Nova vest
Fudbal 6

23.7.2024.

9:59

UEFA izbacila Ukrajince

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) potvrdila je ispadanje ukrajinskog kluba Dnjipro-1 iz svojih takmičenja.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Dnjipro-1 je bio primoran da napusti evropska takmičenja zbog finansijskih problema.

To je najviše proslavila mađarska Puškaš akademija, koja je bez borbe prošla u treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencija.

Pitanje je zašto je UEFA uopšte ovoliko dugo čekala na ovakvu odluku, umesto da zameni Dnjipro-1 nekim drugim timom, s obzirom da je taj klub pred bankrotom, trenutno nema igrača u postavi, a sveukupno ima troje zaposlenih.

Ukrajinci su predali oba meča Mađarima, a odluku je potvrdila sama UEFA i dodelila dve 3:0 pobede mađarskoj ekipi.

Ovakav epilog napravio je problem Austriji Beč koja je s posebnim oprezom pratila situaciju.

Pre godinu dana prodali fudbalera za 8 miliona

Da je Dnjipro-1 utakmice predao pre žreba u 14:00 sati, Austrija bi bila nosilac u trećem kolu kvalifikacija, ali s obzirom da je Dnjipro-1 zahtev podneo oko 18 časova, status nosioca je pripao Mađarima.

Zanimljivo da je Dnjipro-1 pre samo godinu dana prodao Artjoma Dovbika u Đironu za osam miliona evra pa su okolnosti pod kojima je klub doveden u trenutno stanje vrlo upitne.

Takođe je interesantno da je Dnjipro-1 na kraju doživeo istu sudbinu kao njegov preteča Dnjipro, koji je pre nekoliko godina isto snosio sankcije UEFA iz finansijskih razloga.

Dnjipro-1 je prošle godine bio četvrti u ukrajinskom šampionatu, ali će ove, izgleda, glavni cilj biti suva egzistencija kluba.

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

6 h

Novo Sport Video Menu