Nova vest
Borilački sportovi 7

11.8.2024.

19:10

Butala Kovačić za B92.sport: "Ma, Aleksandra je najbolja – verujte mi!"

Posle prospavane noći, suza na licu Aleksandre Perišić i njenog trenera Petre Butale Kovačić više nije bilo.

Dejana Popović
OKS/Ivica Veselinov

Iako još uvek nisu u potpunosti svesne šta su napravile u Parizu osvajanjem olimpijskog srebra u tekvondu, učenica i učiteljica polako bivaju svesnije tog uspeha.

"Prespavale smo, ali mislim da će na biti potrebno još koji dan da shvatimo šta smo zapravo uradile. Te suze su bile rezultat svega. Konačno se završilo sve za što smo radile. Ne samo par meseci ili par godina, nego praktično ceo život. I meni i njoj su prve Igre. I stvarno smo ciljale nekako na najvišu stepenicu", rekla je Petra Butala Kovačić za B92.sport.

Veoma emotivno je bilo u Velikoj palati kada je Mađarica Vivijana Marton pobedila 22-godišnju srpsku takmičarku, koja nije mogla da se pomiri sa porazom u finalu.


Plakala je Perišić, a plakala je Petra, nekadašnja hrvatska tekvondistkinja, koja već sedam godina nagleda Aleksandrin rad u TK Azija.

"Kad sam videla nju da plače, počela sam i ja, a ona je nastavila da plače kad je videla mene u suzama. I nekako uvek će ostati taj žal za zlatom, ali mislim da je ovo tek jedan super početak i da će  Aleksandra, i jedna nova mlada generacija koja stasava, u Los Anđelesu učiniti jako velike stvari. Na tome radimo, tome se nadamo i tome se radujemo".

Profimedia

Petra ističe da pristiska pred finale nije bilo.

"Stvarno smo odlučili ući u to finale sa stavom 'hajde uživaj, došla si tu gde jesi". Nismo još uvek sele i  da analiziramo borbu, pustila sam je da uživa, zaslužila je da se slika i vidi Pariz. Treba dati nekoliko dana bez da se  adi analizira, već samo da se uživa. Verujte mi, mnogo smo radile za ovo. I niko, osim baš onih nama najbližih ljudi, ne zna kroz kakve smo sve strašne stvari prošle da bi došle do ovde. I mislim meni je jasno da ljudi koji se ne bave sportom i koji nikad nisu izašli na neko borilište ne mogu razumeti u tom trenutku kad izgubiš finale, pa ti se sruši ceo svet i ne mogu razumeti emocije. Daleko od toga da sam ja razočarana njome, Bože sačuvaj. Najponosnija na svetu i srce mi je naravno puno. Obe smo tako malo perfekcioniste", kaže Butala Kovačić kroz osmeh.

Ona je dodala da je konekcija borca i trenera veoma važna i da je to jedan od preduslova za bilo kakav uspeh i cilj. 

"Zato što i ona i ja znamo koliko smo zaista dale sebe. Ovo jeste individualni sport, ali mislim da je time viša ta konekcija sa trenerom i da je jako važna. Aleksandra i ja mesece provodimo na drugim kontinentima, u drugim državama same i prosto zavisimo jedna od druge i apsolutno naravno da mi nije razočarala i ona to zna. Bilo je baš mnogo emocija i da se zna niko nikog nije razočarao. Ponosne smo jedna na drugu do neba, ali treba nam par dana samo da malo sumiramo utiske".

OKS/Ivica Veselinov

Petra nam je ispričala i kako je motivisala Aleksandru.

"Uvek sam joj govorila, ti si najbolja na svetu, veruj mi, ti to možeš. I stvarno, to je istina. Ona je osvojila srebro, ali verujte mi, ona je zaista od tih 16 najbolja. Ne samo po mom mišljenju, nego i drugi dele to mišljenje. Radimo dalje i jako smo srećne i zadovoljne i mislim da još veće stvari nas čekaju u budućnosti".

Srpski tekvondo je nastavio lepu tradiciju osvajanja medalja na OI, od Londona 2012. do Pariza, osvojeno je pet medalja - dva zlata, dva srebra i jedna bronza,.

"Baš sam razgovrala sa Galetom (Dragan Jović, prim. aut) o tome da je tekvondo na poslednje četiri OI turnira imao četiri ulaska u finale i to je stvarno jako, jako velika stvar. Baš mi je drago da nismo razočarali i da smo došli do tog finala. Nadam se da smo ljudima dali razlog da budu sretni".

Za Butalu Kovačić odmora nema, jer kako kaže, od utorka počinje misija Los Anđeles 2028.

"Radimo dalje, u ponedeljek ćemo kući, već utorak sam u dvorani, Aleksandri ću dati malo pauze, ali tu su sjajne nove generacije kojima je potrebna pomoć, tako da za mene nema odmora. Došlo je do nekih promena, imamo novi sistem bodovanja, sledeće dve godine se ne boduju za Los Anđeles, ali onda one druge dve pred Igre se boduju. Utorak se vraćam u dvoranu i krećem sa projektom LA, vreme brzo polazi", poručila je Butala Kovačić.

B92.sport

Podeli:

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu