Nova vest
Fudbal 2

2.6.2024.

16:12

Dan posle finala: Najveći proizvođač oružja i municije u Nemačkoj postao sponzor Borusije

Najveći proizvođač oružja i municije u Nemačkoj i jedan od najvećih u svetu ''Rajnmetal'' postao je zvanični sponzor nemačkog fudbalskog kluba Borusija Dortmund, saopštio je taj klub.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Nemački mediji navode da će taj klub od ''Rajnmetala'' u sledeće tri godine dobiti više od 20 miliona evra, prenosi Dojče vele i dodaje da list Bild piše da će dobijati 11 miliona evra po sezoni.

Kompanije koje proizvode oružje su se retko pojavljivale u javnosti u Nemačkoj, što se promenilo od početka rata u Ukrajini, a ''Rajnmetal'' će, prema sopstvenim procenama, dobiti oko 30 milijardi evra u narednih nekoliko godina iz specijalnog fonda od 100 milijardi evra za nemačke oružane snage - Budesver.

Iz kluba je navedeno da se sponzorstvo tiče pokretanja javne debate o tome šta je neophodno za bezbednost zemlje.

"Bezbednost i odbrana su stubovi nosači naše demokratije. Posebno danas, kada svakodnevno vidimo kako se sloboda mora braniti u Evropi", izjavio je predsednik uprave kluba Hans-Joahim Vacke.

Navijači Dortmunda su u saopštenju upućenom upravi kluba izrazili "zabrinutost zbog partnerstva i komunikacije s tim u vezi, kao i sumnje u to da li je to partnerstvo kompatibilano sa vrednostima Borusije Dortmund".

Nemački vicekancelar i ministar privrede i zaštite klime Robert Habek je podržao odluku kluba, navodi DW.

"Činjenica da Rajnmetal sada sponzoriše fudbalski klub je zaista neobična, ali pokazuje gde smo. Znamo i nažalost moramo da priznamo da smo u drugačijem, opasnijem svetu", ukazao je Habek.

Neki nemački mediji ipak smatraju da nije reč o principijelnoj saradnji i oštro kritikuju odluku kluba.

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu