Nova vest
Atletika 0

23.10.2024.

11:30

Beograd domaćin EP u trčanju 2027. godine

Beograd će biti domaćin još jednog velikog atletskog takmičenja – Evropskog prvenstva u trčanju 2027. godine i to na deonicama od 10, 21 i 42 kilometra.

Izvor: Srpski atletski savez (SAS)

Srpski atletski savez (SAS)

Ova odluka doneta je na redovnoj godišnjoj konvenciji Evropske atletike koja je održana u Skoplju, a kandidatura Srbije dobila je prednost u odnosu na Holandiju.

Organizatori ovog šampionata Evrope, koji će se održati 17. i 18 aprila 2027, biće Beogradski maraton i Srpski atletski savez, uz pokroviteljstvo Grada Beograda i Ministarstva sporta, a sve u sklopu obeležavanja velikog jubileja – 40 godina od osnivanja Beogradskog maratona.

Takođe, Evropsko prvenstvo u trčanju biće i najbolja moguća uvertira specijalizovanoj izložbi EXPO 2027 sa temom "Igra(j) za čovečanstvo", koja će biti održana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine u Beogradu.

Zanimljivo je da je Evropska atletika prošle godine donela odluku da organizaciju Evropskog prvenstva u uličnom trčanju na 10 kilometara, polumaratonu i maratonu povere organizatorima maratonskih trka, a domaćin prvog Šampionata Starog kontinenta spram novim pravilima biće Belgija 12. i 13. aprila 2025. godine.

Delegacija Srbije na kongresu u Skoplju, koju su činili Slobodan Branković direktor Srpskog atletskog saveza, Predrag Momirović direktor takmičenja Srpskog atletskog saveza, Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona, Jovan Kantar, izvršni direktor Srpskog atletskog saveza i Katarina Stevanović, PR menadžer Srpskog atletskog saveza, dobila je snažnu podršku članova Evropske atletike.

Srpski atletski savez (SAS)

Njihova posvećenost i dugogodišnje iskustvo u organizaciji događaja globalnog značaja bili su ključni faktori u odluci da Beograd postane domaćin ovog prestižnog prvenstva.

"Veliko nam je zadovoljstvo što će domaćin Evropskog prvenstva u trčanju biti Beograd, grad koji se mnogo puta dokazao kao besprekoran domaćin velikih takmičenja. Evropsko prvenstvo u trčanju je najnoviji događaj u kalendaru Evropske atletike i predstavlja samu srž naše strategije u širenju trkačkog pokreta širom kontinenta", rekao je predsednik Evropske atletike Dobromir Karamarinov i dodao:

"Jedan od glavnih ciljeva ovog šampionata biće da elitne trkače i rekreativce ujedinimo na stazi i radujemo se što ćemo profesionalce i amatere imati zajedno startu i što ćemo biti u prilicu da ih u Beogradu gledamo zajedno kako ostvaruju svoje takmičarske ambicije".

Treba istaći da će Evropsko prvenstvo u trčanju biti već četvrto veliko međunarodno atletsko takmičenje u poslednjih nekoliko godina kome će domaćin biti Srbija.

Prethodno, naša zemlja bila je više nego uspešan organizator Evropskog i Svetskog atletskog prvenstva u dvorani 2017, odnosno 2022. godine i Svetskog prvenstva u krosu 2024. godine.

Srpski atletski savez (SAS)

"Srpski atletski savez nastavlja organizaciju velikih atletskih međunarodnih događaja. Danas smo zvanično dobili prvenstvo Evrope u trčanju 2027, koje ćemo zajedno organizovati sa Beogradskim maratonom. Ponosan sam na tim koji je danas ovde prezentovao Beograd i Srbiju. Mislim da će ovo biti zaokret za srednje i duge pruge i da će mnogi naši atletičari od danas početi da se pripremaju za 2027, jer će imeti priliku da trče sa najboljim takmičarima Evrope. Za rekreativce je ovo takođe jedna sjajna priča jer će prvi put imati priliku da trče na zvaničnom Šampionatu Evrope", izjavio je Slobodan Branković, direktor Srpskog atletskog saveza.

"Još jedan veliki događaj za našu zemlju! Ponosni smo što smo dobili priliku da organizujemo Evropsko prvenstvo u trčanju 2027. godine u sklopu 40. Beogradskog maratona. Ovo će biti sjajna prilika da pokažemo Beograd i Srbiju u najboljem svetlu", izjavio je Predrag Momirović.

Očekuje se da će na šampionatu u Beogradu učestvovati preko 25 hiljade trkače u sve tri discipline.

"Ovo je velika pobeda, Srbije i Beograda i predstavlja ogromnu čast za Beogradski maraton i Srpski atletski savez. Ukazano nam je veliko poverenje i nemam ni najmanju dilemu da će naš organizacioni tim to poverenje svojim predanim i vrednim radom i opravdati. Učinićemo sve da ispunimo sve najviše organizacione standarde, ali i više od toga i da u Beogradu imamo istinski atletski spektakl. Nemam sumnje da ćemo se pokazati kao sjajni domaćini i da će iz Srbije i našeg glavnog grada biti poslata najlepša slika u svet", poručio je Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona. 

Srpski atletski savez (SAS)

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Vožnja i štednja – da, moguće je!

Bliže nam se hladniji meseci, a to znači i više vremena provedenog u kolima, putovanje za praznike i zimski odmori. Gorivo je stavka koja prilično utiče na kućni budžet, pa je zato odlična vest da vožnjom zapravo možete i da uštedite!

B92.net

12:43

38 min

Novo Sport Video Menu