Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Ovde 831 most i 5 tunela čine nizanje zavoja na putu Transfagarasan po Transilvanijskim Alpama još dramatičnijim, posebno ako krećete na put u proleće kad postoji i rizik od odrona.

Put koji vodi u nebo ili među oblake popularni su nazivi za Transfagarasan u Rumuniji, na čijem asfaltu gume odlaze da isprobaju brojni turisti željni adrenalina.

Prema mišljenju mnogih biciklista i motorista, ta je vijugava lepotica jedna od najlepših u Evropi, ako ne i u svetu. Usponi i nizbrdice, kao i uzbudljivi zavoji koji vode do krova Rumunije na masiv Fagaras, prema vrhu Moldoveanu (2.544 m) čine je jedinstvenom u svetu.

Tu su 27 građevina koje podsećaju na most, 831 most, manji i veći, kao i 5 tunela čine putovanje još uzbudljivijim. 114 kilometra puta počinje od Kartisoara do opštine Curtea de Arges, a najviša tačka nalazi se na 2.042 metara, gde je jezero Balea.

Južnim Karpatima, koji se još nazivaju Transilvanijski Alpi i čine granicu istorijskih pokrajina Vlaške i Transilvanije, nekada su putovali trgovci. Napredovali bi dugo i polako, kroz kanjone i problematičan teren, sve dok se ozloglašeni Nikolaje Čaušešku nije pobrinuo za izgradnju puta koji bi omogućio brži prolazak vojske.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Transfăgărășan România (@transfagarasanroad)

Za vožnju su potrebni čelični živci zbog brojnih zavoja, vetra i magle. Tokom jeseni i zime put je zatvoren kako bi se smanjila opasnost od nesreća. Hoće li put biti otvoren ili ne, to diktira vreme, a najčešće se saobraćaj pušta od kasnog juna do kraja avgusta.

Od početka do kraja bez zaustavljanja potrebno je oko tri sata vožnje, ali uz pauze putovanje može potrajati i ceo dan.

Među znamenitostima koje vredi razgledati zasigurno su tornjevi manastira Curtea de Arges iz 16. veka, jugoistočno od grada Sibiu, gde su pokopani prvi rumunski kraljevi i kraljice.

Zamak Poenari, jezero i brana Vidraru ali i jezero Balea takođe su vredni pažnje.

Podeli: