Nova vest
Auto-moto 0

6.9.2024.

14:11

Britanski tinejdžer vozi Has u Bakuu VIDEO

Britanski vozač Oliver Berman zameniće suspendovanog Kevina Magnusena u Hasu na Velikoj nagradi Azerbejdžana 13-15. septembra.

Izvor: BBC

Profimedia

Berman, koji je već imenovan za vozača Hasa za 2025, voziće u Azerbejdžanu svoju tek drugu F1 trku u karijeri.

Ovaj 19-godišnjak je debitovao početkom sezone u Saudijskoj Arabiji u bolidu Ferarija, zamenivši Karlosa Sajnsa zbog upale slepog creva.

Britanski tinejdžer je kao najmlađi vozač u istoriji u bolidu Ferarija impresionirao sedmom pozicijom nakon što je prvi put u bolid seo dan ranije na poslednjem treningu.

Taj rezultat mu je i obezbedio mesto u Hasu za sledeću sezonu.

"Znatno je veći izazov ući u trku kao rezervni vozač, sa ograničenim vremenom za pripremu, ali imam sreće što sam početkom sezone vozio Ferari, pa imam bar to iskustvo", rekao je Berman.

Berman ima solidnog iskustva sa Hasovim bolidom ove sezone jer je vozio na slobodnim treninzima u Emilija-Romanji, Španiji, Britaniji i Mađarskoj.

"Vozio sam VF-24 na četiri treninga ove sezone, nema sumnje da će to biti od velike važnosti za celu trku u Bakuu", dodao je Britanac.

On odlično poznaje stazu u prestonici Azerbejdžana, a ljubitelji trka pamte njegov nastup u F2 prošle godine kada je kao 17-godišnjak sa oštećenim upravljačkim sistemom izborio pol-poziciju, a potom slavio u obe trke.
 

Inače, Magnusen je suspendovan jer je dostigao limit od 12 kaznenih poena u godinu dana koji za sobom povlači zabranu vožnje na jednoj trci.

Danac je prvi vozač od koji je suspendovan za trku otkako je uveden sistem kaznenih poena 2013.

S obzirom da je ostalo još samo jedno slobodno mesto u "gridu" za 2025, u ekipi Zaubera koji će od 2026. postati Audi, očekuje se da Magnusen na kraju ove sezone ostane bez mesta u Formuli 1.

Motorsport Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu