Nova vest
Auto-moto 2

21.10.2024.

11:57

Noris ljut na stjuarde: "Kazna mi ubila šampionske nade" VIDEO

Lando Noris rekao je da je kazna koju je dobio na Velikoj nagradi SAD u Ostinu "ubila momentum njegovih šampionskih nada".

Izvor: BBC

Profimedia

Vozač Meklarena je dobio kaznu od pet sekundi jer je pretekao Maksa Ferstapena na nepropisan način, odnosno jer je izašao sa staze i stekao prednost.

"Za mene je pogrešno ono što je Maks uradio, a to je da brani svoju poziciju tako što je izašao sa staze i efikasno zadržao svoju poziciju. Preterano se branio i napravio grešku i od toga profitirao. Morao sam da izađem sa staze. Nemoguće je da ljudi znaju da li sam mogao da stignem na stazu ili nisam, stoga ne možete da upravljate takvim stvarima", rekao je Noris.

Ova kazna je omogućila Holanđaninu da stigne do trećeg mesta, te poveća prednost u odnosu na Norisa u generalnom poretku na 57 bodova.

"Imam mišljenje o tome, ali ne moram ovde da ga kažem. Puštam stjuarde da rade svoje", naveo je trostruki svetski šampion, "Na svašta se žale u poslednje vreme, ali su pravila veoma jasna. Ne možeš da prestižeš van bele linije. I meni se to dešavalo u prošlosti".

Njih dvojica su već na startu trke imali jedan kontroverzan incident, u prvoj krivini, kada ga je Ferstapen napao sa unutrašnje strane i naterao ga da ode široko, a taj potez je obojicu koštao pozicije za borbu sa Šarlom Leklerom za pobedu.

Noris je veći deo trke gledao u leđa Ferstapenu, ali mu je sjajna strategija donela prednost u gumama pa ga je obišao 12 krugova pre kraja.

Dva rivala su provela narednih osam krugova boreći se, ponekad vozeći rame uz rame, sve dok Noris nije pokušao da iskoristi najbolju priliku koju je dobio.

Prešao je na spoljnu liniju u 12. krivini dok je Ferstapen branio unutrašnju. Oba bolida su izletela sa staze na izlazu i Noris se našao ispred.

Ferstapen se odmah požalio da ga je Noris prestigao van staze, što nije dozvoljeno.

"Za mene je to ishitrena odluka. Oni ne čuju i ne razumeju naše argumente, što bi trebalo da urade posle trke. Oni samo žele da donesu odluku u tom trenutku kako ne bi menjali bodove, podijume i slične stvari", rekao je Noris.

"Ali oni ne čuju ni moju stranu, ni mog tima, ni Maksovu, što mislim da nije najispravnije. Ali danas je to bila kazna i ne mogu mnogo da uradim osim da to prihvatim", dodao je Britanac.

Vozač Meklarena ništa ne zamera konkurentu u borbi za titulu.

"Bila je to sjajna bitka. Maks se odlično branio, ali je završio na podijumu i čestitam mu", istakao je Noris.

Noris je rekao da su stjuardi "samo nagađali i misli da ne bi trebalo tako da se ponašaju".

Američka turneja F1 nastavlja se narednog vikenda u Meksiku.

Motorsport Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu