Nova vest
Ekipni sportovi 4

3.9.2024.

9:25

Surova Pepeljuga

Oni su pravi dokaz da ništa nije nemoguće.

Stefan Nikolić
Profimedia

U noći između 5. i 6. septembra ćemo pogledati prvu utakmicu u NFL sezoni 2024/25 kada budu zaigrali aktuelni šampioni Kanzas Siti Čifsi i Baltimor Rejvensi.

Zato ćemo, u susret novoj sezoni, ispričati interesantne priče o nekim ranijim vremenima i igračima koji su se penzionisali, a ostavili su dubok trag u ovom interesantnom sportu.

"Napad donosi pobede, a odbrana titule" je čuvena NFL rečenica koju prisvajaju u mnogim sportovima, ali, istina je da jedno bez drugoga ne može i Čikago Bersi su glavni primer toga.

Legendarni "Monsters of Midway" imaju samo jednu titulu, druga verzija surove odbrane Bersa predvođena Urlaherom nema nijednu, a o njihovoj tragičnoj sudbini i kvoterbekovima sam već pisao.

Sada je vreme za odbranu i ljude koji su bili inspiracija za ovaj tekst. Kada se "zalepite" za ovaj sport, primetićete kvoterbeka, hvatača ili trkača, nekoga ko će doneti tačdaun i zbog koga će se ceo stadion radovati.

Kada uđete malo dublje, shvatićete koliko je odbrana važna i da je svaka velika ekipa imala veoma dobru odbranu pored sjajnog napada (nekada se jedno ističe, ali definitivno mora da postoji korelacija).

Vreme je da spomenemo čoveka sa naslovne fotografije, da predstavimo jednog od najdominantnijih defanzivnih igrača svih vremena i to sa pozicije lajnbekera – Džejmsa Herisona.
 

EPA/DAVID MAXWELL

Džejms Herison je i dan danas ikona Pitsburg Stilersa, a radi se o industrijskom gradu gde radnička klasa sa ponosom ističe koliko vredno radi pa po velikom broju čeličana ekipa i dobija ime Stilers.

Herison je predstavnik upravo toga: Sirove snage, velikog truda, krvi i znoja bez kojih ne bi ni bilo toliko velike karijere kakvu je on imao uprkos brojnim nedaćima.

Za početak, reći ću vam da je Džejms Herison bio nedraftovan da niko nije želeo da ga pokupi, da je četiri puta dobio otkaz i morao da ide u Nemačku da igra američki fudbal, a nije bio starter sve dok nije napunio 29 godina.

Svi imate kolegu koji će uvek sve da uradi ono što treba ma koliko zadatak bio težak, zahtevan i nepoželjan i da se nikada neće žaliti, nikada neće tražiti ništa zauzvrat i uvek ćete moći da se oslonite na njega, ali ako mu stanete na žulj...

Kanalisao je bes najbolje što je umeo, uspeo je da istraje u svom putu i da dočeka da od gomile gvožđa nastane malj za udaranje koga se svi plaše pa je postao lider Pitsburg Stilersima u sekovima – najbolji svih vremena.

Takođe, on je jedini nedraftovani igrač ikada koji je izabran za defanzivca godine!

Herison je bio veoma dominantan na poziciji lajnbekera u srednjoj školi i kada je bilo vreme za studije odabrao je Kent univerzitet gde je zaslužio najveću moguću počast – povlačenje dresa (broj 16 se na Kent Stejtu više ne koristi).

Posebno se pamti utakmica protiv Majamija kada je imao 12 rušenja, 5 sekova i naterao je Bena Rotlsbergera da izgubi loptu pa nosio tim do pobede 24:20...

Imao je problema sa ponašanjem i problema sa učenjem pa je u kombinaciji svađe i loših ocena pao u drugi plan i mnogi ga propustili.

EPA/DAVID MAXWELL

Kada pogledamo karijeru, videćemo da je NFL šampion bio dva puta sa Pitsburg Stilersima kao i da se nalazi u njihovoj Kući slavnih.

Pet puta je bio na Pro Bol utakmici, dva puta bio u idealnom timu lige i ima četiri titule u AFC konferenciji. Pomenuo sam da je jedini nedraftovani igrač sa titulom defanzivca godine i to je bilo 2008. godine kada je dobio i nagradu za najboljeg lajnbekera lige.

Stilersi su mu dva puta davali MVP titulu unutar tima, drži rekord Superbola sa tačdaunom posle najvećeg broja jardi nakon intersepšna i pored rekorda po sekovima u regularnom delu i plej ofu ima ukupno 84,5 sekova odnosno 76,5 posle 29. godine uz ukupno 793 obaranja i 34 famblova (izbijenih lopti iz ruku protivnika) i 8 intersepšna.

On se smatra i herojem i zlikovcem u Pitsburgu i u NFL krugovima. Važio je za jednog od najboljih i najsurovijih defanzivaca svog vremena i to u vremenu kada su igrali Derel Rivis, Brajan Urlaher,  Rej Luis...
 


Sledeći na spisku je igrač koji je obeležio nešto skoriju istoriju u NFL.

Igrač koji je prva pomisao na dominantnu odbranu, na nestvarnu konekciju defanzive i ofanzive, na haotičan rasplet okolnosti i borbu kroz vetar dok se poput Don Kihota zaleće na "vetrenjače" koje su ovoga puta najbolji hvatači i trkači lige...

Bila jednom jedna legija i bio jednom jedan Kem Čenselor.

Čenselor je igrao za Virdžiniju Teh na poziciji sejftija i u NFL je došao 2010. godine kada je biran tek u petoj rundi sa 133. pozicije od strane Sijetl Sihoksa.

Oni su ga uparili sa Erlom Tomasom, ispred njih stavili Bobija Vagnera, a na mesto kornerbeka Ričarda Šermana i tako stvorili "Legion of Boom" odnosno jednu od najdominantnijih odbrana u modernom NFL.

Pod nadimkom "Enforcer" su Kema Čenselora znali gotovo svi skauti i znali su sa koliko intenziteta igra i koliko ga se pojedini igrači plaše zbog neverovatne snage i sposobnosti da čita igru, a opet je pao na tek 133. poziciju na draftu.

Zbog toga je NFL neverovatan sport, svi imaju šansu, nebitno je da li su spori ili visoki, spori ili brzi ukoliko imaju neki kvalitet moći će da igraju profesionalno i uvek će se ukazati prilika da kvalitet ispliva iako je potrebno imati mnogo sreće...
 

Profimedia

Kem je često preuzimao ulogu kapitena, onog surovog radnika u timu koji će uraditi ono što ostali ne žele, a to je uloga koju je nesvesno prihvatio još u detinjstvu i pomagao samohranoj majci i svaki zarađeni dinar ostavljao u kući za braću i sestru (on je četvrto dete).

Ceo život je bio u Virdžiniji pa je samim tim odabrao i odličan lokalni univerzitet, Virdžiniju Teh, gde je studirao psihologiju i specijalizovao se za ljudski razvoj.

Ono što je zanimljivo, Virdžinija ga je gledala kao kvoterbeka pošto je Kem pokrivao tu poziciju, dok je Old Dominion poslao košarkašku ponudu i Džejms Medison univerzitet ga je gledao za američki fudbal.

Prihvatio je da dođe na Virdžiniju i počeo da se muči na poziciji kvoterbeka, ali su svi bili oduševljeni pošto vidi sve na terenu i pomerili ga na poziciju hibridnog defanzivca (lajnbeker + sejfti) i to se pokazalo neverovatnim.

Defanzivni koordinatori su se oduševili njegovim sposobnostima pa je kvoterbek Čenselor od 2008. godine i zvanično pokrivao poziciju sejftija i držao sekonderi sa dvocifrenim brojem obaranja po sezoni.

Ni dan danas nije poznato zašto je Čenselor toliko pao na draftu, kao što nije ni poznato kako je Džejms Herison sa onakvom snagom i fizičkim predispozicijama do 29. godine bio bez prave šanse.
 


Bilo kako bilo, Čenselor je u NFL stigao na "mala vrata" i Sijetl Sihoksi su ga birali u 5. rundi i dobili najvišu moguću ocenu za ovaj pik nakon drafta.

Kao iz primera sa ovog videa pokazao da je neverovatan odbrambeni igrač i da je buduća zvezda lige od svoje druge godine u timu jer je ruki godinu proveo u specijalnom timu.

Najbolji sekonderi lige nazvan je "Legion of Boom" kako je već rečeno, a srce i duša te odbrane bio je upravo Kem Čenselor.

Mogao je da pomaže lajnbekerima, da udara trkače, da pokriva tajt-endove poput Gronka, da krade lopte, izbija, obara... Mogao je apsolutno sve.

Sijetlova Legija ne bi bila ista da je neko drugi bio sejfti umesto Čenselora, a koliko su dominantni videli smo na Superboulu kada su "uništili" Denver Bronkose.


Kada Kem Čenselor više nije mogao, kada je morao da operiše vrat i da ode u penziju, tada se Legija raspala i svako je otišao na svoju stranu.

Čenselor je 2017. godine potpisao novi ugovor, ali je zbog ozbiljnog problema sa vratom objavljeno da mu je karijera ugrožena. Verovalo se da ima nadljudske sposobnosti i da je Supermen modernog sporta, ali je ipak samo ljudsko biće od krvi i mesa.

Objava da će možda ostati paralizovan šokirala je sve ljubitelje sporta, a njegova kičma i ukočenost vrata bile su previše čak i za Kema Čenselora koji je pre novca i karijere odabrao zdravlje i svoj život i okončao karijeru.
 


Treći čovek koga danas kratko predstavljamo iz ove "Pepeljuge" surovog sporta kakav je američki fudbal je igrao osamdesetih godina prošlog veka.

Bio je pik osme runde kada su ga Čikago Bersi birali sa 203. pozicije 1983. godine, a dobili su "Pukovnika" Ričarda Denta!

Ričard Dent je već na prvom treningu pokazao da je Majk Ditka napravio najbolji mogući izbor na draftu i u toj sezoni odigrao apsolutno svaku utakmicu uz tri u startnoj postavi.

Na poziciji desnog enda je 1984. godine igrao po prvi put od starta i imao čak 17,5 sekova – rekord njegove veličanstvene karijere, a to je bio i rekord u NFL sezoni.

Godinu dana kasnije je imao 17 sekova i imao period od 8 godina sa 10 i više sekova, a u svih deset je imao minimum 8,5 da bi sve došlo na svoje mesto 1986. godine.

Dent je bio lider odbrane Bersa, čuvenih "Monsters of Midway" i 1986. godine su u Superbolu "pregazili" Nju Ingland Patriotse rezultatom 46:10 i postali šampioni!

Jedina titula u Superbol eri je doneta na krilima odbrane, a MVP Superbola bio je niko drugi do Ričard Dent kao kapiten i predvodnik odbrane za koju će mnogi reći da je bila najbolja svih vremena.

Dent je protiv Patsa imao tri obaranja, 1,5 sekova i dva puta je protivnike naterao na fambl (izgubljenu loptu).

Karijeru je završio kao jedan od najboljih igrača svih vremena, sa dve šampionske titule (jednu sa Bersima uz MVP finala i jednu sa San Franciskom 1995.) i od 2011. godine je član Kuće slavnih.
 


Koga biste vi ubacili? Ko je bio Vaš heroj zbog koga ste počeli da pratite sport i neko ko je iz senke zavladao ovim sportom?

Kurt Vorner je neko ko svima prvi padne na pamet, čak je u isto vreme i igrao u NFL Evropi kada je Džejms Herison bio tamo.

Tom Brejdi je sigurno tu, a u modernom NFL (trenutnom) Brok Pardi je bio poslednji pik na draftu i napravio impresivnu karijeru...

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Dosta je bilo izvinjenja"

Tokom poslednjih 20 godina Zakerberg i Facebook prošli su kroz brojne uspone i padove, a zbog jedne stvari osnivač ove kompanije naročito žali.

Zimo

13:30

3 h

Novo Sport Video Menu