Nova vest
Borilački sportovi 1

2.8.2024.

18:10

Mađari pisali MOK-u pred meč svoje bokserke sa kontroverznom Alžirkom

Alžirska bokserka Iman Helif, kojoj osporavaju pol, u centru je pažnje i dan nakon što je praktično iz jednog udarca prošla u četvrtfinale takmičenja.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/John Locher

Ona je tako savladala Anđelinu Karini, ali je za deo javnosti to bila neravnopravna borba dva pola. Jačeg i slabijeg.

U jeku te polemike Mađarica Ana Luka Hamori se sprema za subotnji okršaj u ringu sa Alžirkom, najvaljuje žestok otpor, ali Mađarski olimpijski savez čini sve da do tog duela uopšte ne dođe. 

Sa te adrese pisano je MOK-u.

Lajoš Berko, član Olimpijskog saveza Mađarske, kaže da je upućeno pismo MOK-u u kojem se traži da se preispita odluka da se dozboli Alžirki takmičenje na turniru.

"Veoma mi je žao što je došlo do skandala i što moramo da razgovaramo o temi kojoj nije mesto u sportu. Ovo je neprihvatljivo i skandalozno", rekao je Berko i dodao:

"Takođe i Bokserska asocijacija Mađarske deli naše ogorčenje i traži od MOK-a da preispita svoju odluku, koja je dozvolila sportistkinji da uđe u sistem takmičenja koji je prethodno bio zabranjen na svetskim prvenstvima (Međunarodne bokserske asocijacije)", rekao je Berko.

Inače, pored Helif, još jednoj bokserki koja se takmiči na Igrama u Parizu, bilo je zabranjeno učešće na Svetskom prvenstvu 2023.

U pitanju je Lin Juting iz Tajvana, o kojoj smo takođe pisali, koja se takođe plasirala u četvrtfinale.

Obe pomenute bokserke diskvalifikovane su sa Svetskog prvenstva 2023. nakon što su pale na testovima utvrđivanja pola.

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu