Nova vest
Atletika 0

13.10.2024.

18:33

Kenijka postavila novi svetski rekord u Čikagu

Kenijska atletičarka Rut Čepngetič pobedila je na maratonu u Čikagu i postavila novi svetski rekord.

Izvor: Beta

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/Etienne Laurent

Čepngetič je pobedila rezultatom dva sata, devet minuta i 57 sekundi i popravila rekord koji je držala Tigist Asefa iz Etiopije od 2:11,53 sekunde.

"Osećam se sjajno. Veoma sam ponosna na sebe, dobro sam radila za pobedu i svetski rekord. Ostvario mi se san. Borila sam se misleći na svetski rekord, zahvalna sam", rekla je Čepngetič.

To je drugi svetski rekord u poslednje dve godine na maratonu u Čikagu, nakon što je prošle godine najbolji rezultat postavio Kenijac Kelvin Kiptum, koji je u februaru poginuo u saobraćajnoj nesreći.

"Ovaj svetski rekord posvećujem Kelvinu Kiptumu, pošto je možda mogao da odbrani titulu i ponovo postavi novi rekord. Ovaj svetski rekord se vraća u Keniju. Toliko sam srećna, ne znam kako to da objasnim", navela je Čepngetič.

Ona je dodala da se dobro pripremila za ovu trku.

"Ove godine vreme je bilo savršeno. Bila sam bolje pripremljena, spremala sam se još od Londona. Ovaj svetski rekord bio mi je u mislima", navela je 30-godišnja Kenijka.

Drugo mesto u današnjoj trci zauzela je Sutume Kebede iz Etiopije sa sedam minuta i 36 sekundi zaostatka, a treća je bila Kenijka Irina Čeptaj sa 2:17,51.

U muškoj konkurenciji pobedio je Kenijac Džon Korir sa 2:02,43 sata.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

3 d

Novo Sport Video Menu