Nova vest
Borilački sportovi 23

1.9.2024.

23:44

Skandal u Sarajevu – u dvorani "Srbija" puštena himna tzv. Kosova

Na Balkanskom prvenstvu u džudou, koje se održava u Istočnom Sarajevu, učestvuje oko 150 takmičara, a između ostalih i onih sa tzv. Kosova.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Hybrid Gfx/ Shutterstock

Upravo zbog njihovog učešća nema džudista iz Srbije, a ironično, dvorana u kojoj se održava nadmetanje zove se "Srbija" i nalazi se baš na Trgu "Srbija".

Zbog toga je krajnje paradoksalno da je baš tu intonirana himna Kosova, što samo po sebi predstavlja svojevrstan skandal.

Tim povodom se saopštenjem oglasio i Džudo savez Republike Srpske.

"S obzirom da je glavni problem na održanom prvenstvu Balkana za seniore intonacija himne i učestvovanje reprezentacije (tzv.) Kosova dužni smo dati pojašnjenje javnosti. (Tzv.) Kosovo je stalna članica Evropske, Svetske džudo federacije kao i Međunarodnog Olimpijskog komiteta i kao takvi stekli su pravo učešća na svim takmičenjima u organizaciji gore navedenih institucija. Organizator Međunarodnog takmičenja dužan je da se strogo pridržava pravila koje je naložila Evropska i Svetska džudo federacija. Ukoliko se prekrši pavilo od strane navedenih institucija organizator takmičenja kao i savez suočiće se sa rigoroznom kaznom koja može biti i isključenje iz Evropske i Svetske džudo federacije što bi bilo pogubno za sport i sportiste Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Džudo savez Republike Srpske i Bosne i Hercegovine upoznaće Evropsku i Svetsku džudo federaciju i tražiti da se incijatori svih negativnosti na prvenstvu Balkana za koje imamo dokaze sankcionišu jer su naneli nemerljivu štetu najuspiješnijem sportu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine", stoji u saopštenju.

Podeli:

Komentari 23

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Dosta je bilo izvinjenja"

Tokom poslednjih 20 godina Zakerberg i Facebook prošli su kroz brojne uspone i padove, a zbog jedne stvari osnivač ove kompanije naročito žali.

Zimo

13:30

3 h

Novo Sport Video Menu