Nova vest
Auto-moto 22

7.7.2024.

17:26

Hamilton se vratio na presto u Silverstonu – Mercedes zadao Maksu novi udarac

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobednik je trke za VN Velike Britanije.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Britanac je tako došao do prve pobede posle više od tri godine, jer je poslednji put slavio na trci u Saudijskoj Arabiji 2021. godine ili tačnije 945 dana. 

Hamilton je tako došao i do svoje 104. pobede u karijeri. 

Luis je postao vozač sa najviše pobeda na jednoj trci, jer je po deveti put slavio na jednoj trci, on je time prestigao Mihaela Šumahera koji je osam puta slavio u Silverstonu. 

Na drugom mestu je trku završio Maks Ferstapen, dok je treći bio Lando Noris. 

Definitivno je ovo bila najinteresantnija trka u dosadašnjem delu sezone. Ima li smo sve u Silverstonu i kiša i odustajanja i velike drame i na kraju pobede Luisa Hamiltona na domaćoj trci i to u svojoj poslednjoj trci u Silverstonu u bolidu Mercedesa. 

Maks Ferstapen je dobro startovao, gde je u prvom krugu uspeo da obiđe Landa Norisa i tako dođe na treće mesto. 

Mercedesi su bili sigurni u uvodu trke, pa su Rasel i Hamilton uspeli da zadrže svoje pozicije koje su imali na startu. 

Noris je u narednim krugovima pokušao da vrati poziciju od Maksa, ali u tome nije uspeo. 

Velika šteta za Nika Hulkenberga, koji je posle dobrih kvalifikacija, gde je bio na šestom mestu, napravio grešku na startu trke i zbog toga je pao na deveto mesto. 

Odličan tempo su imali Britanci u Nemačkom timu, ali su se prosto raspali posle prvih kapi kiše koji su usledili u 18. krugu. 

Pre toga je Noris obišao Maksa Fersatapena za treće mesto. Uspeo je da smanjuje razliku za Mercedesima. 

Luis Hamilton je iskoristio bolji tempo i prešao je na prvo mesto, koje je preuzeo od Džordža Rasel. 

E onda je krenula neka blaga kiša koja je uslovila velike greške oba vozača Mercedesa jer su obojica izleteli sa staze. To je znalački iskoristio Lando Noris, jer je obišao Rasela, pa onda i Luisa, tako da je od 20. kruga dospeo na lidersko mesto. 

Ne samo da su od Norisa izgubili pozicije, već ih je i Oskar Pjastri obišao i time dokazao da je Meklaren na kiši fenomenalan. 

Od 26. kruga je kiša ponovo krenula da pada, direkcija trke je prvo dozvolila vozačima upotrebu DRS sistema, da bi potom to ukinula. Vozači su davali instrukcije boksu da nema potrebe još da se prelazi na gume sa promenljive vremenske uslove. 

Kiša je od 26. kruga krenula ozbiljnije da pada. 

Prvi je potez povukao Maks Ferstapen koji je u 27. krugu prvi prešao na gume za promenljive vremenske uslove. U sledećem krugu su to uradili i Noris, Rasel i Hamilton. 

Kada su se vratili na stazu Noris je ostao ne prvom mestu, iza njega je bio Luis Hamilton, dok je treći bio Maks Ferstapen. 

Šok za sve navijače Mercedesa, jer je u 34. krugu Džordž Rasel zbog problema sa vodom u bolidu morao da se povuče iz trke. 

Nova uzbuđenja smo gledali od 39. kruga kada je posle prestanka kiše prvi promenio gume i prešao na meke gume, dok je Maks na tvrdim gumama. 

Lando Noris je to uradio u sledećem krugu, gde se i on odlučio na meke gume, ali nije dobro stao u boksu, pa je tu izgubio dragocenu sekudnu, što je omogućilo Luisu Hamiltonu da od 40. kruga pređe u vođstvo. 

Od tog trenutka poredak prva tri vozača je bio Hamilton, Noris, Ferstapen. 

Ferstapen je od 46. kruga krenuo da smanjuje prednost u odnosu na Norisa, velika drama u finišu trke je bila. 

Uspeo je Maks da na četiri kruga do kraja obiđe Landa Norisa i krene u poteru za Luisom Hamiltonom. 

Srećom po Britanca, do kraja trke su oba vozača naišla na sporije vozače koji su pomogli Luisu da održi prednost i na kraju dođe do velike pobede na domaćoj stazi u svojoj zemlji. 

Sledeća trka će se voziti u Mađarskoj na stazi Hungaroring 21. jula. 

Završeno

17:46

Sledeća trka

Posle tri vikenda zaredom gde smo gledali trke Formule 1, sada ćemo napraviti pauzu od dve nedelje, pa će sledeća trka biti na programu u Mađarskoj na stazi Hungaroring 21. jula. 

17:45

Pored najboljih deset vozača u Silverstonu
Sofascore

17:41

Novi rekord za Luisa Hamiltona

17:21

Pobeda Luisa Hamiltona

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobednik je trke za VN Velike Britanije. 

 

17:16

49. krug – Maks je drugi

Uspeo je Maks Ferstapen da obiđe Landa Norisa na četiri kruga do kraja za drugo mesto, sada je krenula potera za Hamiltonom. 

17:14

Trenutni poredak

17:07

43. krug – Hamilton drži prednost

Luis ima prednost od preko dve sekunde nad Landom Norisem, treći je Maks koji je na 2,4 sekunde. Niko nema predstavu ko će slaviti na ovoj trci. 

17:03

39. krug – Luis i Maks promenili gume

Prvi je Luis Hamilton otišao na pomenu guma, prešao je vozač Mercedesa na meke gume, za njim je Maks Ferstapen preošao na tvrde pneumatike. 

Na potezu je Lando Noris, koji je prešao na meke gume i na stazu se vratio iza Luisa Hamiltona, koji je poveo na trci za VN Velike Britanije na 12 krugova do kraja. 

16:59

37. krug – Sunce granulo Silverstonom

Odjednom je kiša stala, sunce je obasjalo stazu u Silverstonu, Luis Hamilton smanjuje prednost nad Landom Norisem. 

Sada je ona na dve sekunde, niko trenutno na povlači neki potez.

16:54

34. krug – Rasel se povukao

Odjednom je Rasel krenuo da gubi vremen, inžinjeri su ga pozvali u boks, gde je Britanac, koji je krenuo trku sa prvog mesta, sada odustao. 

Kako se došlo do saznanja, Rasel je odustao zbog problema za vodu u bolidu

Podeli:

Komentari 22

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu