Nova vest
Atletika 8

4.7.2024.

9:00

Ubijen svetski šampion

Žak Frajtag iz Južne Afrike, koji je osvojio titulu svetskog šampiona u skoku uvis 2003. godine, ubijen je u 42. godini.

Izvor: Sportski žurnal

Profimedia

Prema novinskim izveštajima iz Južne Afrike, Frajtagovo telo je pronađeno sa više prostrelnih rana, dve nedelje nakon nestanka.

Policija tretira slučaj kao ubistvo.

Bivši svetski šampion pronađen je u lokvi krvi na travnjaku u zapadnom delu Pretorije.

Poslednji put je viđen kako napušta kuću svoje majke sa nepoznatim čovekom i ubrzo posle toga je proglašen nestalim.

Frajtagova sestra Krisi Luis, pozvala je 17. juna javnost da pomognu u pronalasku njenog brata kome se izgubio trag nakon što je napustio kuću svoje majke.

Rekla je da se njen brat borio sa zavisnošću od droge.

Kao izuzetan sportista, Frajtag je bio jedan od malobrojnih sportista koji su osvojili svetske titule na U18, U20 i seniorskom nivou.

Rođen u Varentonu 1982. godine, Frajtag je odrastao u Gautengu i bio pod uticajem majke Hendrine, koja je bila državna šampionka u skoku u vis.

Početkom 2002. godine, sa samo 19 godina, postavio je afrički rekord od 2,37 m. Uspeh se nastavio 2003. godine kada je osvojio zlato na Svetskom prvenstvu u Parizu preskočivši 2,35 m.

Postao je prvi Afrikanac koji je osvojio svetsku titulu u nekoj od skakačkih disciplina.

Samo šest dana kasnije, njegova zemljakinja Hestri Klote osvojila je ženski vis, obeležavajući nezaboravan dvostruki uspeh za Južnu Afriku.

Frajtag je debitovao na Olimpijskim igrama 2004. godine, ali nije uspeo da se plasira u finale. Oporavio se 2005. godine i poboljšao afrički rekord na 2,38 m – rekord koji i danas stoji.

Takmičio se do 2013. godine.

Podeli:

Komentari 8

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu