Nova vest
Auto-moto 1

22.8.2024.

12:00

Vraća se F1 – Red Bul više nije favorit

Posle jednomesečne letnje pauze nastavlja se šampionat Formule 1.

Izvor: Marca

Profimedia

"Najbrži cirkus" na svetu okuplja se u Holandiji na stazi Zandvort.

To je domaći teren za trostrukog uzastopnog šampiona Maksa Ferstapena, koji će tražiti četvrtu uzastopnu pobedu, nakon trijumfa 2021, 2022. i 2023, na stazi koja se vratila u F1 posle 36 godina odsustva.

Gledajući ove podatke mnogi će pomisliti da je Ferstapen favorit, ali je on daleko od toga jer Red Bul više nema najbolji, čak ni drugi najbolji bolid na stazi, s obzirom da nije trijumfovao na prethodne četiri trke.

A u prilog im ne ide ni vremenska prognoza jer je verovatnoća za kišu za vikend 90% na relativno sporoj stazi što ove sezone ne odgovara Red Bulu.

Ferari najavljuje poboljšanje svojih problema, a Aston Martin nastavak uspona.

Poslednji put kada je Ferstapen pobedio vozila se Velika nagrada Španije 23. juna, međutim, i dalje je lider šampionata sa 78 bodova ispred Landa Norisa i celih 100 u odnosu na Šarla Leklera.

U igri su još 274 boda od Holandije do završnice u Abu Dabiju, uključujući i tri preostala sprinta.

Pa uprkos nekim udesima i odustajanjima, ne deluje da je Holanđaninu ugrožena nova titula, posebno zbog toga što se ispred njega smenjuju rivali, a on je skoro redovno bar drugi na kraju trke (izuzev petog mesta u Austriji zbog udesa).

Kakva je staza Zandvort?

Staza Zandvort

Dužina: 4,307 km
Broj krugova: 72
Dužina trke: 306,587 km
Broj krivina: 14 (10 desnih, 4 levih)
Rekordan krug: 1:11,097 minuta (Luis Hamilton, Mercedes, 2021)

Renovirana pre četiri godine, u pitanju je kultna F1 staza na kojoj se nije trkalo od 1985.

Sa dve bankine na trećoj i 14. krivini sa nagibom od 18 i 19 stepeni (što je više nego na čuvenoj NASKAR stazi u Indijanapolisu), ima dve DRS zone.

Efikasna za prestizanje je pre svega prva zona, gde se izlazi iz nagiba 14. krivine i moguće je iskoristiti zaleđe bolida ispred kako bi ga pretekli na glavnom pravcu.

Upravo je Zandvort bio najspektakularnija trka prošle sezone, a obeležio ju je veteran Fernando Alonso sa tri majstorska prestizanja na startu trke sa pete na drugu poziciju.

Prošao je sa unutrašnje strane treće krivine, dok su se Džordž Rasel i Noris kretali standardnom putanjom preko bankine.

Obišao je obojicu briljantnim manevrom koji mu je na kraju trke doneo drugo mesto, a malo mu je nedostajalo da u dramatičnim finalnim krugovima stigne do 33. pobede u karijeri.

Trka je ukupno donela 140 prestizanja i rekordna 82 odlaska u pit-stop.

Kakvo će biti vreme?

 

Profimedia/ ANP REMKO DE WAAL /ANP/Sipa USA

Za vikend se predvođaju srednje temperature, maksimalno 18-22 stepena. U petak će biti oblačno i vetrovito, a kišovito bi trebalo da bude samo u subotu.

Petak: mogućnost jutarnjih pljuskova (48% šanse za kišu) uz jake vetrove (do 49 km/h), što bi moglo da utiče na bolide na stazi na pravcima. Maksimalna temperatura 21 ºC.

Subota: Saturday: slaba ali sigurna kiša tokom celog dana, sa 92% mogućnosti padavina. Moglo bi da dovede do haotičnih kvalifikacija, sa šansom da u vrhu budu vozači koji nisu u prvom planu u većem delu sezone. Izlazak na stazu u pravom trenutku bi moglo nekima da donese sjajan krug, a drugima katastrofalno vreme. Maksimalna temperatura 20 ºC.

Nedelja: sunčano na dan trke, sa tek 5% mogućnosti padavina. Temperatura će biti relativno niska sa maksimalnih 18 ºC, što će uticati na manju potrošnju guma kao ključni faktor trke.

S obzirom na ovu vremensku prognozu, izvesno je da će skoro svi timovi koristiti strategiju sa samo jednim odlaskom na zamenu pneumatika sa srednje mekom ili blago tvrdom smešom, mada bi opcija mogla biti strategija sa dva zaustavljanja sa mekom ili srednjom smešom.

Ko će pobediti?

S obzirom na ono što smo videli u poslednje četiri trke pred pauzu, Meklaren i Mercedes su jasni favoriti za predstojeći vikend.

Biće zanimljivo videti da kako su iskoristili vreme za dodatni napredak tokom leta.

Red Bul će morati da reaguje sa dobrom serijom delova da bi povratio efikasnost na stazama sa sporim krivinama i strmim ivičnjacima, koji nisu toliko presudni na ovoj stazi.

Norisov i Pijastrijev MCL38 Meklaren se pokazao kao najizbalansiraniji na svim vrstama staza, iako bi Hamiltonov V15 Mercedes, pobednik dve od poslednje tri trke (Silverstone i Spa-Frankošam), mogao da ima mnogo opcija zbog blagih temperatura, koje skoro uvek koriste britanskoj zvezdi, što smo videli ove sezone.

Očekuje se da će Ferari stići sa optimizovanim podom kako bi rešio probleme sa odskakivanjem, iako je jači na sporijim stazama.

Hladnoća ne ide u prilog Italijanima, što se u više navrata videlo ove godine. Leklerov i Sajnsov bolid je enigma na svakoj stazi dok se ne zakotrlja.

Što se tiče Aston Martina, Zandvort bi mogli biti mesto gde će potvrditi da je nakon poboljšanja na Siverstonu i Hungaroringu bolid predvidljiviji i poslušniji u vožnji.

U svakom slučaju, srednje i sporije krivine nisu idealna opcija za Alonsov i Strolov AMR24 ove sezone.

U svojoj fabrici na Silverstonu se više fokusiraju na traženje jasnih unapređenja kao baze za 2025. nego na konkretne rezultate za ostatak ove godine.

Prioritet je da budu peti među konstruktorima i da se približe Ferariju u drugom delu sezone.

Motorsport Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu