Nova vest
Auto-moto 22

5.5.2024.

23:34

Norisu ni Ferstapen nije mogao ništa – istorijska pobeda Britanca u Majamiju

Vozač Meklarena Lando Noris došao je do prve pobede u svojoj karijeri.

Srđan Novaković
Profimedia

Ovo je prva pobeda za Mekleren posle 2021. godine kada je Danijel Rikardo slavio u Monci.

Britanac je tako slavio ispred Maksa Ferstapena koji je trku završio na drugom mestu, i Šarla Leklera koji je bio treći. 

Bodove u Majamiju su još osvojili, Sajns, Peres, Hamilton, Cunoda, Rasel, Alonso i Okon, koji je tako doneo Alpini prve bodove od starta sezone. 

Gledali smo najbolju trku od starta ove sezone, koja je počela sa agresivnim startom trke iz perspektive Serhija Peresa, koji je lagano mogao da izbaci iz trke Maksa Ferstapena, ali ga je promašio za malo. 

Loš start Šarla Leklera koji je spao na treće mesto, ali se ubrzo vratio na drugo. Međutim tu vozač Ferarija se nije dugo zadržao, jer ga je Oskar Pijastri obišao u petom krugu. 

Očigledno je da Lekler ja imao problema, jer je posle gubitka borbe za drugo mesto, počeo da ga pritiska i Sajns, koji je tražio od ljudi iz garaže da ga puste da obiđe klupskog kolegu. 

Ferari nije dozvolio Pijstriju da im pobegne, dosta krugova su oba vozača Ferarija vozili iza Australijanca. Velike probleme je imao Serhio Peres koji je imao posla sa Norisom koji je napadao Meksikanca. 

Luis Hamliton se mučio sa Hulkenbergom kojeg je usepo da obiđe u 12. krugu, a kada je to uradio već je Noris puno pobegao Britancu, tako da je borba za neke veće pozicije već tada bila teška i gotovo nemoguća. 

Od 17. kruga su i vodeći krenuli da menjaju gume. To je prvi uradio Peres, a tri kruga kasnije i Šarl Lekler. Vratio se vozač Ferarija na dobro mesto, i uspeo brzo da reši Hamiltona, ali se onda zbog blagog incidenta koji je izazvao Ferstapen uključilo virtuelno vozilo bezbednosti koji je Maks iskoristio da obavi boks i izađe ispred Leklerau 24. krugu. 

Incident Magnusena i Logana Sardženta je izazvao vozilo bezbednosti, koji je itekako odgovorao Norisu. Britanac je mogao da pod vozilom bezbednosti da promeni gume i to je uradio, što je bio kljčni momenat na trci.

Posle restarta Lando je ostao na prvom mestu, gde je povećavao prednost nad Maksom, Lekler je bio treći na manje od polovine trke.  Imao je tu dosta sreće Noris koji je odličnom vožnjom došao do prvog mesta. 

Veliku borbu su vodili Sajns i Pijastri koji je u 40. krugu uspeo da obiđe Pijastrija, koji je posle izgubio pozicije i od Peresa i Hamiltona. 

Od tog trenutka smo gledali jedan mirniji period trke, gde je Noris samo povećavao prednost i jurio ka prvoj pobedi u Formuli 1, tako da kada se sve sabere Noris nije ostavio ni trenutak sumnje da neće ostati na prvom mestu. 

Na kraju je Lando Noris slavio na trci u Majamiju. 

Sledeća trka će se voziti u Italiji na stazi Imola. 

Završeno

23:38

23:29

57. krug – pobeda Landa Norisa

Prva i istorijska pobeda Landa Norisa, koji je posle 111 trka došao do prve pobede u Formuli 1. 

23:25

23:25

53. krug – Šta može Hamilton

Luis je na manje od sekunde u odnosu na Serhija Peresa, ali pitanje šta može Britanac. 

23:17

49. krug – Borba za bodove

Niko Hulkenberg se bori za deseto mesto sa Estebanom Okonom, Francuz je na nekih sekund i po u odnosu na Nemca.

23:08

45. krug – Noris povećava prednost

Lando ima više od četiri sekunde prednosti u odnosu na Ferstapena, koji ima starije gume i deluje da Maks nema šanse da se vrati na prvo mesto. Lekler je treći. 

23:04

39. krug – Maks u problemu, Sajns je četvrti

Dosta primedbi je imao Maks Ferstapen, koji se muči sa bolidom, Noris je prvi, dok Karlos Sajns u 40. krugu rešio Pijstrija i sada je na četvrtom mestu. 

23:01

23:01

Trenutni poredak

1. Noris
2. Ferstapen
3. Lekler
4. Pijastri
5. Sajns
6. Peres
7. Hamilton
8. Cunoda
9. Rasel
10. Okon

22:59

34. krug – Pijastri gurnuo Sajnsa

Sjajan duel Pijstrija i Sajnsa koji je Meklaren gurnuo Karlosa, Meklaren je ostao na četvrtom mestu, dok je Sajns peti. 

Podeli:

Komentari 22

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu