Nova vest
Borilački sportovi 2

23.10.2024.

10:40

Viktor je budućnost MMA – Srbin napada svetski tron FOTO

Srpski borci spremni su za Svetsko prvenstvo u Taškentu!

Izvor: Pavle Janković

Privatna arhiva

Nakon izvanrednog uspeha mlađih kategorija na Evropskom prvenstvu u aprilu, sada je red na naše seniore da se dokažu na najvećoj svetskoj sceni.

Od 5. do 11. novembra, Taškent, prestonica Uzbekistana, biće domaćin Svetskog prvenstva, gde će srpski tim pokušati da nadmaši dosadašnje uspehe.

Na Evropskom prvenstvu u mešovitim borilačkim veštinama (MMA) u Beogradu početkom godine, u kategoriji do 70kg, Viktor Janković je u  osmini finala na spektakularan način nokautirao Estonca.

Taj nokaut je bio nokaut turnira. Međutim, četvrtfinale Janković nije dočekao zbog teške povrede desne noge koju je u međuvremenu zalečio, iako je naciljao jednu od medalja.

Nije mu bilo lako jer je navikao samo na pobede – Janković je četvorustruki šampion Srbije, dvostruki šampion Balkana i dvostruki internacionalni šampion u MMA.

Sledećih gotovo pola godine Janković je trenirao jače i jače i napredovao je u svim aspektima MMA.

Privatna arhiva

Srpski tim u Taškentu

Juniori (muškarci):

  • Ivan Stojković (bantam 61,2 kg)
  • Petar Markovski, Viktor Janković (laka 70,3)
  • Stevan Đurđević (superlaka 74,8 kg)

Juniorke:

  • Anastasija Rajković (muva 56,7 kg)

Seniori:

  • Uroš Perić (pero 65,8 kg)
  • Aladin Ibrović (laka 74,8 kg)
  • Dževad Baltić (poluteška 93 kg)

Povredu je iskoristio kao motivaciju da bude još bolji, kao gorivo za napredovanje, kao eliksir uspeha, da iz sebe izvuče najbolje i na SP dostigne svoj maksimum.

Deluje da je Viktor spremniji nego ikad, a mi smo imali priliku da kratko porazgovaramo s njim pred poslednje pripreme za ovaj skup najboljih svetskih amaterskih MMA boraca.

"Najveća čast za svakog sportistu je da nosi državni grb, te se i ja tu ne razlikujem. Motivacije ne nedostaje, pogotovo posle gorkog utiska u ustima posle povrede u Beogradu, mom gradu. No idemo dalje, sama prilika da predstavljam državu je najveća moguća čast. Ja sam vaspitavan da prvo pitam šta mogu da učinim za državu, te da ništa ne tržaim za uzvrat", počeo je razgovor beogradski 19-godišnjak.

Na pitanje u kakvoj je formi Viktor kaže: "U vrhunskoj".

"Pripremam se više od pola godine. Radim na sebi svakodnevno. Uživam u malim naprecima, jer oni zajedno kroz amplitudu vremena daju veliki napredak. Takođe se trudim da kontrolišem emocije i da iz sebe izvučem maksimum na svakom treningu, svakog dana, svake nedelje, meseca... Selektor reprezentacije Savo Lazić mi obilato pomaže i on je najzaslužniji za moj napredak. Takođe bih spomenuo i Vasu Bakočevica koji takođe u našem klubu 'Fight Company' važi za čoveka koji baš mnogo pomaže i radi sa nama mladim borcima. Na kraju, hvala svim sparing partnerima i kolegama iz kluba".

Kako tinejdžer koji toliko puno trenira provodi svoje slobodno vreme, a njegov odgovor će mnoge iznenaditi: "Čitam!"

Visoka očekivanja

Srpski tim je od 2022. godine ostvario impresivan niz od 16 osvojenih medalja na međunarodnim takmičenjima, među kojima su svetska i evropska prvenstva.

"Čitam japansku filozofiju samuraja, sveobuhvatnog ratovanja, meni je lično fascinantno da je neko pre gotovo hiljadu godina proživljavao ono što ja proživljavam danas. Borbe japanskih samuraja bile su vrlo surove, pobeđivala je veština, branila se čast i nije bilo prava na grešku. Nivoi do kojih su uspešni samuraji analizirali sve oko sebe me prosto fascinira. Oni nisu imali prava na grešku. Akcenat su stavljali na preciznost, tehniku i brzinu, nešto što je vrlo moguće upotrebiti i u mom sportu. Trudim se da pored tela razvijam i duh i intelekt", kaze mladi MMA borac.

Viktor se sprema da strelu svoje veštine ispali jako visoko u Uzbekistanu.

"Svetsko je prvenstvo, konkurencija je surova, svi su spremni, odlučivaće nijanse. Ipak, vođen ljubavlju prema otadžbini i čašću koju osećam u grudima jer branim boje svoje zemlje, oslanjajući se na minuli rad i more znoja koji sam ostavio u sali, te zbog jake vere koju osećam, osećam mir i siguran sam da šta god da se desi, da sam dao maksimum svojih mogućnosti i to mi omogućuje da žadrzim mir i dostojanstvo kao borac i kao čovek. Neka bude volja Božja", zaključuje Viktor, čije je ime znamenje – Pobednik!

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Vožnja i štednja – da, moguće je!

Bliže nam se hladniji meseci, a to znači i više vremena provedenog u kolima, putovanje za praznike i zimski odmori. Gorivo je stavka koja prilično utiče na kućni budžet, pa je zato odlična vest da vožnjom zapravo možete i da uštedite!

B92.net

12:43

1 h

Novo Sport Video Menu