Nova vest
Ekipni sportovi 1

24.9.2024.

21:40

NFL legenda šokirala: "Imam Parkinsonovu bolest" VIDEO

Nekadašnji američki kvoterbek i član Kuće slavnih Bret Farv otkrio je da ima Parkinsovu bolest.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Epa/JUSTIN LANE

Bret Farv je živa legenda američkog fudbala i on je istoriju NFL pisao uglavnom u dresu Grin Bej Pekersa za koje je igrao od 1992. do 2007. godine.

Farv je karijeru počeo u Atlanta Falkonsima, ali su ga oni posle samo jedne sezone poslali u Grin Bej i Pekerse je vodio do Superbol titule pet godine kasnije.

 

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona


Njega je te 2007. godine u Pekersima zamenio Eron Rodžers, a Farv je odigrao sezonu u rivalima Njujork Džetsima, pa još dve u još ljućim rivalima Minesota Vajkingsima.

U karijeri ima 71.838 jardi pasom uz 508 tačdauna i 336 intersepšna, a taj broj presečenih dodavanja je najveći u istoriji...

Bret Farv je sada šokirao javnost objavom da boluje od Parkinsonove bolesti.

"Nedavno sam izgubio investicije u kompaniji koja se bavi istraživanjem i sprečavanjem potresa mozga gde sam se nadao da ću pomoći drugima. Za mene je već kasno, od nedavno bolujem od Parkinsonove bolesti, zbog toga me sve ovo pogađa", rekao je Bret Farv.

On je to izložio u svojoj izjavi dok se pred sudom branio od optužbi da je proneverio milione dolara iz fonda za ugrožene i siromašne i da je od tog novca izgradio halu na "Southern Miss" univerzitetu.

 

Parkinsonova bolest nastaje zbog nedostatka dopamina u mozgu – sve više nervnih ćelija koje proizvode taj važan neurotransmiter umire. To dovodi do mišićnog podrhtavanja i smanjuje pokretljivost. Još uvek nije u potpunosti jasno šta je uzrok Parkinsonove bolesti.

Smatra se da do Parkinsonove bolesti dovodi kombinacija genetskih i ekoloških faktora i načina života. Određeni pesticidi i hemikalije se smatraju mogućim okidačima.

Kao što je poznato, Farv se bavio nasilnim sportom gde je tokom perioda od 1991. do 2010. godine redovno dobijao snažne udarce u glavu...

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

20 h

ABA

Novi Partizan po kom se sezona poznaje

Teško da je epilog meča između košarkaša Partizana i čačanskog Borca mogao da bude drugačiji (96:66), ali ono što je donekle bilo nepoznato jeste kako će novi tim Željka Obradovića odgovoriti na prvi zvanični izazov u sezoni.

Dejana Popović

8:13

1 d

Novo Sport Video Menu