Nova vest
Auto-moto 3

15.9.2024.

14:41

Pjastri produžio agoniju Leklera u Bakuu – Meklaren prestigao Red Bul

Australijski vozač Oskar Pjastri pobednik je trke za VN Azerbejdžana.

Srđan Novaković
Profimedia

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Vozač Meklarena je tako stigao do svoje druge pobede u svojoj karijeri, druge takođe u ovoj sezoni, posle trijumfa na Hungaroringu u Mađarskoj.

To znači da je Meklaren od ove trke preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu konstruktora, jer od vozača Red Bula je samo Maks Ferstapen okončao trku i to na petom ,mestu, dok je Peres zbog incidenta sa Sajnsom na dva kruga pre kraja odustao.

Drugo mesto je zauzeo Šarl Lekler koji tako ni posle četvrte pol pozicije u Bakuu nije uspeo da odnese pobedu na ovoj stazi, a treće mesto je na kraju pomalo srećnim okolnostima Džordž Rasel je stigao do trećeg mesta.

Do bodova na ovoj trci su još stigli i Lando Noris koji je krenuo trku sa 16. mesta i vozio na tvrdim gumama čitavih 38 krugova. Peti je već pomenuti Maks Ferstapen. Alonso je bio šesti, iza njega su bili Albon, Kolapinto, Hamilton i Berman i svi oni su osvojili poene na ovoj trci.

Trka na uličnoj stazi u Bakuu je krenula dobrim startom Serhija Peresa koji je u prvom krugu uspeo da obiđe Karlosa Sajnsa i tako pokaže svima da je ovo staza koja mu odgovara i gde je slavio prošle godine.

Na vrhu karavana nije bilo puno promena, tačnije Šarl Lekler je uspeo da sačuva prvo mesto uprkos napadu Oskara Pjstrija koji je bio drugi.

Ipak glavna figura sa starta trke je bio Lando Noris koji je samo u prvom krugu napredovao tri pozicije.

Imao je Pjastri priliku da dođe do prve pozicije, ali njegov prvi napad nije prošao, pa se Lekler u narednim krugovima odlepio i održavao sigurnu prednost.

Kako je trka prolazila tako je Lando nastavljao da napreduje, pa je posle samo pet krugova uspeo da se domogne i prvih deset mesta.

Nova promene poretka smo imali posle prvih promena pneumatika, gde je većina vozača prešla na tvrde gume, a to nije kako treba funkcionisalo za Šarla Leklera. Nije se najbolje snašao Monačanin što je iskoristio Pjastri koji je fenomelanim potezom u prvoj krivini obišao vozača Ferarija za prvo mesto na trci.

Od tog trenutka pa sve do 48. kruga trajala je velika borba za prvo mesto između Leklera i Pjastrija, gde je Monačanin dao sve od sebe kako bi odneo pobedu, ali u tome nije uspeo.

Moramo još jednom pohvaliti Meklaren koji je zajedničkim snagama pre toga omogućio da Australijanac izađe ispred Peresa, što je kasnije omogućilo da bude na prvom mestu.

Profimedia

Sjajan posao je odradio Lando Noris koji je 38 krugova izdržao na tvrdim gumama, i tako je uspeo da ovu trku završi u poenima, koji svakako mogu dosta da znače u nastavku šampionata.

Red Bul opet nije imao dobru trku, ako se pogleda učinak Maksa Ferstapena, koji je tokom cele trke prijavljivao razne probleme, dok na drugoj strani Serhio Peres je uglavnom posmatrao borbu Leklera i Pjastrija sa svoje treće pozicije.

Međutim kako je vreme odmicalo tako su gume na bolidu Šarla Leklera popuštale i kako je Monačanin spomenuo da nisu bili dobri na tvrdim gumam, što ih je koštalo pobede.

Trku je na kraju obeležio incident između Karlosa Sajnsa i Serhija Peresa koji su završili u zidu i tako su na dva kruga pre kaja okončali svoju trku.

Lando Noris je uspeo da trku koji je počeo na 16. mestu završi na četvrtom, tako što je uspeo da za manje od 15 krugova izbriše prednost Maksa Ferstapena i tako ga prestigne u finišu trke. 

Maklaren je ovom pobedom pokazao da je trenutno najbolja ekipa u šampionatu, a sada su samo dokazali da imaju najveću maksimalnu brzinu.

Sledeća trka je na programu već za svega nedelju dana kada će se voziti trka u Singapuru.

Kompletna dešavanja sa trke u Bakuu mogli ste pratiti putem našeg LAJV BLOGA.

Završeno

14:43

14:38

Pobeda Pjastrija

Pod virtuelnim vozilom bezbednosti pobednik trke u Azerbejdžanu je Oskar Pjastri.

14:35

14:34

50. krug – Incident

Prvo je Serhio Peres obišao Leklera, Šarl se odbranio, tu se ubacio Sajns koji je izašao ispred Peresa i da ga ovaj ne bi obišao on je na kraju uticao na to da obojica završe na zidu i tako na dva kruga do kraja okončaju ovu trku.

14:33

49. krug – Noris obilazi Maksa

Uspeo je Lando da pojede 15 sekundi prednosti i na tri kruga do kraja prestigne svog velikog rivala za šesto mesto.

14:28

48. krug – Lekler ima problem

Gotove su gume Šarla Leklera, Pjastri je napravio veliku prednosti, Monačanin se bori sa bolim i trudi da ostane na drugom mestu. 

Deluje da je trka dobila pobednika.

14:26

46. krug – Novi napad Leklera

Još jedan pokušaj Leklera, ali Pjastri se opet dobro brani, krugova je sve manje, nervoza Leklera je sve veća. Iz boksa stižu ohrabrujuće poruke.

Ponavljamo Lekler nikada nije slavio u Bakuu, iako je imao četiri pol pozicije. Hoće li se to sada promeniti?

14:26

14:18

43. krug – Dolazi Sajns

Sjajan finiš trke u Bakuu, prva četiri vozača se nalaze u dve i po sekunde, Pjstri vodi, Lekler je drugi, Peres treći, dok je Sajns četvrti.

14:15

40. krug – Pjastri popušta

Lekler je prijavio da Pjastri počinje malo da popušta, da gume polako popuštaju, hoće li Pjastri izdržati ili će Lekler uspeti da se vrati na prvo mesto.

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu