Nova vest
Auto-moto 11

8.9.2024.

14:44

Kiša, spektakl i drama kao na filmu: Martinova katastrofa, Markes pobedio ispred Banjaje

Španski vozač Mark Markes pobedio je u MotoGP trci za VN San Marina u Mizanu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/DANILO DI GIOVANNI

Aktuelni lider u MotoGP šampionatu Horhe Martin pobedio je u sprint trci u subotu i učvrstio svoju poziciju broj 1 pre početka trke u nedelju, kao da je znao...

Kiša je počela da pada u prvoj trećini trke i prvi je "platio" Franko Morbideli koji je proklizao i izgubio treću poziciju pa posle pada završio trku već u sedmom krugu.

Rasplet događaja je bio kao na filmu, kiša je pala i naterala Horhea Martina da ode u boks i promeni motocikl na gume za kišu i prvi je rizikovao što mu se nije isplatilo.
 


Frančesko Banjaja je na klizavoj stazi ostao prvoplasirani, a drugo mesto je umesto Martina preuzeo Mark Markes, dok je Martin pao na 15. poziciju i sačuvao prednost, ali je smanjena na samo dva poena.

Markes pokazuje da je šampionski vozač i obilazi Banjaju pred početak devetog kruga za veliki spektakl i Martin je mogao da mu čestita jer je razlika između njega i Peka sada sedam bodova.

U desetom krugu je Martinova katastrofa produbljena jer se vratio u boks po motocikl sa gumama za suvo pa je jasno bilo da od njegovog povratka nema ništa.

Mark Markes je demonstrirao silu! U 20. krugu je vozio nestvarnih 1:31.564 za najbrži krug trke! Banjaja je pokušavao da obiđe Markesa, ali je bio sporiji i nije smeo da rizikuje da ne bi pao sa motocikla i sve bacio u vodu.


Enea Bastijanini je bio trećeplasirani, ali se dovoljno odmakao Aleksu Markesu, Džeku Mileru, Fabio Kvartararu i ostalima koji su vodili izuzetnu bitku za 4. mesto.

Horhe Martin je imao muku da zadrži 15. poziciju od Maverika Vinjalesa koji je silno želeo taj jedan bod i poslednje mesto među boljim rezultatima.

Markes je na Gresiniju pobedio u Aragonu na prošloj trci i sada je uspeo da ponovi fenomenalan rezultat, pobedi Frančeska Banjaju i trijumfuje u San Marinu, dok je treći bio "Beštija" Enea Bastijanini.

Lider šampionata Horhe Martin sada ima samo dva boda prednosti u odnosu na Banjaju, ali je izvukao maksimum iz trke u kojoj je Pramak povukao katastrofalan potez i skupo ga je to koštalo, 19 poklonjenih bodova.


Da nas očekuje neverovatno uzbudljiva sezona odavno je bilo jasno, ali je trka na stazi Mizano postala ta koja može da odluči pitanje šampiona 2024. godine i dugo će se ovo pamtiti.

Pamtiće se Pramakova katastrofa, Martinovo ugrožavanje šampionske titule, Banjajina nemoć protiv Markesa koji je na Gresiniju izgledao kao na Hondi u najboljim danima.

Posle tri godine je pobedio prvi put u Aragonu, a sada je došao do 87. pobede u karijeri i pokazao da je jedan od najboljih svih vremena.
 

Podeli:

Komentari 11

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

8 h

Novo Sport Video Menu