Nova vest
Atletika 2

8.9.2024.

16:56

Svetski rekord oboren – glavna tema bizarna diskvalifikacija na dva metra do cilja VIDEO

Marokanska atletičarka Fatima Ezara El Idrisi osvojila je uz novi svetski rekord zlatnu medalju u maratonu na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/Baptiste Autissier / DPPI / Panoramic / SIPA

El Idrisi je u kategoriji T12 za takmičarke sa oštećenim vidom pobedila rezultatom dva sata, 48 minuta i 36 sekundi i popravila svetski rekord za gotovo šest minuta.

Prethodni svetski rekord držala je Misato Mičišita iz Japana iz decembra 2020. godine u Hofuu.

"Nisam trčala za rezultat, samo za medalju. Nisam ciljala svetski rekord, samo zlato, a sada imam oba", rekla je 29-godišnja El Idrisi.

Srebrnu medalju osvojila je njena sunarodnica Merjem En Nuri sa 9,42 minuta zaostatka, a bronzu je osvojla Mičišita sa 15,47 minuta zaostatka.

U konkurenciji maratonaca T12 zlato je osvojio Vahdi Buhili iz Tunisa sa 2:22,05.

Španac Alberto Suares Laso osvojio je srebro sa 1,57 minuta zaostatka, a bronzu Marokanac El Amin Čentuf sa 2,30 minuta zaostatka.

Ipak, svi pričaju o Špankinji

Uprkos svetskom rekordu El Idrisi, glavna tema je diskvalifikacija Elene Kongost.

Špankinja se posle osam godina i Igara u Riju vratila na najveću scenu nakon što se posvetila majčinstvu i rodila četvoro dece.

Ona je sa samo godinu dana pripreme najpre na maratonu u Sevilji obezbedila olimpijsku normu,  a potom i završi kao treća u trci.

Ipak, to ne znači i da je dobila bronzano odličje koje je otišlo pomenutoj Mičišiti nakon diskvalifikacije Kongost.

Kongost je na dva metra pred cilj iz ruku ispustila uže koje je spaja sa vodičem, a kako bi njemu pomogla da ne padne. Pravila su u tom slučaju jasna – diskvalifikacija.

Reklo bi se, preterana kazna...

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

9 h

Novo Sport Video Menu