici Partizana ove sezone, jer je na neki način oslikalo tragikomediju kakva je već duže vreme na repertoaru u Humskoj.

Jungdžun Goh (do 65. minuta) – U "korejskom stilu" se dosta trudio, trčao, pokušavao, ali ništa nije produktivno uradio. Još uvek mu nije pronađena prava uloga u ofanzivnom delu Partizanovog tima i verovatno Goh zbog toga trpi. Njegov nastup ove večeri staje u četiri reči: puno počeo, ništa završio.

Mateus Saldanja – Istakao je Aleksandar Stanojević da, uprkos dva gola u Lublinu, nije preterano zadovoljan igrama Brazilca. Šta će tek onda reći za večerašnju partiju najboljeg i odlazećeg napadača. Saldanja je ovaj meč "odradio", da se ne povredi i pokvari odlazak, ali je i pored toga usput stigao da pogodi stativu što je jedino vredno pomena Partizanovog učinka ove večeri.

Izmene

Srdjan Stevanovic/Starsport

Ksander Severina (od 65. minuta) – Za tačno 30 minuta u igri gotovo da se nije ni istrčao, niti "napipao" lopte.

Bibars Natho (od 65. minuta) – Ovakvom Partizanu teško da bi pomogao i Bibars Natho iz svog "prajma", a kamoli sada kada u poznim godinama šansu dobija sa klupe.

Nemanja Trifunović (od 65. minuta) – Probao je energijom da koliko toliko pokrene crno-beli tim, ali ni mnogo bolji igrači i veći talenti ne bi imali moć da to učine u ovom trenutku.

Nikola Antić (do 79. minuta) – Iznudio jedan korner udarcem sa distance i ništa više nije učinio vredno pomena.

Nejtan de Medina (od 83. minuta) – Premalo na terenu da bi bio ocenjen.

Trener

Srdjan Stevanovic/Starsport

Aleksandar Stanojević – Priznao je nemoć posle prve utakmice u Lublinu, a isto će morati da učini i nakon revanša u Beogradu, gde je lako mogao ponovo da izbroji "pola tuceta" golova u svojoj mreži. Pokušao je sa promenom formacije i petoricom u odbrani, ali ta promena nikako može nešto da donese preko noći, već samo da učini Partizan podjednako lošim kao što je i bio do sada. Izvukao je jednog vezistu iz igre, a njegovom timu deluje da su potrebna baš još tri, obzirom kako su odigrali oni koji su bili na terenu. Vremena za nove "resete" je malo, jer već u nedelju stiže ozbiljno pojačani Železničar, a za osam dana i dolazak Lugana, koji je ozbiljno namučio Fenerbahče u dvomeču.

Autor – Stefan Smuđa

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu