Nova vest
Ekipni sportovi 13

18.8.2024.

11:20

Tragična sudbina Čikaga – da li je kletvi došao kraj?

Čikago Bersi imaju novog igrača, Kejleba Vilijamsa, u koga polažu velike nade.

Stefan Nikolić
Tanjug/AP Photo/Charles Rex Arbogast

Čikago Bersi su na prethodnom NFL draftu sa prve pozicije birali kvoterbeka Kejleba Vilijamsa i očekuje se da on bude u startnoj postavi već od prve nedelje.

U predsezoni se Kejleb jako dobro pokazao i bivši student USC univerziteta je vodio ekipu do dve pobede u predsezoni i pokazao naznake dobre igre.

Ne treba se previše vezivati za igre u avgustu, kako kažu NFL poznavaoci: Ako si dobar u predsezoni, to nije ništa posebno – ako si loš, onda jeste.

Kejleb je makar pokazao da nije loš, a u sezoni koja je pred nama imaće veoma zanimljivo hvatačko jezgro koje čine: Di Džej Mur, Kinan Alen i Rom Odunze (9. pik sa ovog drafta, bivši student Vašingtona), a na poziciji tajt enda tu je Kol Kmet.



Bilo kako bilo, kvoterbek je najvažnija pozicija u svakoj NFL ekipi i od njega počinje svaki dobar napad i uglavnom timski uspeh zavisi od njega i njegovih igara.

Svaka ekipa u ligi je imala kvoterbeka koji je bacio makar 4.000 jardi (ekvivalent za 250 jardi na 16 utakmica u sezoni). Osim jedne... Osim Čikago Bersa.

U nedavnim sezonama Čikaga, videli smo neuspešne pokušaje sa Mičelom Trubiskim i Džastinom Fildsom na poziciji kvoterbeka, pa se sve nade sada polažu u Kejleba Vilijamsa.

Kroz istoriju su imali 84 kvoterbeka koji su počeli makar jednu utakmicu, a najuspešniji je igrao u eri Drugog svetskog rata, od 1940. do 1948. godine i u pitanju je Sid Lakmen.

U eri pre Superbola, Čikago Bersi su imali uspešan niz i osvojili čak osam šampionskih titula kada su vođe napada bili Ed Braun pa zatim Bil Vejd i to je sve bilo  od 1920. do 1963. godine.




Od 1968. do 1983. godine su menjali trenere i kvoterbekove "kao čarape" i sve do dolaska Voltera Pejtona plej-of je bio misaona imenica.

Baš tada su draftovali Džima Mekmahona, kvoterbeka sa BYU koji je izgledao i ponašao se lik iz akcionog filma i verovalo se da će biti spasilac posrnulog Čikaga.

On se svađao sa trenerima, menjao akcije na svoju ruku i zapravo igrao veoma dobro, bio ruki godine i ispred njega po rejtingu bili samo žive legende Den Marino i Džo Montana.

U tom periodu smo imali jednu od najdominantnijih odbrana ikada, Čikagove "Monsters of Midway" koju su činili Majk Singlteri, Ričard Dent, Den Hempton, Stiv Mekmajkl, Ron Rivera...

Realno gledano, ko god da je bio kvoterbek Bersi bi pobeđivali na leđima neverovatne odbrane. Kada se Džim Mekmahon povredio i umesto njega zaigrao Stiv Fuler i na pet utakmica vodio tim do 4 pobede uprkos lošim partijama.

Primera radi, 1985. godine su Bersi u plej-ofu dozvolili deset poena na tri utakmice! Na dominantan način su osvojili Superbol i u sezoni kasnije imali skor 14-2.



Obratite pažnju na ovaj podatak: U jednom periodu 1985. i 1986. godine su imali neverovatan niz od 24 pobede i samo 1 poraz!

1986. godine su imali 4 različita kvoterbeka koji su imali duplo više prodatih lopti nego kompletiranih dodavanja i pas rejting im je bio na samom dnu NFL-a.

Majk Tomčak je bio glavni kvoterbek i bacio tek 2 tačdauna uz 10 intersepšna! Ekipa sa njim je imala 7 pobeda i nijedan poraz.

Džim Mekmahon je posle titule došao sa 12 kilograma viška na trening kamp i naljutio sve u redovima Bersa, a povrede su ga uništile te sezone pa je Dag Fludi bio starter za Berse u prvom meču plej-ofa.


Vašington Redskinsi su ih pobedili rezultatom 27:13 i najavili krah Čikago Bersa koji su mogli da budu najbolji tim svih vremena, ali zbog loše situacije sa kvoterbekovima to nikada nisu uspeli.



Mekmahon je 1988. godine trejdovan i postao prvi šampionski kvoterbek u istoriji koji je trejdovan u najboljim godinama (zapravo, prvi ikada koji je oteran iz ekipe pre 30. godine).

"Sve je počelo 1986. godine kada sam povredio rame, a niko mi nije verovao da sam povređen. Nisam smeo da igram i od tada je sve krenulo nizbrdo", rekao je Mekmahon.

Džim Harbau je potom postao kvoterbek Bersa, ustalio se na mestu startera 1990. i 1991. godine i dok su Bersi imali jednu od najboljih odbrana lige.

Majk Ditka posle 11 godina napušta klupu Bersa te 1992. godine, a Džim Harbau odlazi u Baltimor Koltse 1994. godine gde je igrao mnogo bolje i predvodio ligu po jardima i rejtingu.

Delovalo je da su Čikago Bersi 1995. godine pronašli dijamant u Eriku Krameru. Nedraftovanom kvoterbeku koji je bacio 3.800 jardi i 29 tačdauna naspram 10 intersepšna što je najbolji učinak u istoriji Bersa!

Čikago nije ušao u plej-of, ali je bilo mnogo nadanja koja su jako brzo bila ugašena pošto se Kramer povredio, igrao jako malo, a kada bi stigao na teren partije nisu bile ni blizu onima koje je pružao 1995. godine.

Na NFL draftu 1999. godine su Čikago Bersi birali Kejda Meknauna sa 12. pozicije, levorukog kvoterbeka UCLA koji je bio najlošiji izbor drafta i bio katastrofalan igrač koji je 2000. godine napustio Berse.



Baš te 2000. godine, Bersi su birali jednog od najboljih lajnbekera ikada: Brajana Urlahera koji je nosio ekipu i ponovo je odbrana bila jedini dobar deo tima, da bi 2006. godine u startnu postavu ubacili kvoterbeka Reksa Grosmana u nadi da će se nešto promeniti.

Loše je igrao od 2003. do 2006. godine, a nju je završio katastrofalnom partijom protiv Grin Beja gde je imao 2/12 u dodavanjima uz 3 bačena intersepšna i samo 33 osvojena jarda.

Bersi su imali 13 pobeda i 3 poraza uz sjajnu odbranu trčanje i živu legendu Devina Hestera koji je pantove vraćao kao na video igrici.

Pre 2007. godine je Grosman imao 20 intersepšna i najavio da će biti mnogo bolji, a onda bacio još 10 u tri utakmice pa potom dobio otkaz dok je poziciju pokrivao Kajl Orton te 2008.

Džej Katler je krajem godine zatražio trejd iz Denver Bronkosa i Pro Bol kvoterbek, jedan od najboljih u ligi, postao je novi igrač Čikago Bersa i najbolji još od anonimnog Erika Kramera!

Nova nada, nova era, franšizni kvoterbek koji treba da nosi ekipu. Džej Katler, Met Forte, Džoni Noks, Devin Hester i Greg Olsen bili su glavna imena u napadu i jasno je da to nije Bog zna šta.

Odbrana predvođena Urlaherom, Aleksom Braunom, Tomijem Herisom, Lensom Brigsom, Denijelom Meningom, Čarlsom Tilmanom i ostalima važila za top 5 u ligi.



Noks je imao najviše jardi hvatanjem, a Hester iz vraćanja lopte bio najopasniji,  a Katler bio najviše puta sekovan u ligi pa su se stručnjaci pitali kako uopšte hoda normalno posle toliko primljenih udaraca.

Usledila je 2010. godina, kada je Džej Katler "zapalio" Dalas Kaubojse, Grin Bej Pekerse i Njujork Džetse pa predvodio Berse do 11 pobeda i prvo mesto u NFC Sever diviziji.

Katler je bacio 3.274 jarda, 23 tačdauna i 16 intersepšna i bio na 17. mestu u ligi...

Najbolje je sačuvao za plej-of protiv Sijetl Sihoksa. Tu utakmicu su Bersi dobili rezultatom 35:24, a Katler je bacio 4 tačdauna bez intersepšna.

Ovo Bersi nikada nisu imali – pobedu u plej-ofu na krilima kvoterbeka, a ne odbrane. Ono što je kod nas "večiti" derbi Partizana i Crvene zvezde, to je u NFL derbi Grin Bej Pekersa i Čikago Bersa.

NFC finale je donelo upravo duel Pekersa i Bersa i Grin Bej je "ugasio" Katlera i na poluvremenu imao 14:0, pa je sredinom treće četvrtine Katler ostao na klupi i Kolins završio utakmicu.



Čikago je izgubio, kvoterbek sedeo na klupi, a svi su bili besni na trenera Lovija Smita i Džeja Katlera, pogotovo neki bivši i trenutni igrači, a onda... Onda smo saznali da je Katler povredio koleno i da nije mogao da igra.

Govorili su da je Džej Katler talentovan igrač, ali da nije vođa i da je zbog toga loš kvoterbek. On je igrao za Berse do 2016. godine kada je dobio otkaz.

Doveli su Majka Glenona, rezervnog kvoterbeka Tampe uz Marka Sančeza čije su najbolje godine prošle i... Miča Trubiskog.

Podsetimo, Bersi su trejdovali da sa treće pozicije dođu na drugu i biraju Trubiskog, kvoterbeka sa Severne Karoline. Trener Džon Foks nije znao za ovo sat vremena pre drafta i očekivao je drugačiji plan i draftovanje Solomona Tomasa ili Lenarda Furneta.

Ipak, Bersima je bio neophodan kvoterbek i Trubiskog su birali pre Patrika Mahomsa i Dešona Votsona, a tu je bio i sejfti Džamal Adams, raning bek Kristijan Mekefri, kornerbek Maršon Letimor, Marlon Hamfri, Tredevijus Vajt, def. linijaš Džonatan Alen...

Majk Glenon je bio starter na prve četiri utakmice i bio jako loš, pa je Trubiski preuzeo uzde i bio manje-više isti da bi sa Metom Nagijem 2018. godine Trubiski u RPO (trčanje ili pas, kvoterbek odlučuje u trenutku šta se igra) napadu pokazao napredak.

Trubiski se jako dobro kretao iako nije mogao da pogađa hvatače kako je hteo, da bi Bersi 2018. godine imali šokantnih 12 pobeda i posle velike drame izgubili od Filadelfija Iglsa rezultatom 16:15 kada ih je porazio Nik Fols i potom osvojio Lombardijev trofej i šampionski prsten.

Bersi su izgubili kada je kiker Kodi Parki pogodio "stativu" u poslednjoj sekundi... Tragičan poraz tragične franšize...





Već 2019. godine su skauti uradili posao i Trubiski više ništa nije mogao, tim je doveo Kalila Meka i imao top5 odbrana, a onda je Trubiski izgubio startnu poziciju od Nika Folsa pa potom je dobio i otkaz.

Bersi su se vratili na NFL draft i 11. pikom 2021. godine izabrali Džastina Fildsa sa Ohajo Stejta. Ni ovo nije bilo kako treba, Filds je imao čak 11 intersepšna uz nekoliko fambl izgubljenih lopti, pa je Met Nagi dobio otkaz.

Filds je 2022. godine bio solidan, a ostatak tima katastrofalan. Filds nije mogao pasom da uradi ništa dok je trčanjem bio najbolji u ligi – prava frustracija.

Džastin Filds je 2023. godine ostao bez posla u Čikagu i otišao je u Pitsburg, a Čikago Bersi izabrali su Kejleba Vilijamsa sa prve pozicije.

Od 1992. godine su imali 38 različitih kvoterbekova na startnoj poziciji i Kejleb Vilijams će biti 39. i trebaće mu sva sreća ovog sveta da se pokaže u pravom svetlu, a svima je jasno da je dovoljno talentovan za tako nešto.

Bersi imaju jako dobru odbranu predvođenu Montezom Svetom, sjajne hvatače sam već pomenuo, pa ćemo videti kako će se sve uklopiti.

Ono što treba "slomiti" je kletva. Čikago Bersi su pod kletvom čirlidersica (mnogi navijači kažu) jer su jedan od 8 timova koji nema plesnu grupu, a otkako je ista rasformirana nisu mogli da osvoje šampionsku titulu.

Nema titule, malo je uspeha i kvoterbekovi su bili veoma loši izuzev jednog Džeja Katlera koji je zablistao na kratko, ali ni on nije mogao do magične brojke od 4.000 jardi.

Da li je kletvi došao kraj? Da li će Kejleb Vilijams podići Čikago Berse iz pepela?

 

Podeli:

Komentari 13

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu