Nova vest
Ekipni sportovi 2

5.9.2024.

12:15

"Loš čovek" se vraća – NFL sprema veliki spektakl

Nova sezona američkog fudbala i NFL-a uskoro počinje i čeka nas pravi spektakl.

Stefan Nikolić
Profimedia

Kada pogledamo prošlu sezonu i prisetimo se kakve smo sve utakmice gledali i koliko je bilo neizvesno, pa pogledamo i promene u rosterima i jasno je da se neizvesnost pojačala i da nas čeka pravi spektakl.

Njujork Džetsi su možda i najbolja odbrana lige u ovom trenutku, a treba istaći i da je "Bad Man" Eron Rodžers ponovo na mestu kvoterbeka dok je prošle sezone doživeo jezivi prelom noge već u prvom napadu prve utakmice.

Titulu brane Kanzas Siti Čifsi, a i u novoj sezoni su apsolutni favoriti, pogotovo kada se pogleda da je genijalni Endi Rid i dalje njihov trener, da imaju sjajne hvatače i trkače i da je kvoterbek Patrik Mahoms koji uvek može nešto da izmisli, šokira i oduševi.

Tu su i brojni konkurenti poput Bafalo Bilsa, San Francisko 49ersa, Baltimor Rejvensa, Majami Dolfinsa iz senke i nekih ekipa od kojih tek očekujemo velike stvari poput Hjuston Teksansa ili Čikago Bersa.
 

EPA-EFE/CJ GUNTHER



Predstavljaćemo konferenciju po konferenciju, tako da možemo početi.

 

AFC Zapad
 

Kanzas Siti Čifsi – Aktuelni šampioni zaslužuju da ih prve predstavimo u ovom tekstu. Čifsi imaju verovatno i najboljeg kvoterbeka u ligi, Patrika Mahomsa, a isto se može reći i za tajt enda Trevisa Kelsija, defanzivnog enda Krisa Džonsa pa i trenera Endija Rida.

Takođe, Čifsi imaju osmi najlakši raspored i predviđa im se 11-12 pobeda u novoj sezoni sa 74,4% šanse da osvoje AFC Zapad diviziju i 87,1% šansi da odu u plej-of.

Njihova odbrana je po defanzivnom rankingu u predikcijama za novu sezonu na 3. mestu, dok je njihov napad rangiran kao 8. najbolji u čitavom NFL-u.

Hvatač Ksavijer Vorti je bio najbrži u istoriji na merenjima pred draft i Patrik Mahoms će to sigurno znati da iskoristi uz ostale standardne mete koje je imao, dok će Kris Džons izostankom Erona Donalda pokazati da je elitni defanzivac i utabati sebi put ka Kući slavnih.

Čifsi su možda i glavni kandidat za Superbol, pa samim tim i šampionsku titulu.
 

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO



Las Vegas Rejders – Baš kao i u Srbiji, crveno-beli i crno-beli su veliki rivali u ovom slučaju ne gradski nego divizijski. Rejdersi su pre Las Vegasa igrali u Los Anđelesu i Ouklendu i smatra se Real Madridom NFL-a.

Oni ne prolaze kroz baš najbolje dane trenutno, njihov roster ima mnogo rupa, ali odbrana je na visokom nivou i to zahvaljujući Amerikancu srpskog porekla, Maksu Krozbiju koji važi za jednog od pet najboljih defanzivnih linijaša lige koji na momente deluje nezaustavljivo.

Rejdersi su jedna od najslabijih ekipa lige, ali imaju Devantea Adamsa koji važi za jednog od boljih risivera odnosno hvatača pa se može očekivati da uskoro bude i trejdovan.

Njihova odbrana je rangirana kao 16. najbolja, a napad kao tek 21. najbolji u ligi koja broji 32 tima. Projektuje im se 7 pobeda u sezoni, a moguće je da to bude i manje.

Prvi kvoterbek će verovatno biti Gardner Minšu, ali se može očekivati i Ejdan O'Konel na poziciji vođe napada.
 

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO


Los Anđeles Čardžers – Nekadašnji San Dijego Čardžersi su najbolja ekipa svih vremena koja nikada nije igrala Superbol i nikada nije uspela da ponovi igre iz regularnog dela sezone u plej-ofu iako su imali vrhunski napad i sjajnu odbranu.

Otkako su prešli u Los Anđeles nisu imali mnogo razloga za radost, a i gradski rival Remsi su osvojili šampionsku titulu pa im je zadatak izuzetno težak, ali imaju ekipu za visoke domete.

Najveći problem Čardžersa je sigurno odbrana. Ipak, oni su ekipa koja u rosteru ima Džoija Bosu i Kalila Meka, ali osim "pass rush-a" nemaju mnogo toga za pohvalu.

Džesi Minter je novi defanzivni koordinator koga je Džim Harbau postavio i to je veoma dobar potez pogotovo što za njegovu šemu i te kako odgovara trenutni igrački kadar.

Što se njihovog napada tiče, sve će zavisiti od Džastina Herberta i njegove saradnje sa trenerom Harbauom kao i zdravlja koje ga nije baš idealno služilo.

Čardžersi su ekipa sa 44% šansi za plej-of i samo 18% šansi za osvajanje divizije, ali pored ovakvih Čifsa zaista nemaju šta da traže osim ako ne pokažu najbolju sezonu koju smo ikada videli.

Hvatači su im među najlošijima u ligi, a veliki je udarac odlazak Kinana Alena u Čikago Berse. Mnogo je posla pred njima u smislu izgradnje ekipe...
 

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO



Denver Bronkos – Denver u NBA ligi ima Nikolu Jokića i jedan je od konkurenata za šampionski prsten, dok u NFL-u situacija baš i nije takva...

Bronkosi su jedna od najlošijih ekipa lige sa svega 4,9% šansi za plej-of i ruki kvoterbekom Boom Niksom u koga polažu velike nade.

Ozloglašeni Šon Pejton je vrhunski stručnjak i znaće da izvuče maksimum iz njega baš kao što je umeo da koristi Drua Brisa na najbolji način, ali je Dru ipak živa legenda ovog sporta...

I napad i odbrana Bronkosa rangirani su na 26. poziciji u ligi i očekuje se da bude poslednji u AFC Zapad diviziji i da se bore za prvog pika na narednom draftu.
 


 

AFC Istok

Bafalo Bilsi – Džoš Alen je došao iz Vajominga sa dosta manjim očekivanjima od onoga što danas prikazuje, a mnogi misle da je velika bitka između njega, Mahomsa i Buroa za najboljeg kvoterbeka lige.

Bilsi su jedan od favorita za Superbol i samim tim šampionski prsten, a predviđa im se visoka pozicija i osvajanje AFC Istok divizije sa 44% šansi uz 70% šansi za ulazak u plej-of, ali ako se ne desi neka katastrofa ovo će i ostvariti.

Statistika im predviđa 17. najbolju odbranu i 11. najbolji napad lige nakon što su ostali bez Stefona Digsa, ali svi znam kako Džoš Alen može da "zapali" ekipu sa nekoliko uzastopno kompletiranih dodavanja.

Šon Mekdermot zna šta radi i zapravo jedini njujorški tim (Džetsi i Džajantsi domaće utakmice igraju u Nju Džerziju) trenutno ide na sve ili ništa sa određenim rizicima, ali su svi uvereni da će im se isplatiti.
 

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO




Majami Dolfinsi – Tua Tagovailoa je uvek zabavno izgovoriti, ali ga je zabavno i gledati jer kvoterbek Dolfinsa igra srcem i zna da istrči za dobitak jardi ili da preciznim pasom pogodi hvatača.

A kada pričamo o Majamiju i hvatačima, jezgro je neverovatno: Tajrik Hil, Odel Bekam Džunior, Džejlen Vedl... Rahim Mostert trči kao Ladainian Tomlinson u najboljim danima, pa ako imamo neke brige oko Dolfinsa to je sigurno ofanzivna linija.

Davno su prošli dani Ričija Inkognita, Leremija Tansila i ostalih pa Teronu Armstedu zaista nedostaju kvalitetni saigrači da se iskaže kao jedan od najboljih linijaša lige.

Dolfinsi su spektakularni za gledanje, Majk Mekdenijel je izgradio sjajne šeme i princip igre koji je jako dopadljiv. Njihov napad je rangiran veoma visoko, čak treći najbolji u ligi. A kako i ne bi sa svim gore pomenutim igračima?

Odbrana Dolfinsa nije tako sjajna i nalazi se na 19. poziciji u statističkim predviđanjima, gde se najviše nadaju Bredliju Čabu u defanzivnoj liniji koji zaista može da bude izuzetno učinkovit.

Raspored im je 13. najlakši u ligi, sa previšenim 9-10 pobeda i oko 65% šansi za plej-of.
 

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO



Njujork Džets – Oni su sa razlogom stavljeni na naslovnu fotografiju. Ma šta ko pričao za Erona Rodžersa on je i dalje elitni kvoterbek iako je svima jasno da se radi o čoveku koji je najbolje dane ostavio daleko iza sebe.

Drugom prilikom ćemo debatovati da li je mogao više i drugačije da radi, ali sada ćemo se osvrnuti na ono što ima pored sebe. Popularni "Bad Man" predvodi 12. najbolji napad lige.

Interesantan je izbor Olua Fašanua na draftu ove godine jer se radi o potcenjenom ofanzivnom teklu oko koga su veoma dobri saigrači koji će imati glavni zadatak da štite Rodžersa i verovatno će dobro obavljati taj deo posla.

Raning bekovima Brisu Holu i Brejonu Alenu će trebati vrhunski blokovi da pokažu puni potencijal, dok se saradnja Rodžersa i hvatača Gereta Vilsona predviđa za najviše moguće domete.

Tu je i sjajni Majk Vilijams, kao i Alen Lazar, ali to nije ono najbolje.

Najbolje od Džetsa je odbrana. Njihova defanziva rangirana je kao najbolja za 2024/25 sezonu i nemojte misliti da se vratio Derel Rivis, ali znajte da je kvalitet tu.

Predviđa im se 10 pobeda i oko 60% šansi za plej-of, ali su takođe ekipa koja može da izazove Bilse i Dolfinse za osvajanje divizije. Odlazak Brajsa Hafa je udarac za defanzivnu liniju, kao i Džon-Frenklin Majers i Kvinton Džeferson i njih trojica su zajedno imala 19,5 sekova.

Ko je tu? Tu je Sos Gardner i kornerbek u tandemu Di Džej Rid pa svaki malo neprecizniji pas ka njima može lako biti presečen i lopta ukradena, dok je tu i Hason Redik koji će menjati Hafa i ukoliko bude zdrav ne bi trebalo da se oseti taj izostanak i da Džetsi nastave da "prže" protivnike.
 

EPA-EFE/TANNEN MAURY



Nju Ingland Patriots – Dok su Patriotsi harali ligom, ova divizija je bila jedna od najslabijih ako ne i najslabija u ligi. Sada je situacija obrnuta, Patsi su jedni od najlsabijih u možda i najjačoj diviziji NFL-a.

Imaju 0,5% šansi da osvoje diviziju i 1% šansi da uđu u plej-of. Ruki kvoterbek Mej neće ni početi sezonu, a Bil Beliček više nije trener Nju Inglanda.

Napad im je rangiran kao 30. najbolji, dok je odbrana i dalje vrhunska i plasirana je na 9. mestu po statistici pred početak sezone.

Verovatno će biti najlošiji tim lige (bitka sa Karolinom) dok imaju najteži raspored u celoj ligi.
 

EPA-EFE/TANNEN MAURY

AFC Sever

Baltimor Rejvensi – Jedni od favorita za Superbol i osvajanje ove divizije su nekadašnji šampioni Baltimor Rejvensi. Nema više Reja Luisa, nema više Džoa Flaka, ali tu su neki drugi ljudi izuzetno sposobni i motivisani.

Glavna zvezda je svakako kvoterbek i bivši MVP Lamar Džekson, a uz njega je "bik" trkač Derik Henri koji je napustio Tenesi Tajtanse.

Veliki udarac je što su ostali bez lajnbekera Džadeviona Klaunija, a otišao je i Odel Bekam Džunior nakon kratke epizode u Baltimoru.

I pored toga, njihova odbrana je rangirana kao 5. najbolja u ligi, dok je napad Rejvesa 6. najbolji NFL ofanzivni sastav.

Očekuje se da imaju između 9 i 10 pobeda, a najviše zbog zabrinutosti oko kvaliteta odbrane jer vrlo lako "pass rush" može da bude lošiji i da zbog toga rezultati malo trpe, ali je sigurno da će napad biti taj od koga će dosta toga zavisiti jer trčanje Rejvensa će retko ko moći da brani.

Imaju 79% šansi da uđu u plej-of i 44% šansi da osvoje diviziju.
 

EPA-EFE/SHAWN THEW

Sinsinati Bengalsi – Iako gotovo sve predikcije kažu drugačije, moje je mišljenje da će upravo Bengalsi osvojiti ovu diviziju ispred Rejvensa.

Sinsinati ima veliku zvezdu na kvoterbeku, Džoa Buroa, dok su tu i hvatači poput Džamara Čejsa (svađa oko ugovora), Tija Higinsa, Tejlora Irvina... Džo Mikson je otišao, Zek Mos je glavni trkač uz Vilijamsa i Brauna pa i te kako tu ima materijala.

Ono što je glavni problem Bengalsa za neke više ciljeve je odbrana. Von Bel se vratio u tim i to je veliki plus, ali je njihova odbrana rangirana na jako nisko 26. mesto, dok je napad 10. najbolji u ligi.

Imaju oko 45% šansi za plej-of i oko 70% šansi da osvoje diviziju, pa se baš zbog te odbrane smatra da je Baltimor glavni favorit, ali videćemo sve kada počne sezona.

EPA-EFE/SHAWN THEW


Klivlend Brauns – Svojevremeno nazvana "Fabrika tuge", ekipa Klivlend Braunsa ima dosta potencijala i napokon su dali navijačima razloga da se malo raduju.

Oni su rangirani kao druga najbolja odbrana NFL-a, ali verujte mi da vrlo lako mogu da preskoče Džetse i budu pravi defanzivni bedem i najbolji defanzivci u sezoni.

Majls Geret je neverovatan igrač i Džim Švarc zna kako da iz njega izvuče maksimum, a to je sigurno kandidatura za najboljeg "pass rush" igrača lige i defanzivca godine.

Kvinton Džeferson je stigao iz Džetsa i biće od velike pomoći, kao i Moris Hurts, Zadarijus Smit, Dalvin Tomlinson, pa lajnbeker Džordan Hiks, kornerbek Denzel Vord, Greg Njusom...

Što se napada tiče, kvoterbek će biti problematični Dešon Votson, ali se on ne sme potcenjivati. Hvatačko jezgro mu čine Džeri Džudi, Amari Kuper, Dejvid Bel, David Ndžoku...

Braunsi su ekipa sa 9% šansi za osvajanje divizije i 33% šansi za ulazak u plej-of, pa su za mene makar najpotecenjeniji pred početak sezone sa predviđenih 8 pobeda, ali čini mi se da vrlo lako mogu da imaju i 10.
 

EPA-EFE/SHAWN THEW



Pitsburg Stilers – Stilersi su dugo bili kandidati za šampionsku titulu, pa su nekoliko godina pravili mala čuda i dolazili do plej-ofa zahvaljujući neverovatnim zamislima trenerskog osoblja ne čelu sa Majkom Tomlinom.

Bitka za prvog kvoterbeka se ovog leta vodila između isksunog Rasela Vilsona i mladog "sirovog" Džastina Fildsa koji stiže nakon neuspešne epizode u Čikago Bersima, pa je "Dangeruss" pobedio i biće starter na početku sezone, ali to se lako može promeniti.

Stilersi imaju 29% šansi za plej-of i 8% za osvajanje divizije, ali to je nemoguća misija u ovakvoj konkurenciji gde sve tri ekipe iznad njih mogu da budu prve i pobede sve rivale.

"Čelični" momci su 8. najbolja odbrana lige sa Aleksom Hajsmitom, Ti Džejem Vatom, Kijanuom Bentonom pa i Minkom Ficpatrikom u sekonderiju uz ostale igrače koji su prava elita u defanzivi.

Zabrinutost dolazi za napad i prevashodno kvoterbekove, kao i manjak oružja u hvatanju i trčanju pa su zbog toga postavljeni na 22. poziciju najboljih napada pred start sezone.
 

AP Photo/Kyusung Gong

AFC Jug

Hjuston Teksans – Ovo je, realno gledano, najslabija divizija u dosadašnjem predstavljanju za narednu sezonu. Hjuston Teksansi se rangiraju visoko jer imaju veoma visok potencijal, ali sve treba uzimati sa rezervom. Teksansi su prošli rebilding i sada kreću da ubiru plodove talentovanih igrača poput Si Džeja Strauda.

Predviđa im se 9 pobeda sa 50% šansi za osvajanje divizije i 64% šansi za ulazak u plej-of. Deniko Odri i Danijel Hanter su predvodnici odbrane koja se rangira na 7. poziciji pred početak sezone, a i treba imati u vidu da su oni uvek posebno obraćali pažnju na defanzivu pa se treba setiti Tajrona Metjua, Džadeviona Klaunija, Džej Džeja Vata i granitne defanzive koja je sejala strah.

Sada će u napadu glavna opcija za Strauda biti upravo Stefon Digs koji je ogromno pojačanje i daje nadu Teksašanima za velike stvari.

Napad je možda i previše dobro rangiran pošto su postavljeni na 4. mesto najboljih ofanziva i sve zahvaljujući mladom Straudu, pa stručnjaci kažu da ako ne budu u top 10 napada biće to katastrofa, ali moje je mišljenje da se tu malo ipak preteruje.
 

Tanjug/AP Photo/Eric Christian Smith



Džeksonvil Džeguars – Džeksi su najbolji primer osrednje ekipe. Napad je postavljen na 18. mesto dok im je odbrana rangirana kao 16. najbolja u ligi.

Projekcije kažu da će imati oko 8 pobeda sa 22,5% šansi za osvajanje divizije i 37% šansi za plej-of. Arik Armsted i Džoš Alen će držati defanzivnu liniju maltene sami, dok će Trevor Lorens imati limitirane opcije za hvatače i svakako će mu pomoći ruki sa LSU Brajan Tomas.

 

Tanjug/AP Photo/Eric Christian Smith



Indijanapolis Kolts – Koltsi takođe prolaze kroz turbulentan period, mnogi talentovani igrači su odigrali ispod očekivanja i ostali bez ugovora poput talentovanog sejftija Malika Hukera.

Koltsima se zbog nešto slabije divizije prognozira oko 8 pobeda sa 21% šansi da osvoje istu odnosno 36% šansi da uđu u plej-of. Odbrana je postavljena na 23. mesto, dok je napad tek 27. najbolji u ligi.

Lajatu Latu je ruki od koga mnogo očekuju u defanzivnoj liniji, a uz kvoterbeka Entonija Ričardsona i hvatača Adonija Mičela imaju čemu da se nadaju.
 

Tanjug/AP Photo/Eric Christian Smith



Tenesi Tajtens – Titani su pregurali težak period i izgubili najboljeg igrača i sjajnog raning beka Derika Henrija, pa su zbog toga jedna od najslabijih ekipa u ligi.

Napad je smešten na tek 28. poziciju, pošto kvoterbek Vil Luis neće imati glavnu opciju Diandrea Hopkinsa koga muče povrede i nekoliko nedelja neće igrati.

Odbrana je sasvim solidna i plasirana je na 15. mesto sa velikim "pass rush" potencijalom u vidu Džefrija Sajmonsa, Ardena Kija i Herolda Lendrija.

Predviđa se 6 pobeda i samo 10% šansi za doigravanja...
 

Tanjug/AP Photo/Eric Christian Smith



NFC Istok

Dalas Kaubojs – Oni su ekipa koja je potrošila "milion" prilika i silne potencijalne superzvezde poput Ezikjela Eliota koji se vratio u tim nakon jednogodišnje epizode u Nju Ingland Patriotsima.

Si Di Lemb je nakon napornih pregovora dobio novi ugovor, drama sa Dakom Preskotom se nastavlja i NFL stručnjaci su podeljeni u vezi sa Kaubojsima i njihovim uspehom u sezoni koja nam dolazi.

Gotovo uvek se kvoterbek drama odrazi loše po tim kada on ne dobije ono što hoće, a s obzirom na limitirane mogućnosti Preskota ova situacija ne deluje dobro.

Napad je projektovan da bude 13. najbolji u ligi, dok je odbrana ono glavno u Kaubojsima. Odbrana je rangirana kao 4. najbolja u NFL zahvaljujući fantastičnim igračima poput Majke Parsonsa koji je strah i trepet, Demarkusa Lorensa, Linvala Džozefa, pa kornerbeka Trevona Digsa, "prežaljenog" sejftija Malika Hukera...

Po jačini su stavljeni ukupno na 6. mesto u NFL-u sa projetkovanih 10 pobeda, ali treba sačekati, ako situacija ne bude povoljna lako će pasti na 8 i potencijalno ostati i bez plej-ofa za koji imaju 78% šansi u 16. idealni raspored.
 

AP Photo/Matt Patterson, File



Filadelfija Igls – Iglsi su ovog leta imali "transfer bombu" kada su iz Njujork Džajantsa pokupili nezadovoljnu zvezdu raning beka, Sekvona Barklija.

Njihov napad se predviđa da bude 5. najbolji u ligi jer uz Barklija je na kvoterbeku sjajni Džejlen Hurts, a jezgro hvatača čine Gedert, Braun, Smit i Dotson pa je oružja za velike stvari sasvim dovoljno.

I te kako će biti zanimljivi za gledanje u sezoni koja dolazi, a ako im možemo naći neku manu to je definitivno odbrana. Lajnbeker Darijus Šek Lenard zbog hroničnih problema sa povredom kolena će najverovatnije završiti karijeru i to je za njih veliki udarac.

Kornerbekovi su Darijus Slej i supertalentovani Kinjon Mičel koji od Sleja može da pokupi upravo neophodne stvari za postajanje elitnog igrača na toj poziciji.

Defanzivna linija je problematična, ali su doveli iskusnog defanzivnog eksperta Vika Fanđa koji je znanje sa Bronkosima demonstrirao na elitnom nivou koji se retko viđa i od Vona Milera napravio "zver".

Džejlen Karter, ako se sve poklopi, može da pokaže sezonu nivoa Kalila Meka i Erona Donalda sa dvocifrenim brojem sekova, ali kada ekipa ima jednog dominantnog "rush" igrača, udvaja ga i lakše zatvara...
 

Profimedia



Vašington Komanders – Komandersi su jedna od najlošijih ekipa u NFL-u ove sezone i pred čelnicima ovog tima je jako puno posla da roster bude iole konkurentan.

Nema više Rona Rivere, novi trener je Den Kvin koji ima 31. odbranu lige, odnosno drugu najlošiju iza koje je samo Karolina.

Napad Komandersa je 29. u ligi sa rukijem Džejdenom Denijelsom (2. pik na draftu) momkom koji je bio najbolji koledž igrač 2023. godine što je elitno priznanje.

Očekuje se da imaju oko 6 pobeda i da dosta trče.
 

Tanjug/AP Photo/Nick Wass



Njujork Džajants – Radi se o ekipi koja je loš i lošija od Komandersa i sa nešto lakšim rasporedom su sa 12% šansi za doigravanja.

Upitni kvoterbek Danijel Džons ima novog prvog hvatača za najbolju opciju pošto se radi o rukiju Maliku Nejbersu.

Džajantsi su 25. najbolja odbrana lige i tek 31. najbolji napad, a iza njih je samo ekipa Karoline...
 

Tanjug/AP Photo/Nick Wass



NFC Sever

Čikago Bers – Ekipa o kojoj sam nedavno pisao pred kojom je blistava budućnost sa igračima velikog potencijala poput ruki kvoterbeka i prvog pika sa drafta Kejlebom Vilijamsom.

Bersi nisu imali nijedan poraz u predsezoni, a Kejleb će za bacanje imati veoma zanimljivo hvatačko jezgro koje čine: Di Džej Mur, Kinan Alen i Rom Odunze (9. pik sa ovog drafta, bivši student Vašingtona), a na poziciji tajt enda tu je Kol Kmet.

Odunze i Vilijams su možda i glavni kandidati za nagradu ofanzivnog rukija godine što prilično raduje navijače Čikago Bersa, jedne od najstarijih ekipa u NFL-u.

Imaju deseti najlakši raspored u šampionatu i mogli bi lako da imaju 8 ili čak 9 pobeda pa im se prognozira 41,6% šansi za plej-of ove sezone.

Njihov napad je projektovan za 20. najbolji jer i dalje tu ima mnogo neiskusnih igrača sa ogromnim potencijalom, dok je njihova odbrana postavljena za 10. najbolju pred početak sezone.

Montez Svet je fantastičan i to je pokazao mnogo puta i prilično je podigao odbranu Bersa otkako je došao, ali je manjak dubine u ofanzivnoj liniji manji problem za Berse koji će morati da reše za odlazak na viši nivo.

Lajnbekeri predvođeni Tremejnom Edmundsom su sjajni, kao i bekfild sa odličnim kornerbekovima i sejfti igračima.
 

Tanjug/AP Photo/Charles Rex Arbogast



Detroit Lajons – Nakon dugo vremena su Detroit Lajonsi "paklena" ekipa i ekipa od koje se mnogo očekuje. Kalvin Džonson Megatron sigurno gleda sve ovo i priželjkuje da je ovako talentovan roster imao oko sebe kako bi uhvatio najviše ciljeve, a i svakako je ostavio trag kao jedan od najboljih hvatača svih vremena.

Lajonsi imaju sve. I trenera i napad i odbranu, ali i sedmi najteži raspored u ligi... Džered Gof je startni kvoterbek uz napadačke opcije u vidu hvatača Amon-Ra Sent Brauna, Džejmisona Vilijamsa, Sema Laportu i ostale kao i sjajnu ofanzivnu liniju.

Zbog svega toga su Lajonsi drugi najbolji napad NFL-a odmah iza San Francisko 49ersa, a ne bi čudilo i da budu najbolji napad cele lige.

Odbrana je vrhunska, ali za nijansu lošije rangirana od napada pošto su projektovani da imaju 10. najbolju defanzivu u šampionatu američkog fudbala.

Ejdan Hačinson je skrenuo pažnju na sebe sjajnim igrama u "pass rush", sjajan je i Alim Meknil, kao i Di Džej Rider, Markus Devenport, pa pozadi Brajan Brenč, Terijon Arnold...

Lajonsi su kandidati za Superbol i biće izuzetno efikasna i zanimljiva ekipa za gledanje.
 

AP Photo/Jose Juarez



Grin Bej Pekers – Ekipa koja ima izraženo rivalstvo sa svim ekipama u ovoj diviziji, a divizija je vrlo verovatno najjača u NFL-u gde svi imaju svetlu budućnost i plej-of nadanja.

Pekersi imaju 12. najteži raspored u ligi, sa 65% šansi za plej-of i 32% šanse za osvajanje divizije.

Nemaju više Erona Rodžersa, kvoterbek je Džordan Lav koji predvodi 9. najbolji napad, dok je odbrana rangirana kao 13. najbolja pred početak NFL sezone.

Specijalni tim će biti najveća rana ovog tima, kao i neuigranost odbrane koja je znala da kiksira kada najmanje to treba što je Rodžers doživljavao nebrojeno puta.

Džair Aleksander je elitni kornerbek, a Rašad Geri, Keni Klark i Preston Smit pokazuju lep potencijal u "pass rush" uz lajnbekera Kveja Vokera.

AP Photo/Jose Juarez



Minesota Vajkings – Vikinzi su najmalerozniji. Poginuo im je ruki kornerbek u saobraćajnoj nesreći, ruki kvoterbek se povredio na duže vreme dok sezona nije ni počela...

Sem Darnold se očekuje da bude startni kvoterbek, a momak koji u Džetsima nije uspeo da se nametne je pokazao potencijal, zasijao na trenutak pa stao.

Vikinzima je potrebno da se stabilizuju, imaju možda i najboljeg vajd risivera u ligi, Džastina Džefersona i ostatak ekipe koji je konkurentan za doigravanja.

Eron Džons je startni raning bek, a nakon mnogih problema vidimo da je njihov napad rangiran na 24. mesto pred početak takmičenja, dok je odbrana na 14. poziciji u NFL-u.

Raspored je užasno težak, peti najteži u ligi pa se predviđa 7 pobeda ove sezone i 14% šanse za plej-of. Džeferson može da hvata, Darnold može da baci...

Možda Minesota i ima šta da pokaže i umeša se u bitku za plej-of.
 

AP Photo/Jose Juarez



NFC Jug

Atlanta Falkons – Falkonsi su jedna osrednja ekipa koja se počastila kvoterbek zvezdom Minesote Kirkom Kazinsom ovog leta i počela da gradi interesantan sastav u Džordžiji.

Falkonsi imaju najlakši raspored u ligi daje im se 67% šansi za plej-of najviše zbog toga, dok imaju 56% šansi da osvoje NFC South diviziju u ovoj sezoni.

Napadu Atlante se predviđa da bude  14. najbolji u ligi, dok im je odbrana postavljena na 24. poziciju u šampionatu što je napredak od 7 pozicija u odnosu na prethodnu sezonu.

Metju Džudon i Džaston Simons će biti najbolji igrači u sezoni koja je evidentno fokusirana na podizanje intenziteta u odbrani dok se u napadu dosta uzdaju u raning beka Bidžana Robinsona, kao i hvatače Drejka Londona i Kajla Pitsa.
 

AP Photo/Jose Juarez



Nju Orleans Sejnts – Sejntsi odavno nisu više ona ekipa koje se plaši čitava liga, ali mogu da se pohvale određenim imenima u timu poput Dereka Kara, Tajrona Metjua i možda čak najboljeg kornerbeka lige Maršonom Letimorom.

Alvin Kamara je i dalje elitni raning bek, dok nema više Majkla Tomasa koji je suspendovan pa otpušten od strane Nju Orleans Sejntsa.

"Sveci" iz Luizijane imaju treći najlakši raspored i daje im se 29,5% šansi za plej-of upravo zbog toga gde bi mogli da uhvate voz sa 8 pobeda u sezoni.

Napad Sejntsa je 23. u ligi, a njihova odbrana sa Čejsom Jangom i Demariom Dejvisom (koji gore nisu spomenuti) rangirana je kao 18. najbolja pred početak šampionata.
 

AP Photo/Jose Juarez



Tampa Bej Bakanirs –  Ni Tampa više nema šampionski tim, osvojili su onu titulu sa Tomom Brejdijem i krenuli u izgradnju potpuno nove ekipe koju sada predvodi kvoterbek Bejker Mejfild.

Igra trčanjem će im biti glavna stvar i najveće oružje u novoj sezoni na krilima čega mogu do 8 pobeda u sezoni sa petim najlakšim rasporedom i dobili su 33,6% šansi za plej-of ove sezone.

Ostali su bez Šeka Bereta na poziciji lajnbekera i imaju 22. najbolju odbranu lige, dok je napad Baksa postavljen na 15. mesto pred početak nove sezone.

Moje je mišljenje da će Tampa imati manje od 8 pobeda i da će se dosta mučiti kako sa napadom tako i sa odbranom, ali hajde da vidimo kada počne sezona.

EPA-EFE/ERIK S. LESSER



Karolina Panters – Pantersi će najverovatnije biti najlošija ekipa u ligi, a za "fenjer" će se boriti sa Nju Ingland Patriotsima. Interesantno, ali početkom 2000-ih godina (kada je NFL polako postajao popularan u Srbiji) oni su se borili za titulu predvođeni Pepersom, Stivom Smitom Seniorom i ostalima.

Sada je situacija dosta drugačija, najlošiji su po projekcijama imaju najlošiji napad i najlošiju odbranu u ligi i jako malo nade da će se u narednih godinu - dve stvari drastično popraviti.

Brajs Jang je prošle sezone sekovan 62 puta i to je užasno loše za mladog i talentovanog kvoterbeka koji igra bez ikakve zaštite i napredak mu je zato limitiran.

Prvi pik je imperativ.
 

EPA-EFE/ERIK S. LESSER

NFC Zapad

San Francisko 49ers – Fortinajnersi su, mnogi stručnjaci veruju, zapravo najbolja ekipa u celom NFL-u koja ima "od temelja do krova" sve što je potrebno da se osvoji Lombardijev trofej.

Perspektivni trener Kajl Šanahan ima najbolji napad u ligi, dok se njegova odbrana projektuje kao 6. najbolja pred početak nove sezone.

Imaju 68% šansi da osvoje diviziju (a rekao bih i više), dok su im dali 86% šansi da uđu u plej-of što bi takođe moglo da se pojača jer, realno gledano, Najnersi neće ući u doigravanja samo u slučaju epske katastrofe.

Očekuje se da imaju 11 pobeda u 11. najtežem rasporedu lige.

Od čega prvo krenuti? Odbranu predvodi fantastični Nik Bosa, a tu je i Lenard Flojd i po mom mišljenju najbolji lajnbeker u NFL-u Fred Vorner.

San Francisko je dozvoljavao najmanje jardi trčanjem u sezoni iza nas, ali će udarac biti povreda Grinloa pa će Vorner biti jedini "jači" lajnbeker u sastavu.

Što se napada tiče, s punim pravom je najbolji u ligi. "Brock Purdy is having a party" što bi rekle američke kolege, a podsetimo istakao se kao poslednji pik na draftu i postao kvoterbek najboljeg napada NFL-a.

Karijera za veliko poštovanje. Brendon Ajuk je hvatač, tu je i Dibo Semjuel, Džordž Kitl, a kada treba da se trči Kristijan Mekefri će pretrčati bilo koju odbranu i Kajl Juščuk probiti bilo koji zid.

Najnersi su, ako mene pitate, najbolji tim lige i prvi kandidat za Superbol.

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO


Sijetl Sihoks – Nema više "Legion of Boom", nema više Pita Kerola i neki novi ljudi su sada tu da predvode Sihokse.

Đino Smit i Sem Hauel su kvoterbekovi 1 i 2, Mekintoš i Voker će da trče, a Di Kej Metkef da hvata loptu uz Tajera Loketa, Nou Fanta i ostale.

Napad Sihoksa je 19. najbolji u ligi, dok je odbrana na 21. mestu pred početak takmičenja i sa 15. najtežim rasporedom imaju 29% šansi za plej-of sa 7 predviđenih pobeda.
 

EPA-EFE/ERIK S. LESSER



Los Anđeles Rems – Remsi su u jako čudnoj situaciji u ovom trenutku. Kvoterbek je ušao u pozne igračke godine, odbrana je desetkovana penzijama i nema više sjajnog Erona Donalda, odavno nema Remzija, Vona Milera, Bobija Vagnera...

Odbrana LA Remsa je sa 18. pozicije pala na tek 28. i jedna je od najlošijih u celom NFL-u, dok se napad izuzetno dobro kotira i 7. je najbolji u ligi.

Očekuje se 8 ili 9 pobeda za Remse koji će se uzdati u Meta Steforda, Puku "Dončića" Nakuu, Kupera Kapa "Superkapa", pa i tajt enda Tajlera Higbija kada se oporavi od povrede.

Imaju deseti najteži raspored ove sezone, ali divizija im zaista nije zahtevna.
 

EPA-EFE/ERIK S. LESSER



Arizona Kardinals – Poslednja ekipa koju danas predstavljamo je Arizona Kardinals, sastav koji se prilično dugo muči i nikako da uhvati neki ritam.

Oni su rangirani na 23. poziciju po ukupnom skoru za narednu sezonu sa projektovanih 6 ili 7 pobeda uz 19% šansi za plasman u plej-of koji bi bio neverovatan uspeh maltene ravan čudu.

Odbrana je 30. u ligi od 32 ekipe, a napad nešto bolji i plasiran je kao 25. najbolji pred početak sezone.

Kajler Marej je i dalje glavna zvezda, a tu je i fantastični hvatač Marvin Herison Džunior (sin Marvina Herisona, žive NFL legende koja je celu karijeru provela u Koltsima).

Kardinalsi nisu imali hvatača sa 1.000 jardi u prvoj sezoni još od Ankvana Boldvina 2003. godine i niko nikada nije imao dvocifren broj tačdauna pa bi Herison mogao da sruši ova dva rekorda ako bi imao dobru sezonu.

Sve u svemu, od Arizone ne očekujemo previše.

Tanjug/AP Photo/Darron Cummings



To bi bilo sve, predstavili smo svaku ekipu u NFL i objasnili kakve šanse imaju u sezoni koja nam dolazi. Sprema se pravi spektakl od sezone sa iznenađenjima na koja verovatno ni nismo spremni kako je to obično bivalo.

Šta vi mislite: Ko će biti najzanimljiviji za gledanje? Od koga najviše očekujete i koga vidite u borbi za titulu naredne zime?

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Dosta je bilo izvinjenja"

Tokom poslednjih 20 godina Zakerberg i Facebook prošli su kroz brojne uspone i padove, a zbog jedne stvari osnivač ove kompanije naročito žali.

Zimo

13:30

16 h

Novo Sport Video Menu