Nova vest
Fudbal 0

5.7.2024.

21:59

UEFA dala "zeleno svetlo" – Siti, Junajted i njihove filijale mogu u Evropu

Španski klub Đirona i francuska Nica dobili su dozvolu da, zajedno sa engleskim klubovima Mančester sitijem i Mančester junajtedom, igraju u evropskim takmičenjima sledeće sezone.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/Adam Vaughan

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je da su pomenuti klubovi poštovali pravila o vlasništvu više klubova, te da mogu nesmetano da se takmiče u Evropi naredne sezone. 

Đirona je sezonu u španskoj ligi završila na trećem mestu i plasirala se u Ligu šampiona, prvi put u istoriji, Nica je kao devetoplasirana u francuskom prvenstvu izborila učešće u Ligi Evrope, zajedno sa osvajačem engleskog FA kupa Mančester junajtedom.

Šampion Premijer lige Mančester siti igraće u Ligi šampiona.

Veće Uefa za finansijsku kontrolu prethodno je pokrenulo postupke protiv sva četiri kluba zbog mogućeg sukoba pravila o više vlasnika klubova u Uefinim takmičenjima.

Britanski milijarder Džim Retklif kupio je u februaru 25 odsto deonica Mančester junajteda, a od 2019. godine je vlasnik Nice.

Vlasnici Mančester sitija, konzorcijum iz Abu Dabija, proširio je svoje poslovanje 2017. godine investiranjem u Đironu. Siti fudbalska grupa, koja je vlasnik Mančester sitija, ima 44,3 odsto udela u Đironi.

"Značajne promene u vlasništvu, upravljanju i finansijskoj podršci pomenutih klubova značajno ograničavaju uticaj investitora i moć donošenja odluka u više od jednog kluba. Investitori su preneli svoje akcije u Đironi i Nici na nezavisne poverenike kroz strukturu uspostavljenu pod nadzorom Prve komore veća Uefa za finansijku kontrolu", navodi se u saopštenju Uefa.

Pomenuti klubovi neće kupovati igrače jedni od drugih, bilo za stalno ili na pozajmicu, od jula do septembra sledeće godine, osim već postojećih ugovora o transferu pre nego što je započeo ovaj postupak.

Oni ne smeju da sklapaju nikakve zajedničke tehničke ili komercijalne sporazume među sobom, niti da koriste zajedničke skautske ili baze podataka igrača.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu