Nova vest
Auto-moto 13

25.8.2024.

16:34

Noris izdominirao u Holandiji – Ferstapen ponižen u svojoj kući

Britanski vozač Lando Noris došao je do nove pobede u ovoj sezoni Formule 1, jer je slavio na trci koja se vozila na stazi Zandvort u sklopu VN Holandije.

Srđan Novaković
Profimedia

Ovo je bila druga pobeda za Norisa, prva posle premijerne do koje je došao na stazi u Majamiju. 

Ali ova je bila spektakularna pobeda.

Dugo je čekao Noris na drugu pobedu u sezoni, prvo je dugo čekao na svoju prvu, a sada je na ubedljiv način došla i druga. 

Čak četiri druga mesta i jedno treće je imao Noris između ove dve pobede, uz to je tu bio i onaj incident u Austriji, gde je Britanac bio u duelu sa Maksom za prvo mesto, ali zbog kontakta sa Ferstapenom je trku na kraju okončao na 20. mestu. 

I sada deluje da mu se vratilo za sve te nedaće koje su ga snašle u prethodnom periodu. 

Opet je Noris očajno startovao trku. Čak 27. put je izgubio mesto na startu trke, Maks Ferstapen je to samo čekao i preuzeo je lidersko već u "Tarzan" krivini. 

Svi su tada pomislili da je trka možda gotova, da će Maks pobeći Norisu i doći do pobede u svojoj kući posle četiri trke pauze, ali ništa od toga se nije desilo. 

Noris nije dozvolio prvo Maksu da se odlepi, najveća prednost Holanđanina je bila od nešto malo više od sekund i po prednosti, što je Lando lagano uspeo da istorpi. 

I onda u 18. krugu se vrati tamo gde je bio na startu trke. Maks je imao određenih problema sa gumama, Noris je prelako obišao svog rivala i od tog trenutka je krenula njegova dominacija u Holandiji. 

Prosto nemoćan je bio Maks Ferstapen, ništa nije mogao da uradi aktuelni trostrki prvak sveta i to na stazi, gde je naravno najviše hteo da pobedi. 

Uradio je to Maks u prethodna tri navrata, ali se sada isprečio Noris, koji je dokazao da je Meklaren trenutno možda i najbolji tim u Formuli 1. 

Profimedia

Konstatno se prednost povećavala, niko nije mogao da veruje šta se dešava i da je Lando odvezao bukvalno perfektnu trku. 

Noris je lagano pobegao i na kraju izdominirao u Zandvortu, gde je Maks bio dominantan u prethodnom periodu. 

Na kraju je Lando imao prednost od 20 sekundi prednosti u odnosu na Maksa Ferstapena, dugo ovako poniženje nije imao Holanđanin, a da situacija bude još gora to se desilo na domaćem terenu. 

Sem Landa Noris moramo pohvaliti i Šarla Leklera, koji je trku okončao na trećem mestu posle burnog perioda. 

Borio se sa Pjastrijem u finišu trke, odbio je sve njegove napade i na kraju se domogao podijuma. Videćemo da li je ovo najava boljih dana za crveni tim. 

Sve u svemu, pamtiće se ova trka po dominaciji Norisa, Mercedes je pokušao sa mekim gumama, ali više od sedmog mesta za Rasela i osmog Hamiltona nisu mogli. 

Serhio Peres je posle dužeg perioda imao dobru trku, koju je okončao na šestom mestu, ispred njega je bio Karlos Sajns i Oskar Pjastri. 

Bodove su još osvojili Pjer Gasli u Alpini i Fernando Alonso. 

Na novu trku Formule 1 čekaćemo na samo nedelju dana, jer nas već narednog vikenda očekuje kraljica brzine, a to je Monca. 

Kompletna dešavanja mogli ste pratiti putem našeg LAJV BLOGA.

Završeno

16:47

Pobeda Landa Norisa

16:35

Kraj trke

Pobeda Landa Norisa na stazi Zandvort u Holandiji ispred Maksa Ferstapena i Šarla Leklera na trećem mestu, 

16:28

16:23

67. krug – Pohvale za Ferari

Sve je bliži Lekler da trku okonča na trećem mestu, što će biti sjajan rezultat posle mučnog perioda. 

16:14

63. krug – Lekler je pojačao ritam

Kao da je Lekler pojačao ritam, deluje da je vozač Ferarija čuvao gume i sada vozi dosta brže nego pre. Očekuje nas velika borba za treće mesto. 

16:13

56. krug – Rasel ide na meke gume

Džordž Rasel se tako priključio svom klupskom kolegi Luisu Hamiltonu i sada su obojica vozača Mercedesa na mekim pneumaticima. 

16:07

15:56

49. krug – Pjastri u duelu sa Leklerom

Lekler je sada u problemu, Pjastri je sve bliži i možemo u skorijem periodu očekivati da Australijanac napadne Leklera, koji vozi sjajnu trku. 

Luis Hamilton je opet na mekim gumama. 

15:48

41. krug – Sajns je najbrži na stazi

Vozač Ferarija vozi najbrži krug i primakao se Peresu, tako da uskoro možemo očekivati i napad na Serhija Peresa. 

15:41

34. krug – Pjastri odradio stajanje

I Oksar Pjastri je odradio obavezno stajanje, i sada se Lando Noris vratio na prvo mesto, drugi je Maks Ferstapen, a Lekler je treći. 

Podeli:

Komentari 13

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Fašisti"

Vlasnik platforme X (Twitter) Ilon Mask nazvao je australijsku vladu "fašistima" zbog predloženog zakona kojim se kažnjavaju kompanije društvenih mreža koje ne sprečavaju širenje dezinformacija.

Tanjug

9:52

50 min

Novo Sport Video Menu