Četvrtak, 25.01.2024.

08:00

Alkaras ne zna šta ga je snašlo, ali nije smak sveta

Saša Zverev je u četvrtfinalu Australijan opena jednostavno "ugušio" Karlosa Alkarasa.

Izvor: Milan Tomiæ

Alkaras ne zna šta ga je snašlo, ali nije smak sveta
Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Nije ni Nemcu bilo prijatno u momentima kada je delovalo da će sve za njega otići bestraga.

Imao je 2-0 i 5:2 u trećem setu, koji je na kraju izgubio u taj-brejku, kroz koji je 20-godišnjak iz Mursije protutnjao.

Medicinski tajm-aut zbog problema sa žuljevima i noktima na nogama, koji je Saša uzeo posle gubitka tog seta još više je pružio utisak da je preokret neizbežan.

Tu je i uvek prisutni psihološki faktor, da od praktično dobijenog meča morate da igrate još sa momkom koji je "proradio" i koji se hrani tom energijom.

A nije baš da se Zverevu nije događalo i ranije da gubi važne mečeve na Grend slemovima, uprkos prednosti u setovima.

Najupečatljiviji primer, što bi Amerikanci rekli "čoukovanja", priredio je u finalu US opena 2020. protiv Dominika Tima. Tada mu nije bilo dovoljno tih 2-0 da osvoji Grend slem, ali u sredu, tačnije četvrtak, pošto je već uveliko bila prošla ponoć – jeste.

Spomenuti susret sa Timom verovatno je najteža stvar koja se dogodila Saši u karijeri, ako mislimo na tenis.

Probleme sa optužbama za nasilje nad devojkama, u ovom slučaju, ostavićemo po strani.

Osvojio je 21 trofej, od čega 5 iz serije 1.000, ali i dva Završna turnira, na kojima učestvuju osmorica najboljih.

Od Novaka Đokovića je bio bolji u Londonu, a od Danila Medvedeva u Torinu i to je nešto za šta se Zverevu mora skinuti kapa.

Činjenica je da ima negativan skor sa obojicom, čak i protiv Stefanosa Cicipasa, ali je isto tako činjenica da je umeo svakoga od njih da pobedi na velikoj sceni. Pisali smo pre nekoliko dana o Andreju Rubljovu, koji takođe već godinama ima kontinuitet, ali Grend slem četvrtfinale jednostavno ne može da preskoči (0/10).

Saša je ipak nivo iznad Rusa. Možda u vitrinama nema Grend slem trofej, ali sa jednim finalom i šest polufinala može da se pohvali.

To svakako nije nešto čime je Zverev skroz zadovoljan, ali te stvari ga jednostavno stavljaju u isti koš sa najvećim asovima "belog sporta".

Ako je protiv gore spomenute trojke u zaostatku, Karlos Alkaras mu izgleda paše, pošto mu je prethodna pobeda bila peta u osam međusobnih susreta.

"Kada imate 6:1 6:3 5:2 počnete da razmišljate. Svi smo mi ljudi... Osećam se dobro (smeh). Imam mnogo krvi pod noktima, to je bolno, kada se mnogo trči, to se vrati, i moram opet da previjem. Radije bih da me boli, a da sam u polufinalu, nego da sam kod kuće i da me ništa ne boli", rekao je Zverev.

Slavio je u Akapulku i Beču, Rolan Garosu i Torinu nedavno, pre nego što je Karlitosa "tukao" i na Rod Lejver areni.
Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino
Nakon Sašina dva odigrana super taj-brejka petog seta u dva od poslednja tri duela u Melburnu, umor je bio jedan od faktora zbog kojih je procenat šansi Alkarasa za pobedu u ovom meču rastao.

Ako se uzmu u obzir i dominantne partije Alkarasa, samo jedan izgubljeni set u dosadašnjem toku turnira, pompezne najave napada na titulu i mesto broj jedan, ne treba se čuditi maloj kvoti na Španca, ako gledamo kladionice.

Iste te kladionice su Alkarasu i pri zaostatku od 2-1 u setovima davale veće šanse za pobedu u ovom četvrtfinalnom okršaju.

Ipak, Zverev se nije dao, izdržao je pritisak koji ga je na kraju trećeg seta "napao", nije se dao i u četvrtom setu iskoristio brejk prednosti i priveo meč kraju.

Ima više razloga koji su "kumovali" ovom porazu Karlosa, iako on, kako kaže, na početku nije baš znao šta ga je snašlo niti šta se dešava.

Od nekako očekivanog maratona i samo jednog seta koji bi mogao da potraje duže od sat vremena, toliko su trajala prva dva zajedno, uz samo četiri osvojena gema Španca. Jednostavno nije osećao udarac, mučio ga je servis, loš procenat, pravac, brzina, sve to zajedno.

"Ovo je bio sramotan nivo mog tenisa", rekao je samokritični Alkaras, mada sveukupno gledano, nije to bilo baš toliko tragično, ako izuzmemo taj start meča.

Deluje da se, ipak, pitao i Zverev, koji ga je konstantno stavljao pod pritisak i podređen položaj, dobro je servirao, bio agresivan, terao ga na greške.

Alkaras ih je imao dosta, dvocifren broj u svakom od setova i deluje da mu je ta ravnoteža, pribranost nedostajala.

U redu, falilo je i osećaja, ali kako ističe, "nastavio je da udara sa nadom da će se osećaj vratiti u jednom trenutku".

Protiv Miomira Kecmanovića mu je sve ulazilo, njegovi projektili sa osnovne linije su zaista izgledali zastrašujuće. Protiv Zvereva je gubio konce, fokus, pokušavao je na brzaka da rešava situacije, igrajući prebrzo, iz čega su se rađale greške.

I to je nešto što u poslednje vreme prati Alkarasa. Kao da je često silio, falilo mu je stabilnosti i preciznosti.

Treba mu odati priznanje na borbi i odbijanju da se preda čak i u trenucima kada je bio na gem od poraza, uz brejk zaostatka.

Opustio se, odigrao kreativnije u bitnim trenucima, a definitivno mu je i Saša pomogao sa nešto stegnutijom i neodlučnijom igrom kada je trebalo da okonča susret.

Generalno gledano bio je ovo manje-više odličan meč za Zvereva, tri gotovo savršena seta i taj pad krajem trećeg, koji ga na kraju nije koštao. Ključno je bilo ne izgubiti živce u četvrtom periodu protiv Karlosa, koji je oživeo, ali nije mogao više od tog kratkotrajnog bljeska.

"Bio je ovo dobar turnir za mene, četvrtfinale, dobar tenis. Tužan sam zbog nivoa protiv Zvereva, jer sam igrao dobro, posebno u meču pre ovog, sa puno samopouzdanja. Četvrtfinale je dobar rezultat, nije ono što tražim, ali nije ni loše", rekao je Alkaras.

Alkaras je i dalje mlad, tek mu je 20, ima dva osvojena Grend slema, ali i izjave, koje se često izvlače iz konteksta.

Zaista ne treba videti ništa sporno u tome kada kaže da mu je cilj osvajanje najvećih turnira i napad na prvo mesto ATP liste.

Kakve bi izjave drugi igrač sveta, koji je stigao do završnice Grend slema i koji ima matematičke šanse da se vrati na tron, trebalo da daje?

Naravno, treba biti umeren, naročito u javnim nastupima, u kojima se svaka reč gleda i meri, ali najviši dometi i optimizam ne bi smeli da se dovode u pitanje ako želite da budete najbolji u onome što radite.

Autor: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: