Nova vest
Auto-moto 5

26.8.2024.

8:00

Britanski krotitelj lavova

Kada budeš domaćin u tuđoj kući, kada otmeš krunu onome kome po sili prilika pripada, kada baciš na kolena celu naciju, tada znaš da si spreman da uđeš u legendu.

Srđan Novaković
EPA-EFE/SEM VAN DER WAL

E to je u kratkom opisu bio Lando Noris u Holandiji. 

Na obali Severnog mora, Britanac je otkazao žurku domaćih navijaća koji su već bili spremni da slave povratak na tron njihovog ljubimca Maksa Ferstapena, koji je bio i više nego spreman da prekine apstinenciju pobeda koja je trajala više od mesec dana. 

Međutim tu se umešao Lando Noris i pokazao svima da je trenutno on gazda, da se on trenutno najviše pita na stazi i da morate njega da pobedite ukoliko želite da slavite na nekoj trci. 

Ima Noris malo obrisa mladog Ferstapena, kome je trka u Holandiji bila 200. u karijeri. I to je jedan od motiva koji je Maks imao da na pravi način proslavi ovaj veliki jubilje. 

Ako se vratimo unazad i Noris ima tu glad, tu želju za pobedom koja je krasila Holanđanina, pogotovo u vremenima kada se borio sa Luisom Hamiltonom za titulu prvaka sveta. 

Britanac je taj koji u svaki duel ulazi sa velikom dozom želje, bez ikakvih ustezanja, odlučan da uradi ono što je naumio. 

Može Velika Britanija da se pohvali sa mnoštvom velikih šampiona, poput Luisa Hamiltona, Džekija Stjuarta, Najdžela Mensela, Džima Klarka, Džensona Batona i mnogih drugih koji su osvajali titule prvaka sveta u ovom sportu. A sva je prilika da će u skorije vreme dobiti još jednog koji će osvetlati obraz ovoj naciji. 

A to je uradio na trci u Zandvortu. 

Svako naravno ima neku manu, svaki sportista ima neku slabu tačku, pa je tako ima i Lando Noris. 

Čovek kome liderska pozicija na startu trke ne predstavlja neku prednost. Prosto je neverovatno da je Britanac po 27. put izgubio mesto koje je imao na startu trke. 

Sada je posle očajnog starta već u prvoj krivini dozvolio Maksu Ferstapenu da ga obiđe i preotme prvo mesto. 

I kada su svi pomislili da je trka već gotova, da Ferstapen već može da upiše osmu pobedu u ovoj sezoni, Lando Noris je pokazao da nije više običan vozač. 

Nije dozvolio Maksu da mu pobegne, održavao je prijvatljiv zaostatak i kada se ukazala prilika vratio prvo mesto koje je održao do kraja trke. 

Ova pobeda će biti zapamćena kao jedna od ubedljivijih u eri holandskog vozača, jer pobediti Maksa na njegovoj stazi u njegovoj zemlji sa preko 20 sekundi prednosti ne može svako. 

Noris je već sada nadmašio svoj učinak od prošle sezone, jer je sada stigao do brojke od 225 poena, dok je za celu prošlu sezonu sakupio 205. 

Naravno da tu veliku ulogu igraju svi u timu Meklarena. Šef ekipe Zek Braun sa svojim saradnicima je napravio sjajnu ekipu, koja je tako unapredila bolid, da je sada ubedljivo najbrži na stazi. 

Prosto je neverovatno kakav su napredak imali tokom ove sezone, od ekipe koja se na startu sezone borila za bodove, do toga da su došli do toga da se bore za titulu prvaka konstruktora. 

Motorsport Standings provided by Sofascore

Sa druge strane problemi u Red Bulu su se gomilali od starta sezone. Prvo oko Kristijana Hornera i njegove afere sa jednom članicom ekipe, do toga da je najbitiniji čovek Edrijan Njui napustio tim, pa sve do razmišljanja oko budućnosti Serhija Peresa u ekipi. 

Sve se to skupilo i deluje da utiče na rezultate na stazi. Čak pet trka je prošlo kako Maks Ferstapen nije pobedio, tako da sada sa sigurnošću možemo da kažemo da je njihova dominacija prošla. 

Titula u konstruktorskoj konkurenciji im se debelo mrda, što je bilo nezamislivo posle prvih meseci od starta nove sezone. Sa druge strane srećom po Maksa, Holanđanin je napravio dovoljnu bodovnu prednost u konkurenciji vozača, tako da i posle ovog ubedljivog poraza u Holandiji on ima sigurnih 70 bodova više od Norisa. 

Motorsport Standings provided by Sofascore

Videćemo kako će se Maks izboriti u novom duelu sa još jednim Britancem. Svi znamo kako je to bilo protiv Luisa Hamiltona, kako će biti sa Landom ostaje nam da vidimo. 

Do kraja ima još dosta trka da se vozi, a Red Bul ima samo 30 bodova više u odnosu na Meklaren. Naravno da tu će dosta toga zavisiti i od Serhija Peresa na jednoj i Oskara Pjastrija na drugoj strani, bez njihovih bodova ni Red Bul, kao ni Meklaren ne mogu se nadati velikom priznanju na kraju sezone. 

Svašta nas još očekuje do kraja sezone, račune ćemo svoditi tek krajem novembra meseca, kada ćemo dobiti odgovor na pitanje ko će biti prvi u konstruktorskoj trci.    

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu