Nova vest
Atletika 0

18.6.2024.

13:36

Heroji Beogradskog maratona

Nakon uspešno završenog 37. Beogradskog maratona, već po tradiciji, dodeljena su priznanja istinskim herojima koji su se svojim delima istakli i dokazali da su čuda moguća

Izvor: BG maraton

BG maraton

Stiče se utisak da je iz godine u godinu, sve više onih koji su motivisani da, upravo na najmasovnijoj međunarodnoj sportskoj manifestaciji u Srbiji, pomere sopstvene granice i žive u duhu slogana Beogradskog maratona dajući od sebe UVEK VIŠE.

Heroji 37. Comtrade Beogradskog maratona su Anja Milenković i Danijel Šarić, roditelji koji su polumaratonske trke istrčali sa svojim bebama. Najstariji učesnici bili su legendarni čika Vlada Stevanović sa 90 godina i 74-godišnja Slavica Neta koji su uspešno završili polumaratonske trke. Nagrađeni su i Kristijan Denčan član Specijalne olimpijade Srbije, ekipa Ravnopravno do cilja Nina Portolan, Snežana Vešović i Milan Kaćanski, zatim Vanja i Stefan Petrović i Miloš Kuvekalović, Dejan Petković, košarkaš u kolicima i Momčilo Živanović.

Elena Veljković, devojka sa autizmom, buduća nada u para plivanju, uspešno je završila je trku 10km, kao i Zoja Milinković koja je takođe trku na 10km uspela da završi na sebi pristupačan način. Luka Broćić je pokazao da dijabetes nije razlog za prestanak bavljenjem fizičkom aktivnošću, a on je uspešno završio maratonsku trku.

Samo godinu dana nakon što joj je dijagnostikovan rak dojke Maša Čalošević je Istrčala polumaratonsku trku, koja je za nju imala posebnu simboliku jer je održana na dan njenog rođenja, 28. aprila, i to u period između dve hemoterapije. Heroina Beogradskog maratona je i Marina Miloradović koja je preživela dva moždana udara, ponovo je bila primorana da uči da hoda, ali to je nije pokolebalo. Samo dve i po godine posle, ona je istrčala trku na 21 kilometar.

Paraolimpijac Milan Petrović. Iako potpuno slep, istrčao je polumaraton, a posebnu zahvalnicu dobio je Dejan Ivanković, koji je bio Milanova pratnja. Posebne zahvalnice dobili su Crveni krst Beograd za pomoć i brigu o svi učesnicima kao i kompaniji IDEA koja je beogradskom  Crvenom Krstu donirala DVA automatska eksterna defibliratora, kojima će se spašavati životi.

„Po ugledu na velike svetske maratone i Beogradski maraton veliku pažnju poklanja društvenoj odgovornosti i humanitarnom radu, a pre svega inkluziji. Posebnu zahvalnost dugujem svim herojima Beogradskog maratona. Vaša hrabrost, posvećenost i nesebičnost su pravi primeri ljudskosti i solidarnosti. Vi ste inspiracija za sve nas i pokazujete da zajedničkim trudom možemo postići velike stvari“, izjavio je Darko Habuš direktor Beogradskog maratona.

Osim dodele priznanja herojima, ovaj jedinstven događaj je bio prilika da se obeleži godišnjica Fondacije Heroji Beogradskog maratona, osnovane sa željom da se ogromna pozitivna energija sa trkačkih staza, usmeri ka višim ciljevima i da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.

U cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, mobilni operateri obezbedili su Fondaciji humanitarni SMS broj – 3023. U saradnji sa Sportskim savezom osoba sa invaliditetom postavljene su sprave za vežbanje prilagođene osobama sa invaliditetom na SC Olimp, a realizovan je i projekat “Radujmo se zajedno“, koji ima za cilj povezivanje dece sa i bez invaliditeta.

Na nedavno održanom 37. Comtrade Beogradski maraton oboren je rekord po broju trkača, koji sada iznosi 13.000 hiljada, u trci zadovoljstva učestvovalo je oko 7.000 Beograđana i gostiju Beograda, a na ulicama Beograda tog 28. aprila Beogradski maraton okupio je čak 100 hiljada ljudi.

Koordinacija svih bezbednosnih, medicinski i komunalnih službi bila je na vrhunskom nivou, pa su posebne plakete zahvalnosti dodeljene Gradu Beogradu, Ministarstvu sporta, Sekretarijatu za sport i omladinu, Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, JKP Zelenilo Beograd, Srpskom Atletskom Savezu, Privrednoj komori Srbije, Turističkoj organizaciji Srbije, Turističkoj organizaciji Beograda, Beo Zoo Vrtu, Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Crvenom krstu Beograd, Fondaciji Novak Đoković, Specijalnoj Olimpijadi, UNHCR-u, kao i ostalim partnerima i sponzorima koji Beogradskom maratonu pomažu da krupnim koracima ide napred.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu