Nova vest
Ekipni sportovi 32

11.9.2024.

10:15

Srba ima svuda – čak i u NFL

Američki fudbal, odnosno NFL šampionat je iz godine u godinu popularniji Evropi i na našim prostorima, od 2000-ih godina od kada je krenulo emitovanje utakmica kod nas, sve je veći broj zaljubljenika u “jajastu” loptu.

Aleksandar Stajkovac
EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Nije mnogo poznato da je kroz istoriju američkog fudbala bilo dosta igrača koji su imali naše korene, a tokom takmičenja, ostavili su dubok trag.

Tačnije njih 23 se oprobalo u NFL ligi, a neki od njih su imali velike uloge poput Džima Mandića, trostrukog osvajača Superboula, dok je mlađim generacijiama poznatije imena Filip Filipović, Aleks Smit, Čejs Vinovič, Aleks Stepanovič.

Mandić, poznat i pod nadimkom “besni pas” (Mad Dog), poznat je kao uspešan tajt end u NFL ligi.

Rođen je 30. jula 1948. godine u Klivlendu, otac mu je bio srpskog porekla. Postao je istaknuti igrač tokom svojih godina u NFL-u, posebno igrajući za Majami Dolfinse.

Za ekipu sa Floride je igrao od 1970. do 1977. godine, gde je bio deo legendarnih timova pod vođstvom trenera Dona Šule. Bio je deo sezone 1972. godine, kada su Miami Dolphins postali jedini tim u NFL istoriji koji je završio sezonu bez poraza, osvojivši Super Boul.

Zanimljivo, dva puta je uspeo da postane šampion sa Majamijem. Dve godine uzastopno 1972. i 1973, a potom igrajući za Pitsburg Stilerse 1978. godine, posle čega je završio karijeru.

Posle penzionisanja, Mandić je radio kao radio komentator za Majami Dolfinse i bio je popularan među ljubiteljima sporta zbog svog entuzijazma i stručnosti.

Preminuo je 2. aprila 2011. godine, nakon borbe sa rakom. Mandić je bio cenjen ne samo zbog svog doprinosa na terenu, već i zbog svoje ličnosti i ljubavi prema sportu. Koliko je bio popularan njegovo ime je dodato na prsten na drugoj tribini gde se nalaze poznati igrači, treneri i drugi značajni ljudi u istoriji Dolfinsa. U najboljoj ligi sveta je odigrao 119 mečeva i nosio brojeve 87 i 88.

Jedan od igrača srpskog porekla bio je i Majk Mamula, koji je nastupao za Filadelfija Iglse, a igrao je na poziciji lajnbekera. On je 1995. godine draftovan kao sedmi pik na NFL draftu. Imali su velika očekivanja od njega, pogotovo da nasledi legendarnog Redžija Vajta, ali nije uspeo u tome. Završio je karijeru 2000. godine, a potom je ušao u istoriju među najveće promašaje drafta u NFL-u.

NFL karijeru je imao Pit Lazetić je davne 1972. draftovan od strane San Dijego Čardžersa, u kojima je proveo najveći deo karijere, da bi poslednju sezonu odigrao u Filadelfija Iglsima. Zanimljivo, njegov rođak (stric) je takođe igrao Američki fudbal. Radi se o Milanu Lazetiću, koji je nastupao za Klivlend, a potom i Los Anđeles Remse kada se franšiza preselila. On je uspeo da se okiti NFL titulom, pre novog formata i Super Boul takmičenja.

Norman Bulaić, rođen u Teksasu, pohađao je TCU koledž, potom je 1970. bio izabran kao 18. pik prve runde na NFL draftu. Igrao je za ekipe Baltimor Koltsa, Filadelfija Iglsa i Majami Dolfinsa.  Sa ekipom iz Baltimora uspeo je da osvoji peto izdanje Super Boula.

Tokom karijere imao je preko 814 trčanja i 224 hvatanja. Ukupno je "probio" 3,362 jarde uz 30 tačdauna i uhvatio 1,766 uz 11 tačdauna. Bualjić je držao i rekord tima po broju pretrčanih jardi na jednom meču, to je uradio 19. septembar 1971, imao je 198 jardi protiv Njujork Džetsa.

Bilo je tu još igrača, poput Paula Salate, koji je postigao prvi tačdaun za Fortinajnerse od kako su postali deo NFL zajednice, Stiva Ružića koji je igrao za Grin Bej Pekerse, Bila Radovića iz Detorit Lajonsa, Boba Gejna iz Klivlend Braunsa, uvršten u Ol NFL odbrambeni tim 1958...

Među ljudima koji su uspeli da dođu do NFL lige u američkom fudbalu je i Filip Filipović, momak rođen u Beogradu. On je studirao na koledžu Južna Dakota, gde je počeo da se bavi ovim sportom kao kiker.

Njega su 2002. godine kao slobodnog agenta pokupili Dalas Kaubojsi. Nastupao je još za San Francisko, Minesotu, Hjsuton i Čikago. Nažalost nije dobio veću šansu, ali je zabeležio devet nastupa u najjačoj ligi.

Aleks Stepanović je NFL karijeru započeo 2004. godine, izabran je kao treći pik u četvrtoj rundi NFL drafta. Igrao je na poziciji centra. Odabrali su ga Arizona Kardinalsi, igrao je još i za Sinsinati, Atlantu dok je Karijeru završio u Pitsburgu. Odigrao je ukupno 46 mečva, a na 34 je bio starter.

EPA-EFE/CJ GUNTHER

Jedan od igrača srpskog porekla je dobio šansu da igra sa najboljim svih vremena Tomom Brejdijem. Radi se o Čejsu Vinoviču, koji je rođen u okolini Pitsburga 1995. godine. Petriotsi su ga izabrali kao 77. pika, a igrao je na poziciji defanzivnog enda.

Igrao je pet godina u NFL ligi, ukupno 107 mečeva, upisao je 12 sekova, jedno presečeno dodavanje. U svojoj izjavi za medije jednom prilikom otkrio je da ima srpske korene. Roditelji mu se zovu Nina i Petar. Karijeru je završio sa 28 godina.

Jedan od najpoznatijih igrača srpskog porekla koji su ikada igrali u NFL ligi jeste Aleks Smit. On je povezanost sa Srbijom pokazao kroz tetovažu krsta, zbog čega su ga i upitali za poreklo.

"Kada smo se 2012. godine okupili u Santa Barbari na 60. rođendanu mog oca, moj stari brat Džoš i ja smo rešili da ubedimo oca da uradimo nešto zajedničko u spomen na mog čukundedu, koji je bio srpskog porekla, a stigao je u SAD iz Austrougarske još kao 12-godišnjak", rekao je Smit.

On je 2005. godine bio draftovan kao prvi pik na NFL draftu od strane San Francisko Fortinajnersa.

Proveo je sedam godina u Kaliforniji,a onda se uputio u Kanzas Siti gde je igrao za Čifse četiri godina, da bi poslednje dve godine karijere proveo u Vašingtonu.

Tokom karijere je imao 199 tačdauna, ukupno 35.650 bačenih jardi. Tri puta je bio učesnik Pro Boula i 2017. godine je bio lider u rejtingu dodavanja.

Jedan od još uvek aktivnih igrača, a povezan sa Srbijom jeste Maks Krozbi, koji nastupa za Las Vegas Rajderse od 2019. godine, kada je izabran kao 107. pik u četvrtoj rundi. On je rođen u Mičigenu 1997. godine, a majka mu vuče srpske korene, zove se Vera.

Na pitanje o srpskim korenima na Instagramu, odgovorio je na srpskom.

"Najbolji smo, najjači".

Krozbi je za sada tri puta učestvovao na Ol NFL utakmicama, igra na poziciji defanzivnog enda. Upisao je 326 obaranja i 53 sekova.

Profimedia

Podeli:

Komentari 32

Podeli:

Tenis

Nadal će igrati?

David Ferer, kapiten Dejvis kup reprezentacije Španije, izjavio je da postoji šansa da se Rafael Nadal pridruži timu u novembru na završnom turniru tog takmičenja u Malagi.

B92.sport

16:26

33 min

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu