Nova vest
Ekipni sportovi 1

24.9.2024.

21:40

Čuveni Amerikanac šokirao: "Imam Parkinsonovu bolest" VIDEO

Nekadašnji američki kvoterbek i član Kuće slavnih Bret Farv otkrio je da ima Parkinsovu bolest.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Epa/JUSTIN LANE

Bret Farv je živa legenda američkog fudbala i on je istoriju NFL pisao uglavnom u dresu Grin Bej Pekersa za koje je igrao od 1992. do 2007. godine.

Farv je karijeru počeo u Atlanta Falkonsima, ali su ga oni posle samo jedne sezone poslali u Grin Bej i Pekerse je vodio do Superbol titule pet godine kasnije.

 

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona


Njega je te 2007. godine u Pekersima zamenio Eron Rodžers, a Farv je odigrao sezonu u rivalima Njujork Džetsima, pa još dve u još ljućim rivalima Minesota Vajkingsima.

U karijeri ima 71.838 jardi pasom uz 508 tačdauna i 336 intersepšna, a taj broj presečenih dodavanja je najveći u istoriji...

Bret Farv je sada šokirao javnost objavom da boluje od Parkinsonove bolesti.

"Nedavno sam izgubio investicije u kompaniji koja se bavi istraživanjem i sprečavanjem potresa mozga gde sam se nadao da ću pomoći drugima. Za mene je već kasno, od nedavno bolujem od Parkinsonove bolesti, zbog toga me sve ovo pogađa", rekao je Bret Farv.

On je to izložio u svojoj izjavi dok se pred sudom branio od optužbi da je proneverio milione dolara iz fonda za ugrožene i siromašne i da je od tog novca izgradio halu na "Southern Miss" univerzitetu.

 

Parkinsonova bolest nastaje zbog nedostatka dopamina u mozgu – sve više nervnih ćelija koje proizvode taj važan neurotransmiter umire. To dovodi do mišićnog podrhtavanja i smanjuje pokretljivost. Još uvek nije u potpunosti jasno šta je uzrok Parkinsonove bolesti.

Smatra se da do Parkinsonove bolesti dovodi kombinacija genetskih i ekoloških faktora i načina života. Određeni pesticidi i hemikalije se smatraju mogućim okidačima.

Kao što je poznato, Farv se bavio nasilnim sportom gde je tokom perioda od 1991. do 2010. godine redovno dobijao snažne udarce u glavu...

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

Boks

"Revanš? Ko plati više"

Engleski bokser Danijel Duboa, koji je u subotu pobedio Entonija Džošue i zadržao titulu u teškoj kategoriji, izjavio je da bi voleo revanš protiv Džošue ili Oleksandera Usika.

B92.sport

23:45

47 min

U fokusu

Vidi sve
Srpski fudbal

Zvezdana noć u Humskoj

Crvena zvezda je uspela da uradi ono što nije za skoro osam decenija svoje istorije. I verovatno će proći još barem toliko dok ponovo na ovaj način ne deklasira najvećeg rivala na njegovom ognjištu.

Stefan Smuđa

8:00

16 h

Novo Sport Video Menu