Nova vest
Auto-moto 0

21.6.2024.

13:50

Sećate se najvećeg skandala u F1? Italijan u Alpini

Bivši direktor Renoa Flavio Brijatore imenovan je danas za izvršnog savetnika ekipe Alpina u Formuli 1.

Izvor: Beta, B92

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA/LUCA ZENNARO

Brijatore se vratio u ekipu iz koje je bio primoran da ode 2009. godine, posle kontroverzi oko navodnog nameštanja trke u Singapuru 2008.

Glavni izvršni direktor Renoa, matične kompanije ekipe Alpin Luka de Meo imenovao je 74-godišnjeg Brijatorea na funkciju "da se pretežno fokusira na oblasti najvišeg nivoa tima", navodi se u saopštenju, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

On će, između ostalog, skautirati najveće talente i pružati uvid u tržište vozača. Takođe, nadgledaće i procenjivaće postojeći projekat i strukturu i savetovati o nekim strateškim stvarima u sportu.

U ekipi Alpin su se od prošlog jula promenili rukovodioci, izvršni direktor, direktor ekipe, sporski direktor, tehnički direktor, šef aerodinamike, direktor poslova i konsultant inženjera i dovedeni su novi stručnjaci, među kojima direktor ekipe Bruno Famin.

Francuska ekipa je između 2022. i 2023. godine pala sa četvrtog na šesto mesto u šampionatu, a ovu sezonu počela je kao jedna od najsporijih na stazi. Posle devet trka Alpin je osmi u šampionatu 10 konstruktora.

Brijatore se vraća u Formulu 1 posle skandala u trci u Singapuru 2008. godine, kada je vozač Renoa Nelson Pike namerno napravio udes prema instrukcijama ekipe, kako bi njegov timski kolega Fernando Alonso pobedio.

Brijatore je suspendovan na neodređeno, pošto je proglašen krivim za organizovanje tog incidenta. On je negirao krivicu, a 2010. godine francuski sud je poništio suspenziju.

Pre tog skandala nazvan "krešgejt" (crashgate), Brijatore je bio jedan od najuspešnijih menadžera u Formuli 1 i osvojio je dve titule u Benetonu sa vozačem Mihaelom Šumaherom 1994. i 1995. godine.

Takođe, bio je uspešan i u Renou, gde je osvojio titule sa Alonsom 2005. i 2006. godine.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu