Izvor: B92.net

TikToker Džekson, koji se na društvenoj mreži predstavlja pod korisničkim imenom @journeyofjackson, često objavljuje snimke iz grada Čunkinga u Kini.

Poslednji snimak, koji je u jednom danu prikupio preko 17. miliona pregleda, Džekson je pokazao kako se tamo živi i putuje na posao.

"Zašto je putovanje na posao u gradu Čungingu toliko teško? Prvo se moram spustiti sa 18. sprata zgrade bez lifta. Srećom, moram da se spustim nekoliko spratova jer je prizemlje na 12. spratu. Zatim ulazim u podzemnu železnicu koja izgleda kao rolerkoster. Voz doslovno prolazi kroz stambenu zgradu, zašto ne?" opisao je Džekson.

Potom je rekao da mu je putovanje vozom dosta stresno pa pokazao kako funkcionišu autobusi. Ali nije se oduševio.

"I tako, bus me nekako odveo 20 spratova u nebo", zaključio je na snimku koji je za samo jedan dan skupio prko dva miliona sviđanja.

Brojnim Džeksonovim pratiocima je ovakvo putovanje vozom i autobusom bilo jako čudno, ali s druge strane jako zanimljivo.

"Kul, kolika je stanarina tamo?" pitao ga je jedan pratitelji, a Džekson je odgovorio 200-500 dolara mesečno.

"Rade li tamo Google karte?", "Ne mogu shvatiti da li mi je ovo kul ili me plaši", "Ne razumem kako se tamo dostavlja nameštaj", "Imala bih noćne more od ovoga", "Stresno mi je samo da gledam", "Ovako zamišljam pakao", nižu se komentari ispod videa.

Naime, u tom velikom kineskom gradu na reci Yang Tze postoje zgrade kroz koje svaki dan prolaze vozovi, a u nekima se čak nalazi i stanica.

U kineskom Mountain Cityju, kako ga često zovu zbog velikog broja nebodera, živi više od 32 miliona ljudi, pa je svaki centimetar prostora dragocen.

Zato su arhitekte smislile način kako da uštede na prostoru, a ujedno izgrade i železničku prugu bez koje grad ne bi mogao da funkcioniše.

U gradu Čunkingu gradska železnica, odnosno metro, prolazi kroz "rupu" u neboderu od 19 spratova. Spomenuta zgrada i pripadajuća postaja zbog toga su ubrzo postali turistička atrakcija. Ova stanica metroa u 19 spratova visokom neboderu zove se Liziba i zauzima prostor od šestog do osmog sprata.

Verovatno se mnogi pitaju ne smeta li stanovnicima buka vozova koji prolaze. Naime, postaja i sama pruga građene su na poseban način, s ciljem reduciranja buke. Voz navodno nije glasniji od mašine za veš.

Podeli: