Nova vest
Auto-moto 3

1.9.2024.

14:45

"Jezivi" incident Banjaje i Markesa – "zakuvala" se borba za titulu VIDEO

Španski vozač Mark Markes pobedio je na trci VN Aragona u Španiji.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Screenshot/X

Jako loš start Frančeska Banjaje i izgubio je čak pet pozicija pošto su ga "pojeli" rivali, a Horhe Martin se popeo na treće mesto i zapretio Peku i njegovoj liderskoj poziciji u MotoGP šampionatu.

Pedro Akosta je napokon dobro počeo i zadržao mesto broj dva na svom Gas Gas motociklu, a na kraju drugog kruga je šestoplasirani Migel Oliveira izleteo sa staze i završio trku...

Spektakularna borba Akoste i Martina je viđena već u trećem krugu, dok je Aleks Markes iskoristio ovu bitku i napao obojicu da bi na izlasku iz 15. krivine kao pobednik za 2. mesto izašao Pedro Akosta.
 


Rizikovao je Martin, dao sve od sebe da obiđe Akostu i na kraju uspeo da se odlepi na preko jedne sekunde, dok je Mark Markes uspeo da se odvoji i brzo stekao čak dve sekunde prednosti.

Nakon toga smo ušli u nešto mirniji deo trke, nije bilo promena u pozicijama dok je Fabio Kvartararo otišao preširoko, napravio grešku i izleteo sa staze pa završio trku.

Potom smo u 9. krugu videli grešku Franka Morbidelija koji ide široko i "otvara vrata" Banjaji pa Peko dolazi do pete pozicije dok je Martin ostao iza Markesa, a Mark samo povećava razliku i vozi kao nekada!

Banjaja se "zalepio" za leđa Akosti, ali se Binder isto tako "zalepio" za Banjaju. Pedro se fantastično branio na kočenju, davao sve od sebe i u 12. krugu se Banjaja popeo na poziciju 4 i zapretio Aleksu Markesu.
 

EPA-EFE/Javier Cebollada



Ovo je za Banjaju značilo da se otvara bitka za pobedničko postolje što bi za aktuelnog šampiona bilo ravno pobedi kada se pogleda ceo vikend i način na koji je vozio.

Na osam krugova pre kraja je Mark Markes imao oko 4 sekunde prednosti u odnosu na Horhea Martina, dok je Aleks Markes bio na mukama u borbi sa Frančeskom Banjajom.

Katastrofalna situacija i jezivi incident smo videli u 19. krugu između Aleksa Markesa i Frančeska Banjaje. Sudar na kočenju, ni jedan ni drugi vozač nisu hteli da puste gas i obojica su izletela sa staze.

U jednom momentu je Banjaja bio zarobljen ispod dva motocikla dok je klizio po asfaltu i šljunku, a nakon udarca u zaštitnu ogradu je Pramak Dukati Aleksa Markesa zapaljen i ekipa je reagovala pa ga ugasila.


Na kraju je pobedio Mark Markes i napravio veliku razliku, a ovo je pobeda koju je Mark ostvario posle 1.043 dana!

Iza njega je trku završio Horhe Martin koji sada ima 23 boda manje od Peka Banjaje i "zakuvao" je trku za šampionsku titulu u 2024. godini.

Treći je bio Pedro Akosta, a potom slede Binder, Bastijanini, Morbideli, Diđanantonio, Beceki, Rins i Džek Miler koji kompletira desetu poziciju na Aragonu.

 


 

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu